Type 301 - design by Porsche
Noże ze słynnej kolekcji Type 301 japońskiej marki Chroma to noże zaprojektowane przez samego F. A. Porsche. Narzędzia te charakteryzują się niezwykłej ostrości ostrzami wykonanymi z wysokiej jakości, wysokowęglowej japońskiej stali nierdzewnej 301 i ergonomicznymi rękojeściami ze stali nierdzewnej 18/10. Swoją ostrość noże z kolekcji Type 301 zawdzięczają tradycyjnej, japońskiej metodzie wykuwania, łącząc tym samym rzemieślniczy majstersztyk z najnowszymi technologiami. Uchwyty noży zaprojektowane przez słynnego niemieckiego inżyniera Ferdinanda Alexandra „Butzi” Porsche (projektanta samochodów Porsche 911 i Porsche 904) przy współpracy z szefem kuchni Jörg Wörtherem mają charakterystyczny, trójkątny kształt, który sprawia, że narzędzia z kolekcji doskonale leżą w dłoni. Granicę między ostrzem a rękojeścią, połączonymi ze sobą w niewidoczny sposób, wyznacza metalowa 'perła' zanurzona w uchwycie (znak charakterystyczny kolekcji), która dba o bezpieczeństwo użytkownika oraz pomaga mu w sprawowaniu jak najlepszej kontroli nad nożem. Płynne łączenie ostrza i uchwytu gwarantuje nie tylko większą wygodę, ale również zwiększa higienę użytkowania. Dzięki zastosowaniu najlepszej metody wykuwania i wysokiej jakości stali, noże Type 301 są dodatkowo stosunkowo lekkie, gdyż jak przekonuje producent, to nie waga, a ostrze noża odpowiada za jego efektywność.
Nowatorski design (zgodnie z założeniem projektanta noże z kolekcji miały przypominać rekina) oraz wysoka efektywność i niezawodność sprawiły, że noże Type 301 znalazły już swoje miejsce w wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej (Vienna Modern Museum) i w słynnym nowojorskim muzeum MoMA (Museum of Modern Art). Ich jakość potwierdzają również liczne nagrody i wyróżnienia przyznane kolekcji. Najlepszą rekomendacją potwierdzającą wyjątkowy charakter noży z kolekcji Type 301 jest chyba jednak fakt, że słynni kucharze korzystają z nich w swojej codziennej pracy w kuchniach najlepszych restauracji na całym świecie. Polscy miłośnicy marki Chroma mogą poszczycić się posiadaniem dokładnie takich noży, jakimi w swoich prywatnych kuchniach kroją, siekają i szatkują Robert Makłowicz czy Kurt Scheller. Co więcej, Kurt Scheller, mieszkający i gotujący w Polsce od 1993 roku właściciel szkoły sztuki kulinarnej, inicjator założenia i Prezes Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, wybrał noże Type 301 na wyposażenie stanowisk pracy dla uczestników prowadzonych przez niego kursów. Wśród kucharzy, którzy stosują w swoich kuchniach (z gwiazdkami Michelin!) noże Chroma, znalazły się również takie nazwiska jak: Jean-Paul Bostoen, Serge Vieira, Franck Giovannini, czy Philippe Mille. Noże Type 301 wykorzystywane są również na szkoleniach w szkole gotowania Alain Ducasse Culinary School. Dlaczego? Są najlepsze!
Noże z kolekcji Type 301 zapakowane są w eleganckie drewniane kasety, dzięki czemu będą doskonałym prezentem dla każdego kucharza - zarówno tego profesjonalnego, jak i domowego, amatora hobbysty.
Noże dostępne sa równiez w zestawach.
Noże Type 301 powinny być regularnie ostrzone za pomocą kamienia ceramicznego (również dostępnego w ofercie producenta). Ostrzenie na kamieniu jest ciekawym doświadczeniem i jest na tyle proste, że już za pierwszym razem poczujesz się niczym profesjonalista!
Noży z kolekcji Type 301 nie należy chować do kuchennej szuflady - są na to zbyt piękne! (a ich ostrza mogą sie zniszczyć) Najlepiej przechowywać je w drewnianych blokach na noże lub na ściennej listwie magnetycznej - marka Chroma poleca!