patelnia wok
32 produkty
Wok to połączenie patelni z garnkiem. Umożliwia błyskawiczne usmażenie potrawy wymagającej ciągłego mieszania (np. stir fry). Wysokie ścianki woka pozwalają nawet na bardzo energiczne mieszanie potrawy – za pomocą szpatułki lub poprzez potrząsanie uniesioną patelnią (właśnie dlatego większość woków ma dwa uchwyty). Nietypowa głębokość woków ma jeszcze jedną zaletę – zatrzymuje gorącą parę, która "nie ucieka" tak jak w przypadku tradycyjnej patelni, lecz krąży po wnętrzu woka, a przez to bardzo szybko zmiękcza danie. Właśnie dlatego potrawy z woków są tak soczyste! Woki to najczęściej patelnie z powłoką, chociaż zdarzają się też woki stalowe.
Uniwersalność patelni wok, która umożliwia nie tylko smażenie, ale i duszenie, gotowanie zup, a nawet pieczenie w piekarniku, przesądza o jej niezbędności w każdej kuchni. Istnieje chyba tylko jedna potrawa, której nie można przygotować na woku: naleśniki. Ale na szczęście patelnie do naleśników też mamy...