Nóż Santoku karbowany 170 mm Haiku

Kod produktu: CH-0049546 (H16)
Chroma
Cena: 431,00 zł
Wysyłka do 10 dni roboczych
Dostawa najpóźniej w środę, 10.10.2018
lub zamów przez telefon: +22 112 16 18
  • 99% zadowolonych klientów
  • Darmowa dostawa od 300zł
  • 30 dni na zwrot produktu

Informacje o produkcie

Sztuka wykuwania mieczy ma w Japonii niezwykle długą tradycję. Tradycja ta przetrwałą do dziś, przy czym wzbogacona została o zdobycze cywilizacji i najnowsze technologie. Kolekcja noży Haiku marki Chroma to właśnie doskonały przykład udanego mariażu tradycyjnych technik wykuwania i nowoczesnych, trwałych materiałów. Wykonane z wielką starannością noże wyposażone zostały w ostrza z wysokowęglowodanowej stali nierdzewnej 57-58° HRC, która zapewnia odpowiednią twardość oraz ostrość. Rączki noży z kolekcji wykonane zostały natomiast z drewna Honuki i charakteryzują się niewielką wstawką z bambusa, która utrzymuje ostrze na swoim miejscu - dokładnie takie rozwiązanie stosowane było przy wyrobie tradycyjnych samurajskich mieczy! Sokół widoczny na klindze to natomiast znak rozpoznawczy kolekcji.
Prezentowany tu karbowany nóż Santoku charakteryzuje się ostrzem o długości 17 cm ze specjalnym karbowaniem, sprawiającym, że krojone plasterki nie przyklejają się do ostrza. Nóż Santoku to tradycyjny japoński nóż do przyrządzania potraw składających się z warzyw.

Dane techniczne produktu

Producent

Chroma

Kod produktu

CH-0049546

Materiał

drewno, stal nierdzewna

Kolor

drewno naturalne

Długość ostrza

17 cm

Twardość w skali Rockwella HR

57-58

  1. Produkty znajdziesz w karegorii
  2. noże japońskie
  3. noże Chroma Haiku
  4. Haiku

Szerszy opis produktu

W Japonii sztuka wytwarzania mieczy ma swoja długą tradycję. Tradycję, która przetrwała do dzisiaj, wzbogacona o współczesną wiedzę. Do dzisiaj tamtejsze tradycyjne kuźnie, przy wytwarzaniu noży stosują sprawdzone przez wieki techniki samurajskie, dokładnie takie same jak w średniowiecznej Japonii. Dziś noże Haiku wytwarzane są w małych japońskich zakładach. Gwarantuje to, że do powstania tych noży zatrudniono starych mistrzów i dołożono wszelkiej staranności w zachowaniu ich tradycyjnego charakteru. Dziś, już coraz rzadziej spotykany w Japońskich nożach, zapożyczony ze starożytności sposób wbijania kołka bambusowego (tzw. mekugi) z boku rękojeści, dobitnie świadczy o próbie tchnięcia samurajskiego ducha w te noże. Służy on dla lepszego połączenia ostrza z rączką. Rączkę wykonana z drewna hanoki. Noże Haiku są obecnie używane przez największe autorytety sztuki kulinarnej.

Wyraź swoją opinię

Nikt jeszcze nie napisał opinii o tym produkcie. Bądź pierwszy!

Napisz recenzję

Produkty, które mogą Cię zainteresować

    Inne produkty z kategorii noże Chroma Haiku

    Nasze produkty znajdziesz m.in. w:

    • Wysokieobcasy.pl
    • Weranda
    • VIVA
    • Twój Styl
    • KUKBUK
    • ELLE Decoration
    • Cztery Kąty
    • Dobre Wnętrze
    Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności