Kuchnia to serce każdego domu, dlatego należy ją dobrze urządzić,ale i wyposażyć w niezbędne sprzęty oraz akcesoria. Istotnymi elementami są garnki, które usprawniają i umilają codzienne gotowanie. Garnki różnią się między sobą wielkością, kształtem, materiałem wykonania, designem i przeznaczaniem. Można znaleźć, m.in. rondle, duże garnki, garnki do mleka, garnki do szparagów czy do gotowania na parze, dzięki temu każdy z łatwością może skompletować zestaw garnków odpowiednio dostosowany do swoich potrzeb.
Rondel – garnek, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni
Jednym z niezbędnych elementów wyposażenia kuchni jest rondel, czyli specjalny garnek przeznaczony do gotowania mleka, sosów, roztapiania masła, a czasem i do smażenia. Jego cechą charakterystyczną jest jedna długa rączka, która znacznie ułatwia posługiwaniem się naczyniem. Garnek ten można kupić wraz z całym zestawem garnków lub osobno. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór rondli, a wśród nich garnki do mleka z praktycznym dzióbkiem pozwalającym na precyzyjne przelewanie płynu do innego naczynia czy rondle do gotowania jajek, które zróżnicowane są pod względem wielkości, wyglądu, jak i materiału wykonania.
Rondel żeliwny, aluminiowy, a może ze stali nierdzewnej?
Rondle wykonuje się z różnych rodzajów materiałów. Największą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej, które doskonale przewodzą i utrzymują ciepło, odznaczają się wyjątkową wytrzymałością, odpornością na uszkodzenia i zarysowania oraz łatwością w utrzymaniu. Warto podkreślić, że przygotowywane w stalowym rondlu potrawy nie przywierają do dna i nie przypalają. Należycie użytkowany garnek stalowy posłuży każdemu przez długie lata.
Równie dużym uznaniem cieszą się lekkie i poręczne rondle aluminiowe,które bardzo szybko się nagrzewają i doskonale utrzymują pozyskają ciepło, co pozwala na szybsze gotowanie, a tym samym na oszczędność czasu i energii. Garnki aluminiowe zwykle pokryte są nieprzywierającą powłoką chroniącą rondel przed szybkim zużyciem, uszkodzeniem, zarysowaniem czy zadrapaniem.
Na uwagę zasługują również rondle żeliwne i emaliowane. Naczynia wykonane z naturalnego materiału, jakim jest żeliwo charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy ścieranie. Są ciężkie i długo się nagrzewają, jednak równomiernie rozprowadzają ciepło i utrzymują wysoką temperaturę potrawy przez długi czas. Z kolei garnki emaliowane to jedne z najzdrowszych naczyń, ponieważ emalia posiada właściwości antybakteryjne, nie wydziela szkodliwych substancji oraz nie zmienia smaku potraw. Zaletą tego typu garnków jest tradycyjny, choć przyciągający wzrok wygląd.
Zielony rondel, czarny, a może z muminkami?
Projektanci sprzętów i akcesoriów kuchennych coraz większą wagę przywiązują do wyglądu przedmiotów, o czym można się przekonać przeglądając oferowane przez nas modele rondli. Eleganckie i ponadczasowe garnki czarne, białe czy zielone to tylko nieliczne z propozycji designerskich garnków, które niejednokrotnie zachwycają swymi opływowymi, fantazyjnymi kształtami.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy kupnie rondla?
Przy wyborze idealnego rondla do swojej kuchni warto zwrócić uwagę na jeszcze kilka aspektów. Jednym z nich jest możliwość użytkowania na różnych rodzajach kuchenek. W Fabryka Form bez problemu znajdziesz zarówno rondel na indukcję, jak i na gaz czy kuchenkę elektryczną. Zwróć również uwagę czy wybrany model rondla można myć w zmywarce. To niezwykle wygodne rozwiązanie, które pozwala na oszczędność czasu.
Ponadto przed zakupem warto sprawdzić czy wybrany rondel jest wyposażony w dodatkowe udogodnienia takie jak miarka wewnątrz garnka, dzięki której z łatwością można odmierzyć wymaganą ilość składników lub odgrzewanego dania czy szklana pokrywka do rondla umożliwiająca sprawdzanie na jakim etapie gotowania jest potrawa, bez konieczności podnoszenia co chwilę pokrywki. Warto zwracać uwagę na dodatkowe elementy wyposażenia rondla, które są niezwykle przydatne i znacznie ułatwiają pracę w kuchni.
Rondel emaliowany, stalowy, aluminiowy… Nieważne, na jakie naczynie się zdecydujesz –jedno jest pewne. Rondel to przydatny garnek, w którym łatwo i szybko podgrzejesz mleko, roztopisz masło czy przygotujesz nawet niewielki posiłek.