Pierniczkowa, czekoladowa, pikantna... Przepisy na zimowe kawy

Kiedy za oknem mroźno i wietrznie, warto przygotować rozgrzewającą kawę, która otuli nas swym przyjemnym ciepłem i wspaniałym aromatem. Kawa z rozmaitymi dodatkami z pewnością poprawi humor i doda energii. Jak zrobić kawę pierniczkową, z czego składa się kawa po irlandzku i jak zaparzyć kawę po turecku z chili? Poznaj sposoby przygotowania kawy zimowej!

1. Przepis na kawę piernikową 

Cudownie...

pachnąca korzennymi przyprawami, słodka i rozgrzewająca kawa z cynamonem, imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową to idealny pomysł na jesienno-zimowy deser, który doda Ci energii, nawet w najbardziej ponury i mroźny dzień. Jak zrobić kawę piernikową? To proste! Potrzebny Ci będzie zaparzacz do kawy, kawa, aromatyczne przyprawy i kilka minut wolnego czasu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na kawę pierniczkową.

    eva solo dzbanek do zaparzania herbaty globe geo2
    eva solo dzbanek do zaparzania herbaty globe geo1

Składniki:

  • 3 łyżeczki mielonej kawy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • po szczypcie cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu

Przygotowanie:

  • Z pojemnika na kawę odmierz 3 łyżeczki kawy.
  • W zaparzaczu tłokowym przygotuj kawowy napar.
  • Wyjmij tłoczek z zaparzacza i nasyp do niego odmierzoną kawę. Zalej wrzątkiem i odstaw na około 5 minut.
  • Kawę przelej do garnuszka, dodaj cukier, miód i przyprawy korzenne. Napój podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minut uważając, by nie doprowadzić do jego zagotowania. 
  • Garnek zdejmij z kuchenki i wlej mleko. Wymieszaj.
  • Gotową kawę pierniczkową przelej do dużej filiżanki lub kubka.

Przeczytaj

Dobry expres do kawy, dripper, a może włoska kawiarka do kawy? Więcej inspiracji na prezenty dla miłośników kawy i innych wyśmienitych trunków znajdziesz w Magazynie FF: Upominki dla koneserów kawy, herbaty, whisky i wina.
    zimowa kawa

2. Czekoladowa kawa zimowa 

W długie, jesienne i zimowe wieczory nic tak nie poprawia humoru jak cudownie pachnąca, gęsta, gorąca i kremowa kawa z czekoladą. Przekonaj się sam, jak przyjemnie rozgrzewa i pobudza aromatyczny napój kawowo-czekoladowy.

Składniki:

  • 3 łyżeczki świeżo mielonej kawy
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 50 g mlecznej czekolady
  • po szczypcie cynamonu i kakao

Przygotowanie:

  • W rondelku podgrzej 50 ml mleka. 
  • Czekoladę połam na kostki i dodaj do gorącego mleka. Cały czas mieszając, gotuj mleko z czekoladą na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  • Pozostałe 50 ml mleka spień w ekspresie lub spieniaczem do kawy. 
  • W dzbanku do parzenia kawy przygotuj napar, stanowiący bazę czekoladowej kawy zimowej.
  • Świeżo zaparzoną kawę przelej do filiżanek. Dopełnij ją gorącym mlekiem z czekoladą. Na wierzch wyłóż spienione mleko. Gotowy napój posyp szczyptą cynamonu i kakao.
Zaparzacz do kawy AJ Cylinda Line

855,00 zł

Zaparzacz do kawy AJ Cylinda Line

Stelton
Zaparzacz do kawy Grand Cru

247,00 zł

Zaparzacz do kawy Grand Cru

Rosendahl
Zaparzacz do kawy Eva Solo

308,00 zł

Zaparzacz do kawy Eva Solo

Eva Solo (1)
Syfon kawowy Artisan

899,00 zł

Syfon kawowy Artisan

KitchenAid
Filiżanka do kawy ze spodkiem Eufemia

145,00 zł

Filiżanka do kawy ze spodkiem Eufemia

Seletti
Filiżanka ze spodkiem Grand Cru

112,00 zł

Filiżanka ze spodkiem Grand Cru

Rosendahl

Ciekawe

Ekspres przelewowy czy ekspres ciśnieniowy to nie jedyny sprzęt, przy pomocy którego możesz przyrządzić pyszną, aromatyczną kawę. Odwiedź Magazyn FF: Jak parzyć kawę bez ekspresu? Oto 3 proste sposoby i dowiedz się, jak parzyć kawę bez użycia ekspresu.
    Filiżanka ze spodkiem Rhombe
    cafe late
    Zaparzacz do kawy Grand Cru

3. Kawa po turecku z chili i kakao

Kawa parzona po turecku z chili to ostry, wyrazisty w smaku, doskonale rozgrzewający i pobudzający napój, idealny na długie, zimowe wieczory. Dodanie do kawy chili i kakao nie tylko urozmaica jej smak, ale także wzbogaca kawowy napój w cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Kawa turecka, do parzenia której potrzebny jest tygielek przypominający swym wyglądem niewielki dzbanuszek z długą rączką, jest prosta w przygotowaniu, jednak wymaga od nas odrobiny cierpliwości, ponieważ należy ją kilkukrotnie podgrzewać. Kawa rozgrzewająca z chili to idealna propozycja dla osób uwielbiających bardzo aromatyczne, intensywne w smaku i mocne napoje kawowe. 

Składniki:

  • 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta chili

Przygotowanie:

  • Zmieloną kawę wsyp do tygielka, zalej bardzo zimną wodą. Dodaj cukier.
  • Tygielek postaw na kuchence i na małym ogniu zacznij podgrzewać. Cały czas musisz kontrolować stan podgrzania kawy, by nie dopuścić do jej zagotowania.
  • Kiedy na kawie pojawi się pianka, zdejmij tygielek z ognia i odczekaj kilka minut.
  • Do tygielka z kawą dodaj chili, przesiane kakao, ponownie postaw na kuchence i podgrzej. Czynność tę powtórz trzykrotnie.
  • Po ostatnim podgrzaniu kawy z kakao odczekaj kilka minut, aż fusy opadną na dno.
  • Gotowy napój przelej do filiżanki do kawy.
Filiżanka do kawy Taika Siimes

70,00 zł

Filiżanka do kawy Taika Siimes

Iittala
Filiżanka Nathalie&George

61,00 zł

Filiżanka Nathalie&George

Kristoff
Łyżeczka do kawy Citterio 98 gold

57,00 zł

Łyżeczka do kawy Citterio 98 gold

Iittala
Łyżeczka do kawy Collo-Alto

39,00 zł

Łyżeczka do kawy Collo-Alto

Alessi

4. Irish Coffee, czyli przepis na kawę po irlandzku

Irish Coffee, czyli kawa parzona z dodatkiem brązowego cukru i irlandzkiej whisky, udekorowana świeżo ubitą śmietanką to pyszny, prosty w przygotowaniu i rozgrzewający napój. W sam raz na zimowe popołudnia! Dowiedz się, jak zaparzyć kawę po irlandzku.

Składniki:

  • 2 łyżeczki ziaren kawy
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 30 ml whiskey
  • 1/4 szklanki lekko ubitej śmietanki 30% 

Przygotowanie:

  • Ziarna kawy zmiel w młynku do kawy
  • Wlej wodę do dolnej części aluminiowej lub stalowej kawiarki.
  • Na zbiorniku z wodą zamontuj sitko. Wsyp świeżo mieloną kawę. Nie ubijaj jej, tylko delikatnie stuknij sitkiem o kuchenny blat, by kawa dobrze się ułożyła. 
  • Nałóż górną część kawiarki, czyli tę, w której gromadzi się gotowa kawa. Skręć urządzenie. 
  • Parzenie kawy w kawiarce jest naprawdę proste. Postaw kawiarkę na kuchence gazowej, elektrycznej, a nawet na płycie indukcyjnej (w Fabryce Form znajdziesz szeroki wybór kawiarek na indukcję). Poczekaj kilka minut, by wrząca woda wytworzyła ciśnienie i przedostała się z dolnego zbiornika, przez sitko, do górnej części kawiarki do parzenia kawy. 
  • Od razu po usłyszeniu charakterystycznego dźwięku bulgotania wyłącz kuchenkę i zdejmij kawiarkę z palnika. Aromatyczna i intensywna w smaku kawa z kawiarki gotowa!
  • Do ogrzanej szklanki na nóżce wlej gorącą kawę i dodaj cukier. Wymieszaj łyżeczką do kawy, by cukier całkowicie się rozpuścił. Dodaj whiskey, ponownie wymieszaj. Kawę po irlandzku udekoruj bitą śmietaną.
  • Tak przygotowaną kawę należy pić przez warstwę bitej śmietanki. (bez łyżeczki i mieszania).

Dowiedz się!

Kto odkrył kawę? Ile kofeiny ma kawa? Jakie są jej najpopularniejsze gatunki? W Magazynie FF: 10 rzeczy, których nie wiesz o kawie, znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytania i poznasz dużo więcej ciekawostek dotyczących kawy. 
    filiżanka do kawy

5. Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte

Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte to słodki i aromatyczny napój kawowy z musem z dyni i dużą ilością korzennych przypraw. Dyniowe Latte to pyszna kawa rozgrzewająca, która zwieńczona warstwą bitej śmietany, stanie się wyśmienitym deserem. Jak zrobić dyniowo-korzenne latte w zaciszu swojego domu?

Składniki:

  • podwójne espresso
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki musu z dyni
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • po szczypcie: imbiru, gałki muszkatołowej, mielonych goździków
  • opcjonalnie: bita śmietana

Przygotowanie:

  • W rondelku podgrzej mleko z musem z dyni, syropem klonowym i korzennymi przyprawami.
  • Podgrzaną mieszankę zmiksuj przy pomocy blendera, by mleko dyniowe lekko się spieniło.
  • Dyniowe mleko przecedź przez sitko, ponownie zmiksuj blenderem i przelej do kubka.
  • W ekspresie do kawy zaparz podwójne espresso. Kawę wlej do filiżanki z dyniową mieszanką.
  • Gotowe latte możesz udekorować warstwą bitej śmietany i oprószyć cynamonem.

Zajrzyj!

W zaparzaczu, kawiarce, a może ekspresie do kawy? Zajrzyj do Magazynu FF: Jak parzyć kawę? Od surowego ziarna do aromatycznego espresso, by poznać wszystkie sposoby parzenia kawy.

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, dlatego już dziś zaopatrz się w niezbędne akcesoria do kawy, takie jak: dzbanki i zaparzacze do kawy, kawiarki i piękne filiżanki, by każdego dnia móc rozkoszować się smakiem rozgrzewającego napoju kawowego.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności