11 wskazówek jak podawać wino na przyjęciu
Wino coraz częściej gości na naszych stołach, dlatego warto wiedzieć jak je podawać. Znaczenie ma rodzaj i temperatura trunku czy kieliszek, w którym go serwujemy. Dzięki kilku wskazówkom unikniemy towarzyskiej gafy, a także damy przykład innym gościom, jak prawidłowo podać wino.
1. Rodzaj wina a posiłki
Do lekkich dań podajemy lekkie wino, natomiast ciężkie potrawy oparte na ciemnych sosach, serach, pieczonym i smażonym mięsie oraz mocne przyprawy wymagają wina o wyraźnym smaku. Białe wino półwytrawne lub półsłodkie podajemy do drobiu, ryb oraz deserów, czerwone wytrawne lub półwytrawne do mięsa. Słodki trunek najlepiej skomponuje się z deserem.
2. Kolejność podania
Gdy podczas jednego wieczoru pijemy kilka rodzajów win zacznijmy od lżejszego, wytrawnego wina białego lub wermutu, aby pobudzić apetyt. Spotkanie zakończmy cięższym winem czerwonym lub słodkim do deseru, do które pasować będzie także wino musujące.
3. Kieliszki
Wino podajemy w przeznaczonych mu kieliszkach w zależności od rodzaju trunku. Kształt kieliszka został tak skonstruowany, aby odpowiednio zapewnić smakoszom doznania smakowe. Jedna z najważniejszych wskazówek: kieliszek nie powinien być… za mały!
4. Temperatura
Warto trzymać się zasady, że wina białe i różowe podajemy z lodówki, czyli zimne. Wina czerwone mogą mieć temperaturę pokojową lub ewentualnie delikatnie schłodzone na 15-20 minut w lodówce przed spożyciem. Zawsze lepiej jest podać wino chłodniejsze niż za ciepłe.
5. Otwieranie
Zaczynamy od usunięcia folii, a następnie za pomocą korkociągu wysuwamy korek. Zwróćmy uwagę, aby korkociąg nie uszkodził korka, którego drobinki dostaną się do wina. Po wyciągnięciu korka butelkę wycieramy serwetką, a w przypadku podania wina do stołu przelewamy je do karafki. W takim wypadku warto zadbać, aby miała ona elegancki kształt – może być tradycyjna, szklana lub w oryginalnej formie, np. kartonu mleka lub soku.
6. Sposób podania
Podając wino lekko pochylony kieliszek trzymamy za jego dolną część – nóżkę lub stopkę i nalewamy po ściance. Unikniemy w ten sposób zbędnego podgrzewania trunku. Nalewając wino do kieliszka zwróćmy uwagę, aby butelka lub karafka nie dotykała szkła.
7. Nalewanie
Wino potrzebuje miejsca, żeby móc uwolnić swój aromat, dlatego absolutnie nie nalewamy go do pełna. Kieliszki do wina białego napełniamy do połowy, a w przypadku wina czerwonego w 1/3.
8. Napowietrzanie
Niektóre wina dla wzmocnienia aromatu dobrze jest przed podaniem napowietrzyć, czyli zapewnić kontakt z powietrzem. Aby to zrobić możemy otworzyć na kilka godzin przed spożyciem butelkę lub napełnić winem karafkę. Zabieg stosujemy najczęściej przy winach czerwonych i cięższych białych.
9. Dodatki
Wszelkie dodatki, takie jak lód lub woda do rozcieńczania wina mogą być odebrane jako nietakt ze strony gości. Dlatego lepiej unikać takich praktyk, nawet jeśli sami preferujemy wina o lżejszej konsystencji.
10. Próba przed podaniem
Bardzo rzadko, ale zdarza się, że wino jest wadliwe. Może to się objawiać zapachem stęchlizny, zgniłego kartonu, zapalanej zapałki czy zmywacza do paznokci. Zawsze dobrze jest wykluczyć to próbując wina przed uzupełnieniem kieliszków gości.
11. Atmosfera
Przy winie warto zadbać o jeszcze jedną rzecz - atmosferę. Zadbajmy o dobre humory, tematy do konwersacji, ale także wyrozumiałość wobec osób, które nie są znawcami wina. Wszystko to powinno sprawić, że przyjęcie będzie udane. Pamiętajmy, że delektowaniu się walorami smakowymi i zapachowymi wina nie sprzyja dym papierosowy.