Patelnie

361 produktów

Patelnia - obok garnków najczęściej używane akcesorium w kuchni - posłuży nam do przyrządzania prostych potraw takich jak jajecznica czy naleśniki, ale także skomplikowanych dań takich jak paella czy risotto. Usmażymy na niej steka, udusimy warzywa, zrobimy francuskie tosty...

W dobrze wyposażonej kuchni powinny zaś znajdować się co najmniej dwie patelnie: stalowa patelnia do szybkiego smażenia w wysokich temperaturach, np. kotletów, oraz patelnia żeliwna do delikatnego obsmażania warzyw czy drobiu. Warto mieć w szafce także uniwersalny wok, w którym przygotujemy dania stir fry, udusimy warzywa, a nawet ugotujemy zupę. Jeśli jesteśmy amatorami naleśników, musimy zaopatrzyć się specjalną, płaską patelnię na naleśniki. Z kolei patelnie grillowe idealnie sprawdzą się podczas przygotowywania steków. Wśród tradycyjnych patelni z powłoką największą popularnością cieszą się ceramiczne patelnie – niezwykle wytrzymałe na zarysowania.

Zobacz cały opis

Pokaż:
1 z 7
NowośćPatelnia głęboka Caprera 28 cm niebieska

419,00 zł

Patelnia głęboka Caprera 28 cm niebieska

Ballarini
Patelnia do naleśników WMF

299,00 zł

Patelnia do naleśników WMF

WMF
Patelnia grillowa Mami 3.0

600,00 zł

Patelnia grillowa Mami 3.0

Alessi
Patelnia do naleśników Classic

520,00 zł

Patelnia do naleśników Classic

Scanpan(2)
Patelnia wysoka Eva Trio Copper Line

880,00 zł

Patelnia wysoka Eva Trio Copper Line

Eva Solo
Patelnia wysoka Nordic Kitchen

396,00 zł

Patelnia wysoka Nordic Kitchen

Eva Solo
Patelnia Eva Trio Copper Line

682,00 zł

Patelnia Eva Trio Copper Line

Eva Solo
Patelnia głęboka Scanpan Pro IQ

1100,00 zł

Patelnia głęboka Scanpan Pro IQ

Scanpan
Patelnia z pokrywką głęboka HaptIQ 26 cm

1259,00 zł

Patelnia z pokrywką głęboka HaptIQ 26 cm

Scanpan
Patelnia grillowa głęboka Classic

639,00 zł

Patelnia grillowa głęboka Classic

Scanpan
Patelnia Base 24 cm stalowa

359,00 zł

Patelnia Base 24 cm stalowa

Zwilling
Patelnia do serwowania Scanpan Impact

760,00 zł

Patelnia do serwowania Scanpan Impact

Scanpan(1)
Magazyn FF

Dobra patelnia to jeden z podstawowych elementów wyposażenia w każdej kuchni. Do wyboru mamy patelnie ceramiczne, stalowe, patelnie miedziane czy żeliwne. Patelnia beztłuszczowa czy patelnia z odpinaną rączką to kolejne dostępne rodzaje tego niezbędnego sprzętu kuchennego. Ponadto inna patelnia potrzebna jest do smażenia pysznych placuszków, a inna do grillowania kurczaka czy przygotowywania dań kuchni azjatyckiej. Patelni Ci u nas bez liku, jednak jaka będzie najlepsza? Jesteśmy przekonani, że poniższe zestawienie ułatwi Ci podjęcie decyzji, co do wyboru idealnego produktu

Jaką patelnię kupić?

Patelnia do smażenia to akcesorium, bez którego trudno obyć się w kuchni. Szeroki asortyment może przyprawić o zawrót głowy. Patelnia ceramiczna, miedziana, aluminiowa, patelnia do steków, do jajek czy patelnia do piekarnika to tylko nieliczne z naszych propozycji. Dlatego przed dokonaniem konkretnego wyboru zastanów się, jakimi cechami powinna odznaczać się patelnia oraz jakie potrawy będziesz chciał na niej przygotowywać. Kupując patelnię, warto zwrócić uwagę na materiał wykonania, rodzaj powłoki oraz jej przeznaczenie.

Patelnia żeliwna, aluminiowa, patelnia miedziana… Poznaj wszystkie rodzaje patelni!

Patelnie można podzielić ze względu na materiał ich wykonania. Jakie ich rodzaje można znaleźć w Fabryka Form?

Patelnie ceramiczne

Jaka patelnia najzdrowsza? Taka, która jest bezpieczna dla naszego zdrowia i środowiska, i podczas smażenia nie wydziela żadnych szkodliwych związków. Z pewnością patelnia pokryta powłoką powstałą z połączenia minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze, czyli powłoką ceramiczną, jest jedną z najlepszych patelni na rynku. Powłoka ta nie wchodzi w reakcję z żadnym ze składników spożywczych, a co za tym idzie – nie wpływa na smak i zapach przygotowywanych potraw.Patelnie z powłoką ceramiczną równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło, przy czym trzeba pamiętać, że niewolno ich narażać na gwałtowne zmiany temperatury, ponieważ mogłoby to skutkować ich uszkodzeniem. Warto przy tym dodać, że patelnia ceramiczna to patelnia nieprzywierająca, która odznacza się wysoką odpornością na zarysowania.

Patelnie żeliwne

Ciężkie, trwałe i wytrzymałe patelnie żeliwne nie posiadają żadnej dodatkowej powłoki. Wykonane są tylko i wyłącznie z naturalnych materiałów i odznaczają się odpornością zarówno na zrysowania, jak i wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Żeliwna patelnia doskonale przewodzi ciepło, tj. równomiernie się nagrzewa i przez długi czas utrzymuje pożądaną temperaturę danej potrawy. Ponadto materiał jakim jest żeliwo, charakteryzuje się wysoką odpornością na wysokie temperatury, dzięki czemu tego typu patelnie można również używać w piekarniku.

Patelnie miedziane

Miedziana patelnia to chyba najbardziej designerska i elegancka patelnia ze wszystkich modeli dostępnych na rynku. Jednak z pewnością nie jest to jej jedyna zaleta. Miedź doskonale przewodzi ciepło – błyskawicznie się nagrzewa, równomiernie rozprowadza ciepło, co pozwala na szybsze przygotowanie potrawy. Przy czym trzeba dodać, że najlepsze patelnie miedziane pokryte są od wewnątrz wysokiej jakości powłoką, zabezpieczającą żywność przed bezpośrednim stykaniem się z miedzią. A to dlatego, że miedź wchodzi w reakcję z kwaśnymi produktami, co powoduje zmianę smaku potraw.

Patelnie stalowe

Poszukujesz niezniszczalnej patelni odpornej na zarysowania, wgniecenia czy rdzewienie? Oto ona – patelnia ze stali nierdzewnej, która jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia i powoli oddaje zgromadzone ciepło, dzięki czemu przyrządzane na niej potrawy przez długi czas pozostają ciepłe. Patelnia stalowa to najlepsza patelnia do smażenia mięs.

Patelnie aluminiowe

Patelnie aluminiowe są lekkie, poręczne i doskonale przewodzą ciepło. Wybierając tego rodzaju patelnię należy zwrócić uwagę, by była ona pokryta specjalną, odporną na zarysowania i wolną od szkodliwych związków powłoką.

Jaka patelnia najlepsza do naleśników, a jaka do jajek? Podział patelni ze względu na ich przeznaczenie

Stojąc przed wyborem patelni, musisz wziąć pod uwagę nie tylko materiał jej wykonania, trwałość i odporność na rozmaite uszkodzenia, ale też jej przeznaczenie. W Fabryka Form oprócz typowych, klasycznych patelni do smażenia znajdziesz również patelnie przystosowane do przygotowywania poszczególnych rodzajów potraw.

Patelnia do naleśników

Patelnie do naleśników charakteryzują się specyficzną budową – posiadają niskie ścianki, dzięki czemu obracanie naleśników na drugą stronę nikomu nie powinno przysporzyć żadnego problemu. Ponadto patelnia naleśnikowa bardzo szybko się nagrzewa i posiada nieprzywierającą powłokę, pozwalającą na wysmażenie bardzo cienkich naleśników, na niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnia na naleśniki to sprzęt, którego nie może zabraknąć w kuchni miłośnika tego smakołyku. To również idealna patelnia do omletu.

Patelnia do grillowania

Patelnie grillowe umożliwiają przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw. Ta patelnia bez tłuszczu posiada specjalne, karbowane dno, dzięki czemu ogranicza wchłanianie się tłuszczu do dania, umożliwiając nam tym samym przygotowywanie lekkostrawnych i mniej kalorycznych posiłków.

Patelnia wok

Najlepsza patelnia do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej? Oczywiście wok patelnia, czyli głęboka patelniaze specjalnie wyprofilowanym dnem, umożliwiająca przygotowywanie na minimalnej ilości tłuszczu smakowitych i aromatycznych dań z ryżem, kurczakiem i warzywami czy smażonego makaronu. Patelnia wok to idealny sprzęt do ekspresowego przyrządzania potraw wymagających bardzo energicznego mieszania, a nawet potrząsania, co jest możliwe dzięki wysokim ściankom. Ponadto patelnie głębokie woki doskonale zatrzymują gorącą parę, dzięki czemu potrawa szybciej staje się miękka i jest bardzo soczysta.

Patelnia do jajek i placuszków

Patelnia do jajek czy placuszków posiada wgłębienia, dzięki czemu placki bądź jajka na niej przygotowywane są tak samo wysmażone i równej wielkości. Patelnia do jajek sadzonych czy puszystych placków dostępna jest w kilku wariantach. Oprócz patelni z klasycznymi krążkami, znajdziesz u nas również najlepsze patelnie do smażenia placków w kształcie serduszek, uśmiechniętych buziek czy płatków śniegu.

Patelnia na indukcję

Jeżeli posiadasz płytę indukcyjną, musisz sprawdzić, czy wybrana przez Ciebie patelnia jest przystosowana do tego typu kuchenki. Patelnia do indukcji posiada bowiem dno wykonane z ferromagnetycznego materiału, i tylko taka patelnia zostanie wykryta przez indukcję. Najlepsza patelnia indukcyjna? Doskonałym przykładem tego typu sprzętu jest chociażby patelnia WMF czy patelnia Fissler.

Już wiesz, jaki zestaw patelni powinien zagościć w Twojej kuchni? Z pewnością przyda się mała patelnia i duża patelnia 32 cm, patelnia z pokrywką, jak i patelnia do smażenia mięsa, naleśników, jajek czy grillowania. Wybór jest naprawdę duży. Jesteśmy przekonani, że w Fabryka Form znajdziesz wszystko to, czego potrzebujesz!

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł