Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć

Nóż do łososia i wędlin Type 301

Nóż do łososia Type 301 pochodzi ze słynnej kolekcji Type 301 japońskiej marki Chroma. Noże z kolekcji zaprojektowanej przez samego F. A. Porsche, charakteryzują się niezwykłej ostrości ostrzami wykonanymi z wysokiej jakości, wysokowęglowej, japońskiej stali nierdzewnej 301 i ergonomicznymi rękojeściami ze stali nierdzewnej 18/10. Swoją ostrość noże z kolekcji Type 301 zawdzięczają tradycyjnej, japońskiej metodzie wykuwania, a odpowiedni sposób użytkowania, konserwacji i przechowywania, zapewnią zachowanie takiej ostrości na długie lata. Uchwyty noży zaprojektowane przez słynnego niemieckiego inżyniera Ferdinanda Alexandra „Butzi” Porsche (projektanta samochodów Porsche 911 i Porsche 904) przy współpracy z szefem kuchni Jörg Wörtherem mają charakterystyczny, trójkątny kształt, który sprawia, że narzędzia z kolekcji doskonale leżą w dłoni. Granicę między ostrzem a rękojeścią, połączonymi ze sobą w niewidoczny sposób, wyznacza metalowa 'perła' zanurzona w uchwycie (znak charakterystyczny kolekcji), która dba o bezpieczeństwo użytkownika oraz pomaga mu w sprawowaniu jak najlepszej kontroli nad nożem. 'Bezszwowe' łączenie ostrza i uchwytu gwarantuje nie tylko większą wygodę, ale również zwiększa higienę użytkowania. Dzięki zastosowaniu najlepszej metody wykuwania i wysokiej jakości stali, noże Type 301 są dodatkowo stosunkowo lekkie, gdyż jak przekonuje producent, to nie waga, a ostrze noża odpowiada za jego efektywność.
Prezentowany tu nóż do łososia charakteryzuje się wąskim ostrzem o długości 30,5 cm, które sprawdzi się doskonale do plastrowania tłustych wędzonych ryb, jak również wędlin. Eleganckie opakowanie sprawia, że nóż ten będzie wymarzonym prezentem dla każdego kucharza.

Kod produktu
CH-0016237
Projektant
F. A. Porsche
materiał
stal nierdzewna
gwarancja
24 miesiące
długość ostrza
30,50 cm
twardość w skali Rockwella HR
57 (+-1))
Rozwiń

Wersje produktu

Nóż do łososia i wędlin Type 301 - małe zdjęcie Nóż do łososia i wędlin Type 301
  • CH-0016237
Produkt w magazynie wysyłka 24 h
428 zł

dostępne również:

Nóż do filetowania Type 301 - małe zdjęcieNóż do filetowania Type 301Opis produktuProdukt w magazynie wysyłka 24 h
299 zł
Nóż do ostryg Type 301 - małe zdjęcieNóż do ostryg Type 301Opis produktuProdukt w magazynie wysyłka 24 h
207 zł
Szczypce do ryb Type 301 - małe zdjęcieSzczypce do ryb Type 301Opis produktuProdukt w magazynie wysyłka 24 h
99 zł

Szerszy opis produktu

Noże Type 301 to noże, które już są legendą, tak jak legendą stały się wszystkie projekty Ferdynanda Alexandra Porsche z samochodami Porsche 911 i Porsche 904 na czele. Ale te noże to nie tylko design... Kolekcja Type 301 dzięki tradycyjnej metodzie ostrzenia i wysokiej jakości japońskiej stali znalazła swoich zagorzałych fanów niemalże w każdym zakątku świata. Zaprojektowane przez genialnego projektanta i wykonane przez japońską firmę Chroma narzędzia, łączą w sobie rzemiosło z nowoczesną technologią, oferując swoim użytkownikom kilka kluczowych cech wymaganych przez wszystkich kucharzy. Są to: niezwykła ostrość, ergonomiczny, wygodny uchwyt oraz lekkość. Nowatorski design (zgodnie z założeniem projektanta noże z kolekcji miały przypominać rekina) oraz wysoka efektywność i niezawodność sprawiły, że noże Type 301 znalazły już swoje miejsce w wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej (Vienna Modern Museum) i w słynnym nowojorskim muzeum MoMA (Museum of Modern Art). Ich jakość potwierdzają również liczne nagrody i wyróżnienia przyznane kolekcji. Najlepszą rekomendacją potwierdzającą wyjątkowy charakter noży z kolekcji Type 301 jest chyba jednak fakt, że słynni kucharze korzystają z nich w swojej codziennej pracy w kuchniach najlepszych restauracji na całym świecie. Polscy miłośnicy marki Chroma mogą poszczycić się posiadaniem dokładnie takich noży, jakimi w swoich prywatnych kuchniach kroją, siekają i szatkują Robert Makłowicz czy Kurt Scheller. Co więcej, Kurt Scheller, mieszkający i gotujący w Polsce od 1993 roku właściciel szkoły sztuki kulinarnej, inicjator założenia i Prezes Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, wybrał noże Type 301 na wyposażenie stanowisk pracy dla uczestników prowadzonych przez niego kursów. Wśród kucharzy, którzy stosują w swoich kuchniach (z gwiazdkami Michelin!) noże Chroma, znalazły się również takie nazwiska jak: Jean-Paul Bostoen, Serge Vieira, Franck Giovannini, czy Philippe Mille. Noże Type 301 wykorzystywane są również na szkoleniach w szkole gotowania Alain Ducasse Culinary School. Dlaczego? Są najlepsze! Noże Type 301 powinny być regularnie ostrzone za pomocą kamienia ceramicznego (również dostępnego w ofercie producenta). Ostrzenie na kamieniu jest ciekawym doświadczeniem i jest na tyle proste, że już za pierwszym razem poczujesz się niczym profesjonalista!

Wyraź swoją opinię

Nikt jeszcze nie napisał opinii o tym produkcie. Bądź pierwszy!

Napisz recenzję
Ta strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies
Do góry