Dobór odpowiedniego kieliszka do gatunku podawanego wina to prawdziwa sztuka i chociaż obecnie niektórzy producenci oferują kieliszki dostosowane do każdego szczepu winogron i regionu winiarskiego, smakoszowi wina bez większej szkody wystarczy tylko kilka rodzajów kieliszków. Mimo że w czasach starożytnych do spożywania tego szlachetnego trunku używano kielichów ze złota i srebra, wino najlepiej czuje się w kieliszkach szklanych, używanych do tego celu już od XV wieku. Wbrew pozorom kolor szkła, kształt i wielkość kieliszka odciskają swoje piętno na percepcji tego napoju. Mimo iż nie istnieją żadne normy, określające wielkość i kształt kieliszków odpowiednich do konkretnych gatunków win, powszechnie przyjęło się kilka zasad.
Przede wszystkim naczynie, w którym podajemy wino, powinno być wykonane z przejrzystego cienkiego szkła. Tylko w ten sposób będziemy mieli okazję ocenić walory barwne trunku, jego gęstość i klarowność. Kieliszki do wina czerwonego powinny być większe niż kieliszki do wina białego, o szerszej i niższej czarce. Dobrze, jeśli kieliszek na obrzeżu jest węższy niż w środkowej części - pozwala to zebrać i docenić w pełni aromaty szlachetnego trunku. Naczynia do białego wina, mniejsze i mniej pękate, mogą przybierać kształt tulipana. Prawdziwi koneserzy wina powinni zaopatrzyć się także w kieliszki do pełnego czerwonego burgunda, które są dość duże, o znacznej szerokości i wysokiej nóżce. Pozwala to trunkowi wydobyć pełnię aromatów. Niezbędne są także specjalne kieliszki do szampana, o smukłej i wąskiej czarce, która utrzymuje dłużej lśniące bąbelki.
Podczas gdy kształt i rozmiar kieliszków nie jest ściśle określony żadnymi zasadami, sposób podawania w nich wina objęty jest pewnymi regułami. Przede wszystkim przed podaniem kieliszki powinny zostać opłukane wodą bez dodatku detergentów, by kurz i substancje chemiczne nie wpłynęły na smak trunku. Gdy do obiadu podawane mają być różne rodzaje wina, odpowiednie kieliszki do każdego z nich trzeba ustawić pod kątem 45°, w kolejności spożywania trunków od strony prawej do lewej. Napełniane powinny być tylko do ok 1/3 wysokości, aby umożliwić gościom "zakręcenie winem". Pozwoli to wydobyć cały bukiet napoju i docenić w pełni jego walory. Podczas spożywania trunku, należy trzymać kieliszek za nóżkę, nie za czaszę, aby niepotrzebnie nie ogrzewać jego zawartości. Spełniając tych kilka podstawowych zasad, będziemy mieli szansę cieszyć się wszystkimi walorami szlachetnego trunku, nie burząc przy tym powszechnych reguł savoir-vivre'u.
Z kolei picie cięższych trunków, takich jak na przykład whisky, także rządzi się swoimi prawami. Szklanki do whisky są zwykle szerokie i niskie, by trunek utrzymał niską temperaturę - czasem przybierają oryginalne kształty. Koneserzy polecają degustować whiskey z samym lodem albo jeszcze lepiej - kamieniami chłodzącymi, które pozwolą schłodzić napój, nie rozcieńczając go. Warto zaopatrzyć się w akcesoria chłodzące, foremki i akcesoria do lodu, by móc cieszyć się smakiem idealnie podanego trunku.
Znawcy alkoholi polecają także picie piwa w specjalnych kuflach i szklankach do piwa. Odpowiedni kształt naczyń wydobywa w pełni smak piw, szczególnie kraftowych. Skompletuj wygodny zestaw przydatnych akcesoriów do piwa, takich jak schładzacz do piwa, podstawki i otwieracze do butelek, by mieć je zawsze pod ręką, gdy najdzie Cię ochota na zimny kufel piwa.