Cena: 431,00 zł
1 szt w magazynie - wysyłka 24 h
Dostawa najpóźniej w poniedziałek, 25.01.2021
Dostawa najpóźniej w poniedziałek, 25.01.2021
RATY Online z PayU
Rata już od: miesięcznie
Sprawdź dostępność
produktu w sklepie
w WarszawieRata już od: miesięcznie
SprawdźDostawa produktu kurierem DHL lub do paczkomatu GRATIS
Więcej informacji
- 99% zadowolonych klientów
- Darmowa dostawa od 300zł
- 30 dni na zwrot produktu
Informacje o produkcie
Opis produktu
Sztuka wykuwania mieczy ma w Japonii niezwykle długą tradycję. Tradycja ta przetrwałą do dziś, przy czym wzbogacona została o zdobycze cywilizacji i najnowsze technologie. Kolekcja noży Haiku marki Chroma to właśnie doskonały przykład udanego mariażu tradycyjnych technik wykuwania i nowoczesnych, trwałych materiałów. Wykonane z wielką starannością noże wyposażone zostały w ostrza z wysokowęglowodanowej stali nierdzewnej 57-58° HRC, która zapewnia odpowiednią twardość oraz ostrość. Rączki noży z kolekcji wykonane zostały natomiast z drewna Honuki i charakteryzują się niewielką wstawką w postaci bambusowego kołka, która utrzymuje ostrze na swoim miejscu - dokładnie takie rozwiązanie stosowane było przy wyrobie tradycyjnych samurajskich mieczy! Sokół widoczny na klindze to natomiast znak rozpoznawczy kolekcji.
Prezentowany tu nóż kucharza posiada długie ostrze, które doskonale sprawdza się przy krojeniu wędlin, twardych serów, ale również warzyw czy mięs.
Prezentowany tu nóż kucharza posiada długie ostrze, które doskonale sprawdza się przy krojeniu wędlin, twardych serów, ale również warzyw czy mięs.
Dane techniczne produktu
Producent
Kod produktu
CH-003701
Materiał
drewno, stal nierdzewna
Kolor
drewno naturalne
Długość ostrza
20 cm
Twardość w skali Rockwella HR
57-58
Kod producenta
H06
Kod EAN
5019311903103
- Produkt znajdziesz w kategoriach:
- noże japońskie
- noże Chroma Haiku
- Haiku
Potrzebujesz dodatkowych informacji o produkcie?
Zadaj pytanieSzerszy opis produktu
W Japonii sztuka wytwarzania mieczy ma swoja długą tradycję. Tradycję, która przetrwała do dzisiaj, wzbogacona o współczesną wiedzę. Do dzisiaj tamtejsze tradycyjne kuźnie, przy wytwarzaniu noży stosują sprawdzone przez wieki techniki samurajskie, dokładnie takie same jak w średniowiecznej Japonii.
Dziś noże Haiku wytwarzane są w małych japońskich zakładach. Gwarantuje to, że do powstania tych noży zatrudniono starych mistrzów i dołożono wszelkiej staranności w zachowaniu ich tradycyjnego charakteru.
Dziś, już coraz rzadziej spotykany w Japońskich nożach, zapożyczony ze starożytności sposób wbijania kołka bambusowego (tzw. mekugi) z boku rękojeści, dobitnie świadczy o próbie tchnięcia samurajskiego ducha w te noże. Służy on dla lepszego połączenia ostrza z rączką. Rączkę wykonana z drewna hanoki.
Noże Haiku są obecnie używane przez największe autorytety sztuki kulinarnej.
Opinie klientów o produkcie (1)
- Kucharz7/05/2020 r.
Polecam. Nóż leciutki, dobrze wyważony do siekania. Minus jest jeden, nóż nie jest naostrzony prawidłowo, lecz osełka 4k pomogla