Chłopski garnek na 5 sposobów - przepisy

Poszukujesz pomysłu na szybkie i tanie obiady dla całej rodziny? Naszą propozycją są dania jednogarnkowe, które mogą być łagodne lub pikantne, z dodatkiem mięsa lub z przewagą warzyw. Różnorodne składniki można ze sobą dowolnie zestawiać za każdym razem uzyskując pyszny i aromatyczny posiłek. Jak zrobić chłopski garnek, czyli pożywne i sycące danie jednogarnkowe? Poznaj nasze sprawdzone przepisy.

Potrawy jednogarnkowe – dlaczego warto włączyć je do swojego menu?

Dania jednogarnkowe mają same zalety! Są sycące, rozgrzewające, tanie, szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do garnka, przykryć, kilka razy przemieszać, chwilę pogotować i już można zajadać. Ich przyrządzanie pozwala zaoszczędzić wiele czasu i to nie tylko na etapie przygotowania, ale też później, kiedy przychodzi nam myć naczynia. Dania jednogarnkowe wymagają wykorzystania jedynie garnka lub rondla, deski do krojenia i dobrego noża, dzięki czemu po skończonej pracy nie pozostajemy ze startą naczyń do zmywania.

To najlepsza propozycja posiłku dla osób zabieganych, które mimo braku czasu mają ochotę na gorący i treściwy obiad lub kolację. Poznaj nasze ulubione przepisy na potrawy jednogarnkowe do przygotowania, których wystarczy tylko jeden duży garnek aluminiowy, stalowy lub emaliowany.

Chłopski garnek dla każdego

Poniżej znajdziesz przepisy na chłopski garnek zarówno w tradycyjnym wydaniu, z mięsem, jak i wegetariańskim.
Garnek wysoki Fusiontec Functional 6,4 l
Zestaw garnków VarioCuisine 4 szt.

Przepis na kociołek chłopski z kiełbasą i boczkiem

Sprawdź, jak szybko można przygotować tradycyjne i niezwykle pożywne danie jednogarnkowe, jakim jest chłopski garnek z kiełbasą, boczkiem i dużą ilością warzyw oraz przypraw, nadających charakteru tej potrawie.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 300 g kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 5 minut.
  2. Do garnka dodaj pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Wymieszaj i smaż na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
  3. Kolejno wlej bulion, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i paprykę. Dodaj również przyprawy: sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 20 minut.
  4. Po upływie powyższego czasu dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i fasolę. Wymieszaj, ponownie zagotuj i ewentualnie dopraw do smaku.
4-częściowy komplet garnków z patelnią Original Profi Collection
chłopski kociołek

Szukasz nowych garnków? Zobacz nasz poradnik

Przygotowaliśmy bardzo praktyczny poradnik o tym, jakie garnki kupić. Przeczytasz go tutaj >>>

Przepis na wegeteriański chłopski garnek

Chłopski garnek z pieczarkami, ziemniakami, papryką, cukinią i pomidorami, doprawiony oregano i bazylią to pyszne jednogarnkowe danie wegetariańskie, które nigdy się nie nudzi. Jak zrobić chłopski garnek bez mięsa?

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 3 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 150 g pieczarek
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 pomidory
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • bazylia
  • cukier
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do szerokiego garnka ze stali nierdzewnej lub rondla wlej olej. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili. Smaż przez około 5 minut, na średniej mocy palnika.
  2. Kolejno dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i cukinię oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i bazylią. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut.
  3. Do garnka wlej gorący bulion i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  4. Po upływie powyższego czasu do garnka dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Danie dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Wskazówka

Więcej przepisów na pyszne i pożywne dania wegetariańskie znajdziesz w Magazynie FF: 5 rozgrzewających wegeprzepisów na zimę.
wegetariańskie składniki w garnku
Garnek wysoki Fusiontec Mineral 3,7 l

Przepis na chłopski garnek z bakłażanem

Chłopski garnek z bakłażanem, ziemniakami, papryką, pomidorami, wyraziście doprawiony papryką chili oraz słodką i wędzoną papryką to sycąca i rozgrzewająca propozycja obiadowa, która zachwyci całą rodzinę. Poznaj pyszny i prosty pomysł na chłopski garnek bez mięsa.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • wędzona papryka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj i pokrój na plasterki. Posyp je solą i odłóż na 30 minut, aż zaczną puszczać wodę.
  2. W garnku emaliowanym rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażaj przez około 5 minut.
  3. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną paprykę chili. Smaż przez 3 minuty, co chwilę mieszając.
  4. Bakłażana wytrzyj z wody, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do garnka, wraz z odrobiną oleju. Dodaj również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: odrobinę soli, pieprz, paprykę słodką i wędzoną, a także sok z cytryny. Smaż przez 10 minut.
  5. Do garnka wlej bulion, gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  6. Dodaj pomidory z puszki, przecier i koncentrat pomidorowy. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  7. Wege chłopski garnek już jest gotowy! Danie wystarczy wyłożyć na talerze, oprószyć posiekaną natką pietruszki i zajadać.
Garnek Eva Trio Stainless Steel
chłopski garnek

Bezmięsny chłopski garnek z dynią i grzybami

Garnek chłopski z dynią i grzybami to pyszna potrawa jednogarnkowa, która poprawi humor i rozgrzeje nas w długie, jesienne wieczory. Jedna miseczka takiego dania wystarczy, by na dobre zapomnieć o deszczowej, chłodnej i nieprzyjemnej aurze panującej za oknem.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 350 g dyni
  • 25 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 250 g grzybów
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • tymianek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku na indukcję rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 3 minuty na dość dużej mocy palnika. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę dynię, masło, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słodką i ostrą paprykę w proszku i tymianek. Smaż przez 5 minut.
  2. Wlej wino, gotuj przez 3 minuty. Dodaj gorący bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i całość gotuj przez około 15 minut – do miękkości warzyw.
  3. Następnie dodaj pokrojone w plasterki grzyby, wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw potrawę solą i pieprzem.
5 el. Zestaw garnków San Francisco 5 el.

1121,00 zł

Zestaw garnków San Francisco 5 el.

Fissler
chłopski garnek z dynią
Garnek wysoki Fusiontec Mineral 3,7 l

Chłopski garnek z piekarnika

Garnek chłopski z piekarnika ze schabem, dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw to pomysł na pyszny i sycący obiad jednogarnkowy, który swym smakiem przypomina pieczonkę, zwaną również duszonką, tj. smakowite danie pieczone nad ogniskiem w garnku żeliwnym.

Składniki:

  • 600 g schabu
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • biała część pora
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka liści białej kapusty
  • wędzona papryka
  • czosnek niedźwiedzi
  • cząber
  • tymianek
  • czarnuszka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Schab oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, pora, marchewkę i pietruszkę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w plasterki.
  3. Drobno poszatkuj 3 liście kapusty.
  4. Na dno garnka przeznaczonego do użytku w piekarniku wlej olej i kilka łyżek wody. Dno i boki garnka wyłóż liśćmi kapusty.
  5. Na liście kapusty wyłóż kolejno połowę ilości: poszatkowanej kapusty, ziemniaków, schabu, cebuli, czosnku niedźwiedziego, papryki wędzonej, cząbru, tymianku, czarnuszki, liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu oraz soli, pora, marchewki, pietruszki, jeszcze odrobinę czosnku niedźwiedziego i wędzonej papryki.
  6. Na już ułożone składniki w garnku, wyłóż pozostałe mięso, warzywa i przyprawy w takiej samej kolejności, jak poprzednio.
  7. Całość przykryj liśćmi kapusty, po czym wlej tyle wrzątku, by sięgał do 2/3 wysokości garnka.
  8. Garnek przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.

Uwaga

Polecamy również nasze sprawdzone przepisy na smakowitą i oryginalną pizzę z patelni, które znajdziesz w Magazynie FF: Pizza z patelni. Sprytne przepisy bez piekarnika.

Kilka prostych składników i dobry zestaw garnków wystarczą, by każdego dnia móc przyrządzać i cieszyć się smakiem pysznych dań jednogarnkowych.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł