5 rozgrzewających wegeprzepisów na zimę

Wegetarianie mają swoją święto 11 stycznia. To właśnie w tym dniu obchodzony jest w Polsce Dzień Wegetrian. Z tej okazji przygotowaliśmy Magazyn z pysznymi i sprawdzonymi przepisami na dania na zimę bezmięsne. Zaprezentowane przez nas potrawy wegeteriańskie doskonale sprawdzą się podczas mroźnych, zimowych dni – są rozgrzewające, sycące i niezwykle aromatyczne! Poznaj nasze sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie.

Zupa krem z dyni

Zimowe dania...

bez mięsa mogą być pyszne, rozgrzewające i aromatyczne. Doskonałym tego przykładem jest smakowita i sycąca zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, imbiru, kolendry czosnku i ostrej papryki, która przyjemnie nas ociepli, nawet w najbardziej mroźny dzień!

krem z dyni
kolorowe dynie zupe krem z dyni wegetariańska

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól i pieprz
  • garść pestek dyni

Przygotowanie:

  • Dynię, marchewkę, cebulę, czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pokrojone warzywa i smaż przez około 5 minut. Dodaj starty imbir, rozgniecione w moździerzu do ziół i przypraw ziarna kolendry oraz ostrą paprykę. 
  • Przesmażone warzywa zalej bulionem i gotuj przez około 20-30 minut – do miękkości. 
  • Dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze przez 5 minut. 
  • Gotową zupę zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zupę krem z dyni nalej do głębokich talerzy porcelanowych lub miseczek do zupy i udekoruj pestkami dyni.

Rozgrzewające i pikantne – chili sin carne 

Chili sin carne to wegeteriańska, a nawet wegańska wersja znanego na całym świecie dania wywodzącego się z Meksyku, czyli chili con carne. W składzie chili sin carne znajdziemy sycącą, czerwoną fasolę, kukurydzę, duszone warzywa i rozgrzewające przyprawy. Chili sin carne to świetny pomysł na zimowy obiad wegeteriański!

Garnek wysoki Fusiontec Mineral 6,4 l

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 600 g krojonych pomidorów w puszce
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 250 g kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowej
  • ¾ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ¾ łyżki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. 
  • Papryki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj pokrojone warzywa, wszystkie przyprawy i wymieszaj. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu dodaj pomidory z puszki, sos sojowy i cukier trzcinowy. Wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i duś warzywa na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż sos stanie się gęsty, a warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
  • Chili sin carne przełóż do głębokiego talerza kwadratowego lub miseczki. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem lub ulubionym pieczywem.

Jabłka pieczone z bakaliami

Zimowe dania wegetariańskie to nie tylko aromatyczne i sycące zupy czy dania obiadowe. Pyszny deser, jakim są jabłka pieczone z bakaliami, z dodatkiem aromatycznych przypraw i płatków owsianych przyjemnie rozgrzeje i osłodzi nawet najbardziej ponury i mroźny dzień.

    jabłka wege przepisy zimowe
    bakalie pieczone jabłka
    pieczone jabłka z bakaliami

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 50 g masła
  • 1 mała cytryna
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 3 sztuki daktyli
  • 5 sztuk suszonych moreli
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  • Masło roztop w garnku. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny. Sok z cytryny wyciśnij przy pomocy wyciskacza do owoców. Skórkę z cytryny i wyciśnięty sok oraz orzechy włoskie, laskowe, daktyle i suszone morele dodaj do garnka. Całość dopraw przyprawami i zagotuj.
  • Nadzienie bakaliowe zdejmij z ognia, dodaj płatki owsiane i miód, wymieszaj szpatułką.
  • Przygotuj jabłka. Ostrym nożem zetnij wierzch z każdego jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Środki jabłek napełnij przygotowanym farszem i przykryj ściętymi wierzchami. 
  • Tak przygotowane jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlej odrobinę wody. Formę z jabłkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Pieczone jabłka z bakaliami zaserwuj na deserowym talerzu kolorowym z dodatkiem deserowej łyżeczki.
Wyciskarka do cytryn Juicy Salif

379,00 zł

Wyciskarka do cytryn Juicy Salif

Alessi (163)
Nóż szefa kuchni Mami

163,00 zł

Nóż szefa kuchni Mami

Alessi (1)

Przeczytaj!

Doskonałym dopełnieniem wegetariańskiego deseru będzie rozgrzewająca kawa! Przepisy na kawy, które przyjemnie otulą swym ciepłem nawet w najmroźniejszy dzień znajdziesz w Magazynie FF: Pierniczkowa, czekoladowa, pikantna… Przepisy na zimowe kawy.

Wegetariańska harira – zupa rodem z Maroko

Przepisy bezmięsne są proste w przygotowaniu oraz pełne smaku i aromatu. Wystarczy tylko spojrzeć na recepturę na zupę harirę, która zawiera w swym składzie mnóstwo zdrowych składników i wyrazistych przypraw. Harira to wywodząca się z Maroko zupa, którą tradycyjnie przygotowuje się na mięsie baranim, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją w wersji wegetariańskiej. Rozgrzewająca i sycąca Harira to świetny pomysł na wege obiad!

Składniki:

  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżki kurkumy
  • 1 pęczek kolendry
  • dodatkowo: sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Soczewicę i ciecierzycę wrzuć do osobnych miseczek, zalej zimną wodą i mocz przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
  • Osączoną soczewicę gotuj w dużej ilości wody przez 20 minut, natomiast ciecierzycę przez 80 minut. Odcedź i odstaw na bok.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  • Seler naciowy pokrój w talarki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni żeliwnej rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez około 3 minut. Dopraw roztartymi w moździerzu nasionami kuminu, cynamonem, imbirem, słodką papryką i kurkumą. Wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory i zalej 1 szklanką bulionu. Duś na niewielkim ogniu przez około 10 minut. 
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Gotuj przez około 10 minut. Dodaj pomidory z patelni i seler naciowy. Zupę dopraw solą, pieprzem i posiekaną kolendrą.

Ratatouille – francuski gulasz z warzyw

Ratatuoille to rodzaj francuskiego gulaszu warzywnego, który charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Podstawowymi składnikami tego dania są bakłażany, cukinie, pomidory i papryki, które najpierw obsmaża się na patelni na oliwie z oliwek, a następnie gotuje do miękkości z dużą ilością aromatycznych przypraw. Zimowe przepisy roślinne, czego jednym z przykładów jest przepis na ratatouille doskonale rozgrzeją organizm w mroźne dni.

Garnek emaliowany Vappu Pimiä 2,5 l
ratatouille francuski gulasz wegetariański

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 łyżek posiekanej bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  • Na desce do krojenia pokrój cukinię w plasterki, a bakłażana w półplasterki.
  • Paprykę pokrój w dość dużą kostkę.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 
  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj bakłażana, smaż do zarumienienia, przez około 4 minuty z każdej strony. Przełóż do garnka.
  • Na patelnię dodaj ponownie 2 łyżki oliwy, wrzuć cukinię, smaż przez około 4 minuty z każdej strony. Przełóż do garnka z bakłażanem.
  • Na patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć paprykę i smaż przez 3 minuty. Przełóż do garnka z warzywami.
  • Na patelnię wlej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek, dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez około 5 minut, do momentu aż cebula stanie się szklista. Dodaj pokrojone pomidory i tymianek. Smaż przez około 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka, zagotuj. Przemieszaj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut – do miękkości warzyw.
  • Garnek zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną bazylię, sól i pieprz. Delikatnie przemieszaj.
  • Ratatouille przełóż do miseczek i udekoruj świeżą bazylią. Podawaj ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Ciekawe!

Po wyśmienitym obiedzie i deserze zapraszamy Cię na rozgrzewającego drinka! Receptury na zimowe drinki, pełne aromatycznych, korzennych przypraw znajdziesz w Magazynie FF: 5 przepisów na rozgrzewające zimowe drinki.

Przetestuj zaprezentowane przez nas przepisy wegetariańskie na zimę, które są pożywne, rozgrzewające, aromatyczne, po prostu pyszne! Smacznego!

wegeprzepisy na zimę

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł