Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć

Nóż Santoku 180 mm Haiku

Sztuka wykuwania mieczy ma w Japonii niezwykle długą tradycję. Tradycja ta przetrwałą do dziś, przy czym wzbogacona została o zdobycze cywilizacji i najnowsze technologie. Kolekcja noży Haiku marki Chroma to właśnie doskonały przykład udanego mariażu tradycyjnych technik wykuwania i nowoczesnych, trwałych materiałów. Wykonane z wielką starannością noże wyposażone zostały w ostrza z wysokowęglowodanowej stali nierdzewnej 57-58° HRC, która zapewnia odpowiednią twardość oraz ostrość. Rączki noży z kolekcji wykonane zostały natomiast z drewna Honuki i charakteryzują się niewielką wstawką z bambusa, która utrzymuje ostrze na swoim miejscu - dokładnie takie rozwiązanie stosowane było przy wyrobie tradycyjnych samurajskich mieczy! Sokół widoczny na klindze to natomiast znak rozpoznawczy kolekcji.
Prezentowany tu nóż Santoku stanowi trzon kolekcji noży docenionej przez mistrzów kuchni na całym świecie i jest to tradycyjny japoński nóż do przyrządzania potraw składających się z warzyw.

Kod produktu
CH-003699
materiał
drewno, stal nierdzewna
kolor
naturalne drewno
długość ostrza
18 cm
twardość w skali Rockwella HR
57-58

Wersje produktu

Nóż Santoku 180 mm Haiku - małe zdjęcie Nóż Santoku 180 mm Haiku
  • CH-003699
Wysyłka do 10 dni roboczych
431 zł

Szerszy opis produktu

W Japonii sztuka wytwarzania mieczy ma swoja długą tradycję. Tradycję, która przetrwała do dzisiaj, wzbogacona o współczesną wiedzę. Do dzisiaj tamtejsze tradycyjne kuźnie, przy wytwarzaniu noży stosują sprawdzone przez wieki techniki samurajskie, dokładnie takie same jak w średniowiecznej Japonii. Dziś noże Haiku wytwarzane są w małych japońskich zakładach. Gwarantuje to, że do powstania tych noży zatrudniono starych mistrzów i dołożono wszelkiej staranności w zachowaniu ich tradycyjnego charakteru. Dziś, już coraz rzadziej spotykany w Japońskich nożach, zapożyczony ze starożytności sposób wbijania kołka bambusowego (tzw. mekugi) z boku rękojeści, dobitnie świadczy o próbie tchnięcia samurajskiego ducha w te noże. Służy on dla lepszego połączenia ostrza z rączką. Rączkę wykonana z drewna hanoki. Noże Haiku są obecnie używane przez największe autorytety sztuki kulinarnej.

Wyraź swoją opinię

Nikt jeszcze nie napisał opinii o tym produkcie. Bądź pierwszy!

Napisz recenzję

Pokazują nas

  • Wysokieobcasy.pl
  • Weranda
  • VIVA
  • Twój Styl
  • KUKBUK
  • ELLE Decoration
  • Cztery Kąty
  • Dobre Wnętrze
Ta strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies
Do góry