5 rozgrzewających wegeprzepisów na zimę
Wegetarianie mają swoją święto 11 stycznia. To właśnie w tym dniu obchodzony jest w Polsce Dzień Wegetrian. Z tej okazji przygotowaliśmy Magazyn z pysznymi i sprawdzonymi przepisami na dania na zimę bezmięsne. Zaprezentowane przez nas potrawy wegeteriańskie doskonale sprawdzą się podczas mroźnych, zimowych dni – są rozgrzewające, sycące i niezwykle aromatyczne! Poznaj nasze sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie.
Zupa krem z dyni
Zimowe dania...
bez mięsa mogą być pyszne, rozgrzewające i aromatyczne. Doskonałym tego przykładem jest smakowita i sycąca zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, imbiru, kolendry czosnku i ostrej papryki, która przyjemnie nas ociepli, nawet w najbardziej mroźny dzień!


Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- sól i pieprz
- garść pestek dyni
Przygotowanie:
- Dynię, marchewkę, cebulę, czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojone warzywa i smaż przez około 5 minut. Dodaj starty imbir, rozgniecione w moździerzu do ziół i przypraw ziarna kolendry oraz ostrą paprykę.
- Przesmażone warzywa zalej bulionem i gotuj przez około 20-30 minut – do miękkości.
- Dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Gotową zupę zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego. Dopraw solą i pieprzem.
- Zupę krem z dyni nalej do głębokich talerzy porcelanowych lub miseczek do zupy i udekoruj pestkami dyni.
Rozgrzewające i pikantne – chili sin carne
Chili sin carne to wegeteriańska, a nawet wegańska wersja znanego na całym świecie dania wywodzącego się z Meksyku, czyli chili con carne. W składzie chili sin carne znajdziemy sycącą, czerwoną fasolę, kukurydzę, duszone warzywa i rozgrzewające przyprawy. Chili sin carne to świetny pomysł na zimowy obiad wegeteriański!

Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 600 g krojonych pomidorów w puszce
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 250 g kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowej
- ¾ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ¾ łyżki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Papryki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj pokrojone warzywa, wszystkie przyprawy i wymieszaj. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj pomidory z puszki, sos sojowy i cukier trzcinowy. Wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i duś warzywa na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż sos stanie się gęsty, a warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
- Chili sin carne przełóż do głębokiego talerza kwadratowego lub miseczki. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem lub ulubionym pieczywem.
Jabłka pieczone z bakaliami
Zimowe dania wegetariańskie to nie tylko aromatyczne i sycące zupy czy dania obiadowe. Pyszny deser, jakim są jabłka pieczone z bakaliami, z dodatkiem aromatycznych przypraw i płatków owsianych przyjemnie rozgrzeje i osłodzi nawet najbardziej ponury i mroźny dzień.



Składniki:
- 4 duże jabłka
- 50 g masła
- 1 mała cytryna
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
- 3 sztuki daktyli
- 5 sztuk suszonych moreli
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki płynnego miodu
- przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Masło roztop w garnku. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny. Sok z cytryny wyciśnij przy pomocy wyciskacza do owoców. Skórkę z cytryny i wyciśnięty sok oraz orzechy włoskie, laskowe, daktyle i suszone morele dodaj do garnka. Całość dopraw przyprawami i zagotuj.
- Nadzienie bakaliowe zdejmij z ognia, dodaj płatki owsiane i miód, wymieszaj szpatułką.
- Przygotuj jabłka. Ostrym nożem zetnij wierzch z każdego jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Środki jabłek napełnij przygotowanym farszem i przykryj ściętymi wierzchami.
- Tak przygotowane jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlej odrobinę wody. Formę z jabłkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Pieczone jabłka z bakaliami zaserwuj na deserowym talerzu kolorowym z dodatkiem deserowej łyżeczki.
Przeczytaj!
Doskonałym dopełnieniem wegetariańskiego deseru będzie rozgrzewająca kawa! Przepisy na kawy, które przyjemnie otulą swym ciepłem nawet w najmroźniejszy dzień znajdziesz w Magazynie FF: Pierniczkowa, czekoladowa, pikantna… Przepisy na zimowe kawy.Wegetariańska harira – zupa rodem z Maroko
Przepisy bezmięsne są proste w przygotowaniu oraz pełne smaku i aromatu. Wystarczy tylko spojrzeć na recepturę na zupę harirę, która zawiera w swym składzie mnóstwo zdrowych składników i wyrazistych przypraw. Harira to wywodząca się z Maroko zupa, którą tradycyjnie przygotowuje się na mięsie baranim, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją w wersji wegetariańskiej. Rozgrzewająca i sycąca Harira to świetny pomysł na wege obiad!
Składniki:
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 6 pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ziaren kuminu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżki kurkumy
- 1 pęczek kolendry
- dodatkowo: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę i ciecierzycę wrzuć do osobnych miseczek, zalej zimną wodą i mocz przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
- Osączoną soczewicę gotuj w dużej ilości wody przez 20 minut, natomiast ciecierzycę przez 80 minut. Odcedź i odstaw na bok.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Seler naciowy pokrój w talarki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni żeliwnej rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez około 3 minut. Dopraw roztartymi w moździerzu nasionami kuminu, cynamonem, imbirem, słodką papryką i kurkumą. Wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory i zalej 1 szklanką bulionu. Duś na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Gotuj przez około 10 minut. Dodaj pomidory z patelni i seler naciowy. Zupę dopraw solą, pieprzem i posiekaną kolendrą.
Ratatouille – francuski gulasz z warzyw
Ratatuoille to rodzaj francuskiego gulaszu warzywnego, który charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Podstawowymi składnikami tego dania są bakłażany, cukinie, pomidory i papryki, które najpierw obsmaża się na patelni na oliwie z oliwek, a następnie gotuje do miękkości z dużą ilością aromatycznych przypraw. Zimowe przepisy roślinne, czego jednym z przykładów jest przepis na ratatouille doskonale rozgrzeją organizm w mroźne dni.


Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 łyżek posiekanej bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na desce do krojenia pokrój cukinię w plasterki, a bakłażana w półplasterki.
- Paprykę pokrój w dość dużą kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj bakłażana, smaż do zarumienienia, przez około 4 minuty z każdej strony. Przełóż do garnka.
- Na patelnię dodaj ponownie 2 łyżki oliwy, wrzuć cukinię, smaż przez około 4 minuty z każdej strony. Przełóż do garnka z bakłażanem.
- Na patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć paprykę i smaż przez 3 minuty. Przełóż do garnka z warzywami.
- Na patelnię wlej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek, dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez około 5 minut, do momentu aż cebula stanie się szklista. Dodaj pokrojone pomidory i tymianek. Smaż przez około 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka, zagotuj. Przemieszaj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut – do miękkości warzyw.
- Garnek zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną bazylię, sól i pieprz. Delikatnie przemieszaj.
- Ratatouille przełóż do miseczek i udekoruj świeżą bazylią. Podawaj ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Ciekawe!
Po wyśmienitym obiedzie i deserze zapraszamy Cię na rozgrzewającego drinka! Receptury na zimowe drinki, pełne aromatycznych, korzennych przypraw znajdziesz w Magazynie FF: 5 przepisów na rozgrzewające zimowe drinki.Przetestuj zaprezentowane przez nas przepisy wegetariańskie na zimę, które są pożywne, rozgrzewające, aromatyczne, po prostu pyszne! Smacznego!
