
Noże Type 301 to noże, które już są legendą, tak jak legendą stały się wszystkie projekty
Ferdynanda Alexandra Porsche z samochodami Porsche 911 i Porsche 904 na czele. Ale te noże to nie tylko design...
Kolekcja Type 301 dzięki tradycyjnej metodzie ostrzenia i wysokiej jakości japońskiej stali znalazła swoich zagorzałych fanów niemalże w każdym zakątku świata. Zaprojektowane przez genialnego projektanta i wykonane przez japońską firmę Chroma narzędzia, łączą w sobie rzemiosło z nowoczesną technologią, oferując swoim użytkownikom kilka
kluczowych cech wymaganych przez wszystkich kucharzy. Są to:
niezwykła ostrość, ergonomiczny, wygodny uchwyt oraz lekkość.
Nowatorski design (zgodnie z założeniem projektanta noże z kolekcji miały przypominać rekina) oraz wysoka efektywność i niezawodność sprawiły, że noże Type 301 znalazły już swoje miejsce w wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej (
Vienna Modern Museum) i w słynnym nowojorskim muzeum MoMA (
Museum of Modern Art). Ich jakość potwierdzają również liczne nagrody i wyróżnienia przyznane kolekcji.
Najlepszą rekomendacją potwierdzającą wyjątkowy charakter noży z kolekcji Type 301 jest chyba jednak fakt, że
słynni kucharze korzystają z nich w swojej codziennej pracy w kuchniach najlepszych restauracji na całym świecie. Polscy miłośnicy marki Chroma mogą poszczycić się posiadaniem dokładnie takich noży, jakimi w swoich prywatnych kuchniach kroją, siekają i szatkują
Robert Makłowicz czy Kurt Scheller. Co więcej, Kurt Scheller, mieszkający i gotujący w Polsce od 1993 roku właściciel szkoły sztuki kulinarnej, inicjator założenia i Prezes Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, wybrał noże Type 301 na wyposażenie stanowisk pracy dla uczestników prowadzonych przez niego kursów. Wśród kucharzy, którzy stosują w swoich kuchniach (z gwiazdkami Michelin!) noże Chroma, znalazły się również takie nazwiska jak: Jean-Paul Bostoen, Serge Vieira, Franck Giovannini, czy Philippe Mille. Noże Type 301 wykorzystywane są również na szkoleniach w szkole gotowania Alain Ducasse Culinary School. Dlaczego? Są najlepsze!
Noże Type 301 powinny być
regularnie ostrzone za pomocą
kamienia ceramicznego (również dostępnego w ofercie producenta). Ostrzenie na kamieniu jest ciekawym doświadczeniem i jest na tyle proste, że już za pierwszym razem poczujesz się niczym profesjonalista!