Dekorowanie tortu – od ogółu do szczegółu

Domowy, własnoręcznie przygotowany tort to wyjątkowy smakołyk. Jego dekoracja jest tak samo ważna jak smak. Jak ozdobić tort domowym sposobem, by atrakcyjnie i efektownie się prezentował oraz przyciągał spojrzenia gości? Poznaj nasze sposoby na dekorację tortu!

Tort – pyszny i efektowny wypiek na rozmaite okazje

Pięknie ozdobiony tort to pyszny wypiek, który towarzyszy nam podczas wielu wydarzeń i uroczystości. Zanim jednak przystąpisz do dekorowania, musisz upiec bazę tortu, czyli biszkopt. Do tego będzie Ci potrzebna dobra tortownica. Wśród naszych propozycji znajdziesz okrągłe tortownice z odpinaną obręczą i wyjmowanym dnem, umożliwiające łatwe i szybkie wyjęcie ciasta z formy, które różnią się między sobą kształtem i materiałem wykonania. Oferujemy wytrzymałe oraz odporne na wgniecenia, zarysowania i korozję tortownice metalowe z nieprzywierającą powłoką, jak i lekkie oraz giętkie silikonowe formy do pieczenia tortu, wśród których znajdziesz również modele tortownic z wyjmowanym dnem wykonanym z ceramiki. Wybór tortownicy jest niezwykle ważny. To właśnie dzięki odpowiedniej formie do pieczenia, wykonanej z najwyższej jakości materiałów, Twój tort będzie miał idealny kształt.

Przy okazji pieczenia i dekorowania tortów, mamy dla Ciebie praktyczną poradę dotyczącą ich krojenia. Tort należy kroić przy pomocy ostrego i długiego noża. By uzyskać ładne kawałki i nie popsuć całej misternie wykonanej dekoracji, tort trzeba kroić posuwistymi ruchami, wbijając w jego środek najpierw ostry czubek noża, a następnie delikatnie naciskając całą jego powierzchnią na ciasto. Po każdym kolejnym kawałku nóż należy zanurzyć we wrzątku i wytrzeć go do sucha ręcznikiem papierowym. Porcję tortu wysuń od spodu łopatką i przełóż na talerz.

Birkmann patera vintage
Kitchen Craft forma do krojenia biszkoptu sweetly 3

Tort Drip cake, czyli tort dekorowany polewą

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się torty w stylu Drip cake, czyli wypieki polane polewą czekoladową tworzącą po bokach kształt efektownych sopli. By ozdobić w ten sposób tort, w pierwszej kolejności należy przygotować polewę z gorzkiej lub białej czekoladowy i śmietany kremówki. Dodatkowo polewę z białej czekolady możesz zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym w żelu. Tort urodzinowy możesz również ozdobić pięknie mieniącą się polewą lustrzaną, którą przygotowuje się na bazie czekolady i mleka skondensowanego słodzonego.

Jak udekorować tort polewą? W pierwszej kolejności, przy pomocy naczynia z dzióbkiem lub łyżki, tj. takich akcesoriów, które pozwolą Ci dozować ilość wylewanej polewy, udekoruj boki tortu w ten sposób, by uzyskać odpowiedniej długości i grubości sople czekoladowe. Resztę polewy wylej na górę tortu i delikatnie rozprowadź szpatułką do ciasta.

Wskazówka

Dekorowanie tortu polewą będzie dużo łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w kratkę do studzenia ciasta. Dzięki temu rozwiązaniu nadmiar polewy będzie swobodnie spływał z naszego tortu, pozostając gładką na bokach ciasta i zapewniając jego odpowiednie i równomierne pokrycie polewą.

Prosty sposób na dekorację tortu – masa marcepanowa

Doskonałym sposobem na dekorację tortu jest jego obłożenie masą marcepanową, składającą się z cukru i migdałów, którą z łatwością można przygotować w zaciszu własnego domu. Gotowa masa marcepanowa jest plastyczna, dzięki czemu bez problemu można nią ozdobić tort. Jak to zrobić? Oprósz stolnicę cukrem pudrem i wałkiem do ciasta rozwałkuj gotową masę na grubość około 5 mm. Następnie nawiń marcepan na wałek, po czym przełóż go na mocno schłodzony tort i wygładź szpatułką do ciast.

Dekorowanie tortu kremem

Krem maślany, krem z mascarpone, krem śmietankowy… Krem do tortu niejedno ma imię! Niezależnie jednak od tego, jakim kremem zdecydujesz się udekorować tort, pamiętaj, że powinien on być zarówno dość sztywny i stabilny, by utrzymać kształt dekoracji, ale też puszysty, miękki i gładki, by można nim było bez problemu pokryć tort. Dekorowanie tortu kremem będzie dużo łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w elastyczną szpatułkę do ciasta, która pomaga w szybkim i równym rozprowadzaniu kremu po torcie. Z kremu możesz również wykonać fantazyjne dekoracje na tort. Z pomocą przychodzą rękawy cukiernicze i szpryce. Wystarczy, że przygotowany krem przełożysz do rękawa cukierniczego pozwalającego w łatwy sposób porcjować krem na tort. Pamiętaj jednak, by w zestawie z rękawem zakupić tylki cukiernicze czyli końcówki dekoratorskie, które występują w różnych kształtach i wymiarach. Szpryca cukiernicza wyposażona w odpowiednią tylkę pozwoli Ci stworzyć na torcie piękne wzory i ozdoby, np. kwiatki, listki, gwiazdki, rozetki, szlaczki, kropki czy linie wokół tortu.

Kitchen Craft forma do krojenia biszkoptu sweetly2
Mastrad formy do ciasta mastrad okrągłe silikonowe

Dekoracja tortu lukrem i czekoladą

Kolejnym sposobem na stworzenie wyjątkowego tortu jest jego udekorowanie lukrem i czekoladą. Przy pomocy specjalnych szablonów do dekoracji wypieków z łatwością wyczarujesz na torcie niebanalną ozdobę. Wystarczy, że na torcie pokrytym lukrem lub czekoladą położysz wybrany szablon, po czym przy pomocy giętkiej szpatułki lub noża z giętkim ostrzem nałożysz lukier lub czekoladę na otwory znajdujące się w szablonie. Teraz wystarczy delikatnie podnieść szablon, a powstałą dekorację pozostawić do wyschnięcia.

Możesz pójść o krok dalej i pokusić się o przygotowanie z lukru plastycznego rozmaitych, efektownych dekoracji, np. jadalnych kwiatków, listków, gwiazdek, motylków, wstążek, a nawet różnego rodzaju figurek, które ozdobią wierzch Twojego wypieku. Plastyczna masa cukrowa daje nieograniczone możliwości dekoracji tortów. Do przygotowania rozmaitych ozdób z lukru będziesz potrzebować narzędzi do lukru. Przy ich pomocy z łatwością wymodelujesz lukier plastyczny i uzyskasz wymagane kształty niezbędne do stworzenia słodkiej dekoracji.

Dowiedz się!

Więcej na temat sposobów dekorowania wypieków lukrem dowiesz się z Magazynu FF: Cukier, słodkości i inne śliczności, czyli jak dekorować lukrem.
    tort z galaretką
    tort na paterze
    Foremki do ciastek Kółka 3 szt.

Efektowne dekoracje tortu – napisy i misterne ozdoby

Podobają Ci się torty dla dzieci z napisami, jednak obawiasz się, że ich wykonanie jest niemożliwe do zrobienia w zaciszu własnej kuchni? Z pomocą proponowanych przez nas pisaków i dekoratorów bez problemu wykonasz na swoim torcie napisy z życzeniami oraz precyzyjne dekoracje roztopioną czekoladą czy słodkim sosem. Taki napis możesz wykonać bezpośrednio na torcie. Wówczas, by uzyskać równą i proporcjonalną dekorację, warto przed przystąpieniem do pracy zaznaczyć przy pomocy wykałaczek obszar, który będziemy ozdabiać.

Precyzyjną dekorację tortu możesz również wykonać na pergaminie, a następnie przenieść ją na ciasto. Wystarczy posmarować papier do pieczenia oliwą i wykonać na nim dekoratorem napis z roztopionej czekolady, po czym chwilę odczekać, by czekolada zastygła. Gotową dekorację bez problemu oderwiesz od papieru i umieścisz na torcie.

Narzędzie do dekorowania Decorating Pen

39,90 zł

Narzędzie do dekorowania Decorating Pen

Cuisipro (1)

Gotowe akcesoria do dekoracji tortów

Chcesz w wyjątkowy i niepowtarzalny sposób ozdobić tort? Z pomocą przychodzą akcesoria do dekorowania wypieków, a wśród nich kolorowe świeczki na tort czy oryginalny zestaw papierowych ozdób umieszczonych na patyczkach, które w łatwy i szybki sposób wbija się w ciasto. Tego typu akcesoria do tortów pozwolą Ci bez dużego nakładu pracy i czasu udekorować swoje cukiernicze dzieło. Efektowne dekoracje podkreślą wyjątkową okazję i nadadzą wypiekowi oryginalnego charakteru.

    Ozdoby tortów Tea Party 11 el.
    Forma do babki Angel Food
    tort z owocami

Tort bezowy, czekoladowy czy śmietankowy, tort dla dzieci i dla dorosłych – kropkę nad i każdego wypieku stanowi niebanalna dekoracja, dlatego warto zadbać o to, by nasz tort zachwycał nie tylko smakiem, ale też niepowtarzalnym wyglądem. Pieczenie i dekorowanie domowego tortu będzie jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze, jeśli wyposażysz się w praktyczne akcesoria do tortów. Jesteśmy przekonani, że z naszymi poradami uda Ci się stworzyć prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł