Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć

Nóż kucharza 200 mm Haiku

Sztuka wykuwania mieczy ma w Japonii niezwykle długą tradycję. Tradycja ta przetrwałą do dziś, przy czym wzbogacona została o zdobycze cywilizacji i najnowsze technologie. Kolekcja noży Haiku marki Chroma to właśnie doskonały przykład udanego mariażu tradycyjnych technik wykuwania i nowoczesnych, trwałych materiałów. Wykonane z wielką starannością noże wyposażone zostały w ostrza z wysokowęglowodanowej stali nierdzewnej 57-58° HRC, która zapewnia odpowiednią twardość oraz ostrość. Rączki noży z kolekcji wykonane zostały natomiast z drewna Honuki i charakteryzują się niewielką wstawką w postaci bambusowego kołka, która utrzymuje ostrze na swoim miejscu - dokładnie takie rozwiązanie stosowane było przy wyrobie tradycyjnych samurajskich mieczy! Sokół widoczny na klindze to natomiast znak rozpoznawczy kolekcji.
Prezentowany tu nóż kucharza posiada długie ostrze, które doskonale sprawdza się przy krojeniu wędlin, twardych serów, ale również warzyw czy mięs.

Kod produktu
CH-003701
materiał
drewno, stal nierdzewna
kolor
naturalne drewno
długość ostrza
20 cm

Wersje produktu

Nóż kucharza 200 mm Haiku - małe zdjęcie Nóż kucharza 200 mm Haiku
  • CH-003701
Produkt w magazynie wysyłka 24 h
431 zł

Szerszy opis produktu

W Japonii sztuka wytwarzania mieczy ma swoja długą tradycję. Tradycję, która przetrwała do dzisiaj, wzbogacona o współczesną wiedzę. Do dzisiaj tamtejsze tradycyjne kuźnie, przy wytwarzaniu noży stosują sprawdzone przez wieki techniki samurajskie, dokładnie takie same jak w średniowiecznej Japonii. Dziś noże Haiku wytwarzane są w małych japońskich zakładach. Gwarantuje to, że do powstania tych noży zatrudniono starych mistrzów i dołożono wszelkiej staranności w zachowaniu ich tradycyjnego charakteru. Dziś, już coraz rzadziej spotykany w Japońskich nożach, zapożyczony ze starożytności sposób wbijania kołka bambusowego (tzw. mekugi) z boku rękojeści, dobitnie świadczy o próbie tchnięcia samurajskiego ducha w te noże. Służy on dla lepszego połączenia ostrza z rączką. Rączkę wykonana z drewna hanoki. Noże Haiku są obecnie używane przez największe autorytety sztuki kulinarnej.

Wyraź swoją opinię

Nikt jeszcze nie napisał opinii o tym produkcie. Bądź pierwszy!

Napisz recenzję

Kategorie, w których produkt występuje

Poniższe produkty mogą Cię zainteresować

    Ta strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies
    Do góry