Wypieki świąteczne. Z Fabryką Form Ci się upiecze!

Święta bez wypieków to nie święta, co zostało dowiedzione przez amerykańskich naukowców. Oczywiście wszyscy widzą efekt końcowy na stole. No i na Instagramie (takie czasy). Ale nikt nie myśli o tym, że wcześniej trzeba to wszystko przygotować, polukrować, kilka razy przekląć i poobgryzać paznokcie, czy dobrze to wyjdzie. W Fabryce Form wiemy i rozumiemy, stąd nasz magazyn o świątecznych wypiekach!

Wpadki i wypadki

Świąteczne wypieki to świetna tradycja, ale też lekki stres. Czy się uda? Czy wyjdzie zakalec? Co powie krytyczna siostra babci o moim serniczku? Pytania kłębią się w głowie, ale można je szybko uspokoić, jeśli zaplanujemy wszystko wcześniej.

Podstawą jest przepis. Święta to nie czas na eksperymenty. Chyba, że chcemy zobaczyć wymuszone uśmiechy, gdy goście będą przeżuwać ciasto czekoladowe z zakalcem posypane pestkami słonecznika, bo poniosła Cię ułańska fantazja. Nie mówimy, że nie kochamy nowatorskich ciast, wręcz przeciwnie! Ale wypróbujmy każdy zwariowany albo nowy przepis wcześniej, żeby na święta, gdy mamy mało czasu, był dopracowany, a każda ewentualna wpadka wydarzyła się wcześniej.

Zrób też remanent w swoich foremkach, lukrach, posypkach i mieszadłach. Kupowanie ich na ostatnią chwilę, gdy sklepy świecą pustkami to ryzyko godne największych twardzieli jak Rambo.

bułka
pierogi

Przepis na sukces

No właśnie. Przepisem na sukces jest... przepis. Korzystajmy z utartych dróg przez ciocie, babcie, mamy, fajne blogerki i influencerki, które wiedzą, co mówią. Jeśli nie mamy wprawy w pieczeniu i zaliczamy debiut świąteczny, to nie porywajmy się z motyką na słońce i nie rzucajmy się od razu na robienie kilkupoziomowych, wielosmakowych tortów, bo to owszem przepis, ale na porażkę.

Rzeczy proste i sprawdzone, klasyczne i bezpieczne rozwiązania. Może to nudne, ale przynajmniej się uda. A jeżeli masz w sobie nutkę szaleństwa (zawsze namawiamy do wyzwalania tej iskry w sobie!) to zaserwuj wcześniej sprawdzony przepis na ciasto, które zaskoczy wszystkich!

Do takich ciast, które są reprezentacyjne, odkrywcze i pyszne z pewnością należą:

  1. LEŚNY MECH - super ciasto ze szpinakiem, śmietanowym kremem oraz owocami. Wygląda spektakularnie!
  2. SERNIK Z KOZIEGO SERA lub TOFU (tak zwany tofurnik) - odkrycie wszystkich hipsterów i wegan. Klasyczna wersja składa się z kaszy jaglanej, mleka kokosowego i tofu.  Czasami wystarczy wymienić jeden składnik (jak rodzaj sera) i już znane, klasyczne danie nabiera zupełnie nowego wymiaru.
  3. CIASTO MARCHEWKOWE - cóż, niby marchewka, a jednak ciasto. Pyszny torcik z pomarańczką i przyprawą piernikową przekona nawet przeciwników zdrowej żywności.
  4. TORT BANOFFEE -nie lada wyzwanie, chociaż głównie dla osoby, która je musi potem zjeść, bo zawiera w sobie banany, krem kajmakowy i dodatki. Dużo się dzieje, ale jakże pysznych rzeczy!
  5. PIERNIKO-SERNIK lub MAKOWCO-SERNIK. Dlaczego mamy się ograniczać do jednego rodzaju ciasta, skoro możemy mieć dwa w jednym? Połączmy te różne (ale jakże pasujące do siebie) smaki w jedno ciasto. A kto nam zabroni?

mąka
wałek

Zaplanuj zakupy

Kupowanie produktów na ostatnią chwilę to zadanie dla osób o stalowych nerwach. Gdy wpadniemy w ostatniej chwili do sklepu to produktów może już nie być, mogą być w wyższych cenach, albo będą wyglądały, jakby przeszły jakieś nieziemskie katusze. Dlatego jeśli mamy miejsce i czas, to zaopatrzmy się wcześniej w składniki, które są sypkie, mają długą datę ważności, albo możemy je zamrozić. A gdy przyjdzie ich czas, to otworzymy spiżarkę albo lodówkę i z uśmiechem ruszymy do dzieła, aby stworzyć prawdziwe... arcydzieło!

bita śmietana
wałkowanie

Triki, które ułatwią pieczenie

Pieczenie wymaga sprawności wojownika ninja i sprytu lisa. Dlatego każda podpowiedź, jak sobie ułatwić  życie jest mile widziana. Podrzucamy więc kilka prostych trików, które mogą się przydać.

Nić dentystyczna
Hmm.. ale o co chodzi? Co ma nić do ciasta? A otóż ma. Świeże ciasta lubią się kleić albo rozpadać. Ale my tego nie lubimy. Potraktujmy więc je napiętą nicią dentystyczną, która niczym bezwzględna gilotynka zanurzy się w cieście i pokroi je na ładne i równe kawałeczki.

Zabawa w ciepło/zimno
Nie wszyscy domowi kucharze i kucharki (szczególnie Ci, którzy dopiero zaczynają swoją karierę) zastanawiają się nad tym aspektem, a tymczasem może on stanowić ważny punkt, który przesądzi o sukcesie lub porażce całego przedsięwzięcia. Chodzi o temperaturę produktów. W zależności od ciasta możemy bawić się w ciepło albo zimno. Na przykład – aby ciasto biszkoptowe były puszyste niczym chmurka na niebie, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. A z kolei ciasto kruche lubi schłodzone jajka i masło. Dlatego zawsze sprawdź w przepisie, jaką temperaturę powinny mieć składniki.

Niedojrzałe banany
Naszło Cię na chlebek bananowy albo banoffee? Ale banany wyglądają tak trochę nie bardzo? Jakby były niedojrzałe? Jest na to prosta rada. Wkładasz je na chwilę do piekarnika albo jeśli masz więcej czasu, to owiń je folią, żeby przyspieszyć ich dojrzewanie.

Pomarszczony jak rodzynki
Ach, te biedne rodzynki. Mają taki zły PR, a tymczasem są takie fajne. Jeżeli chcesz ich użyć jako dodatku, ale ich wygląd pozostawia wiele do życzenia, to pomocz je przez pół godziny w soku z cytryny, powinny szybko odzyskać swój rodzynkowy blask.

Odsiej mąkę od... w sumie też mąki

Mąka to baza udanych wypieków, więc musi być niezła. Aby poprawić jej jakość i napowietrzyć ją, przesiej ją przed użyciem przy pomocy drobnego sitka albo przesiewacza do mąki, a ciasto wyjdzie bardziej puszyste.

wypieki
foremka

Odpowiednie akcesoria

Każdy dobry rzemieślnik potrzebuje odpowiednich narzędzi do pracy. A kulinarny artysta to już w ogóle! Dlatego w Fabryce Form mamy bardzo wiele akcesoriów, które ułatwią Ci pracę przy tak magicznych czynnościach jak zagniatanie, do foremek wkładanie, ozdabianie i około ciastowe działanie!


Zatrudnij pomocnika

Jaki pomocnik wykona wszystkie zadania szybko, sprawnie i bez szemrania? I nie będzie zatapiał nosa w smartfonie, zamiast mieszać ciasto? Nam przychodzi do głowy tylko jeden lojalny i niestrudzony asystent. Robot kuchenny KitchenAid lub Smeg. Z uśmiechem na ustach wymiesza, połączy, posieka i zrobi wszystko, o co go poprosisz!

Smeg do -15%

Specjalnie z okazji Świąt wiele produktów marki Smeg otrzymało super rabaty. Sprawdź promocję tutaj.
 
 

KitchenAid do -20%

Produkty KitchenAid również zostały objęte atrakcyjnymi rabatami i promocjami. Sprawdź je tutaj!
 

Formy i foremki z Fabryki Form

Bez porządnej formy nic nie zdziałamy. A że w Fabryce Form ewidentnie formy kochamy (i to najróżniejsze), to trochę ich mamy. Znajdziesz  foremki do ciastek w fantazyjnych kształtach (tak, tak dinozaury i ananasy też mamy), większe formy do pieczenia (również te trójwymiarowe), formy do babki, tortownice, keksówki ale też  formy do muffinek. Ze stali albo z silikonu. Do wyboru, do koloru.

Udekoruj swoje dzieło

Jeśli Twoją ambicją jest, żeby ciasto nie tylko smakowało, ale też wyglądało, to mamy dobre wieści. Wspieramy artystyczne zapędy i mamy dla Ciebie różne akcesoria do dekoracji, posypywania, obrabiania i stemplowania. Odpal wyobraźnię (no i może internet, żeby coś podpowiedział) i dekoruj bez opamiętania.

Chroń swoje dzieło

Nie po to człowiek tyle stoi przy piekarniku i dzielnie piecze, żeby potem gotowe ciasto mu obsychało, albo stało się łatwym łupem dla przelatujących ptaków (nie jest to może powszechny scenariusz, ale umówmy się, że może się wydarzyć). Dlatego nie ma sensu ryzykować i warto zabezpieczyć nasze dzieło kloszem do wypieków, który ładnie je wyeksponuje, ale też ochroni od tych ewentualnych ptaków.

A gdy zdecydujemy się pochwalić naszym ciastem przed gośćmi (ten moment nadchodzi zawsze), to warto, żeby miało odpowiednią oprawę. Tutaj przyda się stylowa patera na ciasto. Tak się szczęśliwie składa, że również je mamy w Fabryce Form.

Patera Sevore

226,00 zł

Patera Sevore

Zack
    Patera Sevore

    226,00 zł

    Patera Sevore

    Zack
Patera Petit

445,00 zł

Patera Petit

Philippi
    Patera Petit

    445,00 zł

    Patera Petit

    Philippi
Patera na ciasto Leandra

433,00 zł

Patera na ciasto Leandra

Seletti (1)
Etażerka Rhombe

354,00 zł

Etażerka Rhombe

Lyngby
    Etażerka Rhombe

    354,00 zł

    Etażerka Rhombe

    Lyngby
Talerz deserowy Foster

777,00 zł

Talerz deserowy Foster

Stelton

Piecz ze stylem

Jeżeli pieczenie kojarzy Ci się z rozsypaną mąką, skorupkami jajek walającymi się wszędzie, rodzynkami wklejonymi w rękaw, to... masz zupełną rację. Tak to może wyglądać. Ale właśnie po to świat wymyślił fartuchy kuchenne. A u nas znajdziesz tylko te najładniejsze z nich (bo po co zawracać sobie głowę brzydkimi rzeczami?). Ubierz fartuch, strzel sobie fotkę i roześlij po rodzinie, że można być i dzielnym kucharzem/kucharką i stylowo się prezentować równocześnie. Nie przejmuj się, jeśli rodzina nie oddzwoni, pewnie odebrało im mowę z wrażenia.

W Fabryce Form kochamy pieczenie, ale tak wiecie, na ładnie, w dobrym stylu. Dlatego stworzyliśmy specjalną promocję z rabatami na akcesoria do pieczenia, żeby było jeszcze milej!

Promocja

TUTAJ znajdziesz akcesoria do pieczenia ze smakowitymi RABATAMI! 
 

Prezentownik

A jeśli nie masz jeszcze prezentów świątecznych dla najbliższych, żeby położyć je obok ciasta (może być też pod choinką, pewnie) to mamy dla Ciebie drogę na skróty! Zebraliśmy w jednym prezentowniku nasze bestsellery i pomysły na najfajniejsze prezenty dla bliskich i dalekich.

TUTAJ  jest cały prezentownik. Udanych łowów. No i pieczenia, oczywiście!

muffiny
mikser

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 400 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 25 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności