Pizza z patelni. Sprytne przepisy bez piekarnika

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, znane i lubiane na całym świecie. Można ją przygotować na wiele rozmaitych sposobów z różnymi, w zasadzie dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się pizza z patelni. Jej zaletą jest szybkość i prostota przygotowania, brak konieczności rozgrzewania piekarnika (wystarczy tylko dobra patelnia) oraz smak, który niczym nie odbiega od pizzy przyrządzanej w tradycyjny sposób. Poznaj nasze ulubione przepisy na pizzę z patelni.

Dietetyczna pizza z patelni – doskonały przepis dla osób dbających o linię

Chrupiące brzegi, miękki środek, aromatyczne przyprawy i smakowite dodatki… Brzmi pysznie prawda? Pizza fit to propozycja skierowana do wszystkich osób zdrowo odżywiających się i dbających o linię, które mimo to, nie chcą rezygnować z różnych przysmaków. Ta zdrowa pizza z patelni podbije Twoje kubki smakowe, a dodatkowo po jej zjedzeniu, nie będziesz mieć wyrzutów sumienia.

Składniki na ciasto:

  • 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Pozostałe składniki:

  • sos pomidorowy
  • polędwiczka z kurczaka
  • pomidor
  • kukurydza konserwowa
  • mozzarella

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto energicznie wymieszaj ze sobą w misce. Patelnię żeliwną mocno rozgrzej, po czym skrop ją kilkoma kroplami oliwy.
  • Ciasto wylej na rozgrzaną, małą patelnię i przy pomocy łyżki uformuj okrągły placek.
  • Ciasto smaż przez około 2 minuty. Kiedy na cieście pojawi się dużo pęcherzyków powietrza, przewróć je na drugą stronę.
  • Po obróceniu ciasta zdejmij patelnię z ognia, posmaruj ciasto sosem pomidorowym i wyłóż wszystkie składniki: przesmażoną na niewielkiej ilości oliwy polędwiczkę, pokrojonego w kostkę pomidora, odsączoną kukurydzę i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Przykryj patelnię pokrywką i smaż pizzę na niewielkiej mocy palnika przez około 12-15 minut.
  • Pizza z patelni fit jest gotowa! Teraz wystarczy ją tylko pokroić nożem do pizzy, przełożyć na talerz i zajadać.
pizza z patelni fit
fit pizza z patelni

Pizza z tortilli – niezawodny przepis na ekspresową przekąskę

Pizza z tortilli przygotowana na patelni to pomysł na pyszny i pożywny smakołyk, który przyrządzisz w 5 minut! Szybka pizza z patelni na tortilli, doskonale sprawdzi się w roli smakowitej przekąski o każdej porze dnia.

Składniki:

  • placki tortilli pszenne lub pełnoziarniste
  • twardy ser żółty starty na drobnych oczkach tarki
  • ulubiony sos do pizzy
  • dodatki: pepperoni, oliwki, suszone pomidory, kozi ser

Przygotowanie:

  • Na dobrze rozgrzaną patelnię beztłuszczową wrzuć placek tortilli. Kiedy na jego powierzchni zaczną się tworzyć charakterystyczne bąbelki, odwróć placek na drugą stronę, zmniejsz ogień i od razu posyp startym żółtym serem.
  • Posmaruj placek tortilli sosem pomidorowym i ułóż dodatki: oliwki, pepperoni, suszone pomidory i na końcu kozi ser.
  • Kiedy brzegi tortilli zaczną się przypiekać, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 2 minuty.
  • Pizza gotowa do krojenia i serwowania!
pizza tortilla
pizza z tortilli
Nóż do pizzy Acacia

50,00 zł

Nóż do pizzy Acacia

Nicolas Vahe (1)

Przepis na pizzę z patelni bez drożdży

Poszukujesz sposobów na szybkie potrawy z patelni? Świetnie trafiłeś! Jedną z naszych propozycji jest pizza z patelni bez drożdży i bez konieczności posiadania piekarnika. Tylko kilka prostych składników i kilkanaście wolnych minut wystarczą, by móc cieszyć się smakiem domowej, idealnie cienkiej i mocno chrupiącej pizzy. Jedyne, czego tak naprawdę potrzebujesz, to dobrej patelni z pokrywką. Dowiedz się, jak zrobić pizzę na patelni bez dodatku drożdży.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól

Pozostałe składniki:

  • sos pomidorowy
  • kulki mini mozzarelli
  • czarne oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na 2 części. Na stolnicy rozwałkuj je tak cienko, jak tylko możesz.
  • Patelnię z powłoką wysmaruj niewielką ilością oliwy. Jeśli posiadasz w swojej kuchni płytę indukcyjną, pamiętaj, by użyć odpowiedniej patelni na indukcję.
  • Na jeszcze zimnej patelni połóż jeden rozwałkowany placek ciasta.
  • Patelnię postaw na kuchence, na średniej mocy palnika. Smaż ciasto z jednej strony do czasu aż zacznie się rumienić i stanie się twardsze, wówczas przewróć je na drugą stronę. Szybko posmaruj sosem pomidorowym, ułóż dodatki: ser mozzarella, pokrojone na pół oliwki oraz pomidorki koktajlowe, i przykryj pokrywką. Pizzę smaż do momentu aż spód się zarumieni, dodatki staną się ciepłe, a ser rozpuszczony.
  • Tak samo postępuj z drugim plackiem.
  • Przed podaniem udekoruj pizzę świeżą bazylią.
pizza z oliwkami
pizza z patelni bez drożdży

Pizza z patelni na świeżych drożdżach – sprawdzony przepis

Pizza bez piekarnika? To możliwe! Tym bardziej, że pizza z patelni przygotowana na świeżych drożdżach, niczym nie ustępuje tej, przyrządzanej w sposób tradycyjny, czyli wypiekanej w wysokiej temperaturze w piekarniku.

Składniki na ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 75 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • ulubiony sos do pizzy
  • pieczarki
  • papryka
  • szynka
  • ser mozzarella
  • cebula
  • suszone oregano

Przygotowanie:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw na bok w ciepłe miejsce na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól, wodę i rozczyn z drożdży. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem na pizzę odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, by trochę podrosło.
  • Wyrośnięte ciasto na pizzę z patelni dość cienko rozwałkuj, tak by uzyskać koło o średnicy zbliżonej do wielkości patelni.
  • Pizzę przełóż na patelnię ceramiczną lub aluminiową i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut pod przykrywką. Po tym czasie przewróć ciasto na drugą stronę, posmaruj je sosem i ułóż dodatki: pieczarki pokrojone w plasterki i uprzednio przesmażone (dzięki temu nie puszczą zbyt dużo wody na pizzy), paprykę w kostkę, szynkę i mozzarellę w paski, a cebulę w pióra. Całość oprósz oregano. Pizzę przykryj pokrywką i smaż na małej mocy palnika przez kolejne 5 minut.
Nóż do pizzy Profile 2.0

52,00 zł

Nóż do pizzy Profile 2.0

Brabantia
Nóż do pizzy Taio

242,00 zł

Nóż do pizzy Taio

Alessi (1)

Wskazówka

Pizza na patelni to pomysł, który nie do końca Cię przekonuje? Zajrzyj do Magazynu FF: Jak zrobić domową pizzę? Sprawdzone przepisy od Fabryki Form, w którym znajdziesz szereg porad i przepisów na pizzę przygotowywaną w piekarniku.

Przepisy na dania z patelni – pizza z patelni na suchych drożdżach

Puszysta pizza z patelni przygotowana na bazie suchych drożdży, z pysznymi dodatkami to proste w wykonaniu danie, które zaskoczy Cię swym wyjątkowym smakiem.

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

Pozostałe składniki:

  • sos pomidorowy
  • pieczarki
  • cebula
  • salami
  • żółty ser
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Przygotowanie:

  • W misce umieść wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Wyrób gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Przygotuj dodatki. Posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wielkość patelni. Ciasto przełóż na wysmarowaną oliwą patelnię stalową (najlepiej głęboką patelnię, ponieważ ciasto dość mocno rośnie), przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Ciasto obróć na drugą stronę, wyłóż sos pomidorowy, następnie pieczarki z cebulą, salami i ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Pizzę ponownie przykryj pokrywką i smaż jeszcze przez około 10 minut.
pizza na suchych drożdżach
wyrośnięta pizza z patelni
Nóż do pizzy Profi Plus

139,99 zł

Nóż do pizzy Profi Plus

WMF
Patelnia Sauté z pokrywką Nordic Kitchen

616,00 zł

Patelnia Sauté z pokrywką Nordic Kitchen

Eva Solo

To ciekawe

Dania z patelni można przyrządzać z różnymi składnikami i na wiele rozmaitych sposobów. Pizza z patelni to tylko jedna z propozycji. Dlatego skoro już jesteśmy w klimacie kuchni włoskiej, być może zainteresuje Cię Magazyn FF: Jak przyrządzać makaron? Włoski przysmak na 5 sposobów ,w którym prezentujemy sprawdzone i pyszne pomysły na dania z makaronem, w większości również przygotowywane na patelni.

Patelnia grillowa czy do steków jest niezastąpiona do beztłuszczowego przygotowywania mięsa, patelnia wok służy do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej, patelnia do naleśników, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona jest do smażenia pysznych placków, a patelnia do piekarnika pozwala na pieczenie i zapiekanie różnych potraw. A jaka patelnia przyda się do przygotowania pizzy? Najlepiej nieprzywierająca (choć jak widzisz, w większości przepisów i tak przed smażeniem ciasta polecamy wysmarowanie patelni niewielką ilością oliwy) i równomiernie rozprowadzająca ciepło.

Wybór patelni WMF lub innej renomowanej marki to gwarancja idealnej pizzy z patelni, która jest tak samo pyszna, jak ta pieczona w piekarniku, a jej niewątpliwą zaletą jest szybkość i prostota wykonania. Tylko kilka prostych składników, kilkanaście minut wolnego czasu i dobrej jakości patelnia wystarczą, by móc rozkoszować się smakiem tego włoskiego przysmaku.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł