Cena: 391,00 zł
Produkt czasowo niedostępny Powiadom mnie o dostępności
RATY Online z PayU
Rata już od: miesięcznie
Sprawdź dostępność
produktu w sklepie
w WarszawieRata już od: miesięcznie
SprawdźDostawa produktu kurierem DHL lub do paczkomatu GRATIS
Więcej informacji
- 99% zadowolonych klientów
- Darmowa dostawa od 300zł
- 30 dni na zwrot produktu
Informacje o produkcie
Opis produktu
Sztuka wykuwania mieczy ma w Japonii niezwykle długą tradycję. Tradycja ta przetrwałą do dziś, przy czym wzbogacona została o zdobycze cywilizacji i najnowsze technologie. Kolekcja noży Haiku marki Chroma to właśnie doskonały przykład udanego mariażu tradycyjnych technik wykuwania i nowoczesnych, trwałych materiałów. Wykonane z wielką starannością noże wyposażone zostały w ostrza z wysokowęglowodanowej stali nierdzewnej 57-58° HRC, która zapewnia odpowiednią twardość oraz ostrość. Rączki noży z kolekcji wykonane zostały natomiast z drewna Honuki i charakteryzują się niewielką wstawką w postaci bambusowego kołka, która utrzymuje ostrze na swoim miejscu - dokładnie takie rozwiązanie stosowane było przy wyrobie tradycyjnych samurajskich mieczy! Sokół widoczny na klindze to natomiast znak rozpoznawczy kolekcji.
Prezentowany tu długi nóż do wędlin o ostrzu o długości 270 mm doskonale radzi sobie z krojeniem wędlin oraz serów, nawet na bardzo cienkie plasterki.
Prezentowany tu długi nóż do wędlin o ostrzu o długości 270 mm doskonale radzi sobie z krojeniem wędlin oraz serów, nawet na bardzo cienkie plasterki.
Dane techniczne produktu
Producent
Kod produktu
CH-003707
Materiał
drewno, stal nierdzewna
Kolor
drewno naturalne
Długość ostrza
27 cm
Twardość w skali Rockwella HR
57-58
Kod producenta
H09
Kod EAN
5019311903134
- Produkt znajdziesz w kategoriach:
- noże japońskie
- noże Chroma Haiku
- Haiku
Potrzebujesz dodatkowych informacji o produkcie?
Zadaj pytanieSzerszy opis produktu
W Japonii sztuka wytwarzania mieczy ma swoja długą tradycję. Tradycję, która przetrwała do dzisiaj, wzbogacona o współczesną wiedzę. Do dzisiaj tamtejsze tradycyjne kuźnie, przy wytwarzaniu noży stosują sprawdzone przez wieki techniki samurajskie, dokładnie takie same jak w średniowiecznej Japonii.
Dziś noże Haiku wytwarzane są w małych japońskich zakładach. Gwarantuje to, że do powstania tych noży zatrudniono starych mistrzów i dołożono wszelkiej staranności w zachowaniu ich tradycyjnego charakteru.
Dziś, już coraz rzadziej spotykany w Japońskich nożach, zapożyczony ze starożytności sposób wbijania kołka bambusowego (tzw. mekugi) z boku rękojeści, dobitnie świadczy o próbie tchnięcia samurajskiego ducha w te noże. Służy on dla lepszego połączenia ostrza z rączką. Rączkę wykonana z drewna hanoki.
Noże Haiku są obecnie używane przez największe autorytety sztuki kulinarnej.