zapisz się na newsletter
Chcesz być informowany o promocjach i nowościach? Wpisz adres email poniżej, aby otrzymywać newsletter FF!

nie, dziękuję
ZALOGUJ / ZAŁÓŻ KONTOPRZECHOWALNIA (0) KOSZYK

Nóż do pieczywa 250 mm Haiku

Chroma
brak recenzji
napisz własną
Nóż do pieczywa 250 mm Haiku - zdjęcie 1
Nóż do pieczywa 250 mm Haiku - zdjęcie 2
Nóż do pieczywa 250 mm Haiku - zdjęcie 3
Nóż do pieczywa 250 mm Haiku
kliknij na zdjęcie aby powiększyć
Sztuka wykuwania mieczy ma w Japonii niezwykle długą tradycję. Tradycja ta przetrwałą do dziś, przy czym wzbogacona została o zdobycze cywilizacji i najnowsze technologie. Kolekcja noży Haiku marki Chroma to właśnie doskonały przykład udanego mariażu tradycyjnych technik wykuwania i nowoczesnych, trwałych materiałów. Wykonane z wielką starannością noże wyposażone zostały w ostrza z wysokowęglowodanowej stali nierdzewnej 57-58° HRC, która zapewnia odpowiednią twardość oraz ostrość. Rączki noży z kolekcji wykonane zostały natomiast z drewna Honuki i charakteryzują się niewielką wstawką w postaci bambusowego kołka, która utrzymuje ostrze na swoim miejscu - dokładnie takie rozwiązanie stosowane było przy wyrobie tradycyjnych samurajskich mieczy! Sokół widoczny na klindze to natomiast znak rozpoznawczy kolekcji.
Długi nóż do pieczywa z delikatnymi ząbkami doskonale sprawdza się przy krojeniu świeżego pieczywa, jak również wędlin bądź twardych serów. Rękojeść wykonana z drewna hanoki wygodnie i pewnie leży w dłoni.
kod produktu: CH-003705

materiał: drewno, stal nierdzewna

kolor: drewno

długość ostrza: 25 cm

zdjęcie nazwa cena wysyłka zamów produkt
Nóż do pieczywa 250 mm Haiku - małe zdjęcie
CH-003705
Nóż do pieczywa 250 mm Haiku347 zł24 h
produkt w magazynie
szerszy opis produktu

W Japonii sztuka wytwarzania mieczy ma swoja długą tradycję. Tradycję, która przetrwała do dzisiaj, wzbogacona o współczesną wiedzę. Do dzisiaj tamtejsze tradycyjne kuźnie, przy wytwarzaniu noży stosują sprawdzone przez wieki techniki samurajskie, dokładnie takie same jak w średniowiecznej Japonii.

Dziś noże Haiku wytwarzane są w małych japońskich zakładach. Gwarantuje to, że do powstania tych noży zatrudniono starych mistrzów i dołożono wszelkiej staranności w zachowaniu ich tradycyjnego charakteru.

Dziś, już coraz rzadziej spotykany w Japońskich nożach, zapożyczony ze starożytności sposób wbijania kołka bambusowego (tzw. mekugi) z boku rękojeści, dobitnie świadczy o próbie tchnięcia samurajskiego ducha w te noże. Służy on dla lepszego połączenia ostrza z rączką. Rączkę wykonana z drewna hanoki.

Noże Haiku są obecnie używane przez największe autorytety sztuki kulinarnej.

kategorie, w których produkt występuje

kuchnia + jadalnia » noże kuchenne » noże Chroma Haiku
marki » Chroma » Haiku

poniższe produkty mogą Cię zainteresować
inne produkty z kategorii noże Chroma Haiku
Nóż do wędlin 270 mm Haiku
Nóż Yanagi Sashimi 210 mm Haiku
Nóż Santoku mały 140 mm Haiku
Japoński nóż kucharza 152 mm Haiku
Nóż Santoku 180 mm Haiku
Nóż do warzyw 80 mm Haiku
Nóż uniwersalny 100 mm Haiku
Nóż Yobocho 150 mm Haiku
Nóż Deba 165 mm Haiku
inne produkty marki Chroma
Nóż do wykrawania Type 301
Nóż do łososia i wędlin Type 301
Nóż Santoku 180 mm Haiku
Nóż do wędlin 270 mm Haiku
Nóż do foie gras Type 301
Nóż Sashimi Type 301
Nóż kucharza i nóż do obierania Type 301 w zestawie
Nóż Santoku, nóż do plastrowania i do obierania Type 301 HM w zestawie
Listwa magnetyczna Type 301
dlaczego Fabryka Form?
ponad 10000 recenzji
produktów napisanych przez naszych Klientów

darmowa dostawa
dla zamówień na kwotę powyżej 300 zł

możliwość odbioru osobistego
w sklepie FF w Warszawie lub Poznaniu

bezpieczne zakupy
14 dni na zwrot towaru

raty 0%
promocyjny kredyt 10 x 0% z BGŻ BNP Paribas! BGŻ kalkulator
Fabryka Form - wyposażenie i dekoracja wnętrz           0.2905 - DH 1