Nożyce kuchenne Hatsuru Haiku

Kod produktu: CH-0049545 (H10)
Chroma
Cena: 215,00 zł
Produkt w magazynie - wysyłka 24 h
Dostawa najpóźniej w piątek, 20.07.2018
lub zamów przez telefon: +22 112 16 18
  • 99% zadowolonych klientów
  • Darmowa dostawa od 300zł
  • 30 dni na zwrot produktu

Opis produktu

Sztuka wykuwania mieczy ma w Japonii niezwykle długą tradycję. Tradycja ta przetrwałą do dziś, przy czym wzbogacona została o zdobycze cywilizacji i najnowsze technologie. Kolekcja noży Haiku marki Chroma to właśnie doskonały przykład udanego mariażu tradycyjnych technik wykuwania i nowoczesnych, trwałych materiałów. Wykonane z wielką starannością noże wyposażone zostały w ostrza z wysokowęglowodanowej stali nierdzewnej 57-58° HRC, która zapewnia odpowiednią twardość oraz ostrość. Rączki noży z kolekcji wykonane zostały natomiast z drewna Honuki i charakteryzują się niewielką wstawką z bambusa, która utrzymuje ostrze na swoim miejscu - dokładnie takie rozwiązanie stosowane było przy wyrobie tradycyjnych samurajskich mieczy! Sokół widoczny na klindze to natomiast znak rozpoznawczy kolekcji.
Prezentowane tu nożyce kuchenne Hatsuru wykonane ze stali węglowej, to tradycyjne, japońskie nożyce idealne do krojenia ziół.
Rozwiń

Dane techniczne produktu

  • ProducentChroma
  • Kod produktu CH-0049545
  • Materiał drewno, stal nierdzewna
  • Kolor drewno naturalne
  • Typ narzędzia kuchennego nożyce
  • Długość ostrza 12 cm
  • Typ akcesorium do ziół siekacze i nożyce
  • Twardość w skali Rockwella HR 57-58

Kategorie, w których produkt występuje

Szerszy opis produktu

W Japonii sztuka wytwarzania mieczy ma swoja długą tradycję. Tradycję, która przetrwała do dzisiaj, wzbogacona o współczesną wiedzę. Do dzisiaj tamtejsze tradycyjne kuźnie, przy wytwarzaniu noży stosują sprawdzone przez wieki techniki samurajskie, dokładnie takie same jak w średniowiecznej Japonii. Dziś noże Haiku wytwarzane są w małych japońskich zakładach. Gwarantuje to, że do powstania tych noży zatrudniono starych mistrzów i dołożono wszelkiej staranności w zachowaniu ich tradycyjnego charakteru. Dziś, już coraz rzadziej spotykany w Japońskich nożach, zapożyczony ze starożytności sposób wbijania kołka bambusowego (tzw. mekugi) z boku rękojeści, dobitnie świadczy o próbie tchnięcia samurajskiego ducha w te noże. Służy on dla lepszego połączenia ostrza z rączką. Rączkę wykonana z drewna hanoki. Noże Haiku są obecnie używane przez największe autorytety sztuki kulinarnej.

Wyraź swoją opinię

Nikt jeszcze nie napisał opinii o tym produkcie. Bądź pierwszy!

Napisz recenzję

Produkty, które mogą Cię zainteresować

    Inne produkty z kategorii szczypce i nożyce kuchenne

    Nasze produkty znajdziesz m.in. w:

    • Wysokieobcasy.pl
    • Weranda
    • VIVA
    • Twój Styl
    • KUKBUK
    • ELLE Decoration
    • Cztery Kąty
    • Dobre Wnętrze
    Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności