.

10 rzeczy, których nie wiesz o kawie

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej, parującej kawy. Jest to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, z którym związanych jest wiele ciekawostek. Poznaj 10 faktów o kawie, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś.

1. Według legendy, kawę odkrył etiopski pasterz

Legenda głosi, że kawę odkrył młody etiopski pastuch Kaldi. Wedle niej pasterz pewnego dnia zaobserwował dziwne zachowanie kóz, które podekscytowane i pobudzone podskakiwały po całym pastwisku. Pastuszek postanowił odkryć, czym spowodowana jest euforia zwierząt. Okazało się, że z ochotą podjadają one owoce z pobliskiego drzewa. Pastuch sam spróbował małych, czerwonych jagód. Po ich spożyciu czuł się pełen energii. Swoim odkryciem podzielił się z pewnym mnichem. Zakonnika zaciekawiło działanie tajemniczych owoców, dlatego kilka z nich zerwał, zabrał ze sobą do klasztoru i zaczął z nich przygotowywać smakowity i pobudzający napój. W taki oto sposób poznano kawę, która obecnie jest znanym, cenionym i jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie.

Syfon kawowy Artisan
Ekspres do kawy z kubkiem termicznym KITCHENminis

2. Historia głosi, że picie i posiadanie kawy było niegdyś surowo zabronione

Wedle zapisów historycznych w dawnych czasach posiadanie i spożywanie kawy było w niektórych krajach surowo karane. Początkowo w Arabii, na początku XVI w., gdzie konserwatywni duchowni islamscy uznali, że kawa szkodzi i jest niezgodna z Koranem. Ponad 100 lat później do podobnych wniosków doszedł sułtan Konstantynopola, ogłaszając kawę napojem heretyckim. Katoliccy duchowni również uznali kawę za napój szatański, kiedy ta dotarła do Włoszech na początku XII w. Zakaz importu kawy obowiązywał też w Prusach. W 1777 r. król pruski uznał, że kawa jest droga i zbyt wiele pieniędzy wypływa za granicę.

Dzbanek do kawy AJ Cylinda Line

3. Kawa jest owocem

Czy wiesz, że ziarna kawy to tak naprawdę pestki jagód? Jagody kawy to jadalne owoce rosnące na krzewach – kawowcach. Owoce te swym wyglądem przypominają wiśnie. Są okrągłe i słodkie, mają ciemnoczerwoną barwę, a w ich środku zwykle znajdują się dwa przylegające do siebie spłaszczonymi stronami ziarna, które otacza srebrzysta błonka. Nasiona owoców kawowca zawierają kofeinę, dlatego są wykorzystywane do produkcji uwielbianego przez nas trunku. 

4. Arabica i Robusta to najpopularniejsze gatunki kawy

Ekspresy i zaparzacze do kawy to urządzenia, dzięki którym w szybki i prosty sposób przygotujesz kawowy napój. Jednak gwarancją wyśmienitego smaku kawy jest nie tylko wysokiej jakości ekspres, zaparzacz lub kawiarka, ale też dobry gatunek kawy. Dwoma najpopularniejszymi gatunkami kaw na świecie, różniącymi się od siebie smakiem i zawartością kofeiny, są Arabica i Robusta. 

Arabica...

jest najszlachetniejszym gatunkiem kawy, cieszącym się dużą popularnością – pije ją aż 70 % miłośników kawy na świecie. Ziarna Arabiki są płaskie, podłużne i mają zielonkawy kolor. Kawa z tych ziaren jest łagodna w smaku o delikatnie wyczuwalnych nutach korzennych i czekoladowych.

 Robusta, zwana kawą kongijską, ma mniejsze, owalne, szare ziarna i charakteryzuje się dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny niż Arabica. Łatwiejsza w uprawie i dużo tańsza od Arabiki Robusta, jest ciężka i ziemista, jej smak trudno uznać za przyjemny, dlatego nie jest już tak uwielbiana jak Arabica. 

Dowiedz się!

Więcej na temat historii kawy i jej gatunków dowiesz się z Magazynu FF: Mała czarna… kawa. Sprawdź, co wiesz i dowiedz się więcej!
Filiżanki do cappuccino z podwójnymi ściankami LeXpress 2 szt.

Co mają w sobie filiżanki i szklanki o podwójnych ściankach, czego mogą im pozazdrościć zwykłe szklanki, filiżanki i kubki? To przyjemna lekkość bytu, urzekająca ekspozycja koloru naparu i przyjemne w dotyku szkło, bez ryzyka poparzenia dłoni, nawet przy bardzo gorącej zawartości.

5. Najdroższa kawa na świecie to Kopi Luwak 

Kopi Luwak 

Jednym z najdroższych napojów na świecie jest Kopi Luwak – gatunek kawy, której filiżanka kosztuje około 100 złotych! Na tak wysoką cenę wpływa sposób jej pozyskiwania. Bowiem Kopi Luwak to pochodzący z południowo-wschodniej Azji gatunek kawy, wydobywany z odchodów łaskuna. Zwierzęta każdego dnia zjadają odpowiednio wyselekcjonowane, najbardziej dojrzałe owoce, które po strawieniu wydobywa się z ich odchodów. Dzięki zachodzącym w organizmie zwierząt procesom trawiennym kawa traci swój gorzki, cierpki aromat i zyskuje nowy, pyszny smak i zapach. 

6. Wbrew panującemu przekonaniu espresso nie zawiera największej ilości kofeiny

Panuje powszechne przekonanie, że espresso odznacza się największą zawartością kofeiny. Nie jest to jednak prawda. Kofeina z kawy wypłukiwana jest w największych ilościach dopiero od około pierwszej minuty przygotowywania czarnego napoju do końca trzeciej. Espresso, choć intensywne i esencjonalne, gęste i wyraziste w smaku, parzy się krótko, bo zaledwie kilkadziesiąt sekund (około trzydziestu). To powoduje, że znajduje się w nim mniej kofeiny, niż w kawie przyrządzonej za pomocą ekspresu przelewowego.

Ciekawe!

Dobry gatunek kawy i wysokiej jakości filiżanki do kawy nie wystarczą, by móc cieszyć się jej pysznym smakiem i aromatem. Ważny jest również sposób jej parzenia. Odwiedź Magazyn FF: Jak parzyć kawę bez ekspresu? Oto 3 proste sposoby, by poznać szybkie i proste metody parzenia czarnego napoju.

7. Kawa z mlekiem? Tak! Ale pod pewnymi warunkami

Jedni nie wyobrażają sobie kawy bez mleka, inni zaś uważają to połączenie za zbrodnię. Prawdą jest, że nie każda kawa dobrze z nim smakuje. Są jednak takie rodzaje kaw, których nieodłącznym składnikiem jest mleko. Najpopularniejszym przykładem jest cappuccino, czyli espresso ze spienionym mlekiem. Prawidłowo przygotowane mleko do kawy powinno być gładkie, lśniące i posiadać konsystencję gęstego jogurtu. Jego temperatura również ma ogromne znaczenie. Do kawy należy dodawać mleko w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza. Takie wartości sprawiają, że można wyczuć w nim naturalną słodycz, która korzystnie wpływa na smak cappuccino. To dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mleka i dobrej jakości espresso, cappuccino ma delikatnie waniliowy, czekoladowy lub orzechowy smak.

    Zaparzacz do kawy Slow Coffee Style z karafką i podstawką
    Zaparzacz do kawy Good Grips
    Dzbanek z filtrem do wolnego parzenia kawy LeXpress

8. Czarna kawa wspomaga odchudzanie

Okazuje się, że kawa nie tylko doskonale pachnie, smakuje i pobudza. Jej regularne picie to także świetny sposób na zachowanie pięknej, szczupłej sylwetki. Otóż zawarta w czarnym napoju kofeina przyspiesza metabolizm, co może wspierać proces odchudzania. Kofeina wykazuje również działanie termogeniczne, co oznacza, że dostarczane wraz z pożywieniem kalorie zamienia na ciepło, a nie na tkankę tłuszczową. 

9. Regularne picie kawy chroni przed depresją

Kofeina zawarta w ziarnach kawy blokuje w mózgu receptory monitorujące poziom zmęczenia organizmu. Dzięki temu po wypiciu kawy czujemy się pobudzeni, pełni energii i sił do działania. Co więcej wskazuje się, że wypijanie dwóch filiżanek kawy dziennie może uchronić nas przed depresją. 

Zaparzacz do kawy Eva Solo

10. Kawa posiada szereg cennych właściwości kosmetycznych

Z uwagi na szereg cennych składników zawartych w kawie produkt ten wykorzystuje się na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym. Kawa wykazuje dobroczynne działanie na wygląd skóry i włosów. Doskonale dotlenia i odżywia, zapobiega powstawaniu zmarszczek, wyszczupla oraz ogranicza wypadanie włosów. Dlatego ziarna kawowca możemy znaleźć w kremach, balsamach czy maseczkach. Niezwykłą popularnością cieszy się również peeling kawowy, który doskonale sobie radzi z problemem cellulitu, czy wzmacniające płukanki do włosów. Regularna pielęgnacja kosmetykami zawierającymi w swym składzie ekstrakt z kawy przyczyni się do ukrwienia, wygładzenia, napięcia, ujędrnienia i wyszczuplenia skóry oraz poprawy kondycji włosów.

W Fabryka Form uwielbiamy kawę tak jak Ty, dlatego mamy cały szereg narzędzi, które pomagają w jej zaparzaniu. Ekspresy, zaparzacze (m.in. french press) i kawiarki (na indukcję, włoskie, stalowe, aluminiowe), a także drippery. Zajrzyj także do naszej kategorii młynków do kawy!

Bez względu na to, jaką kawę pijesz i w jaki sposób ją parzysz, pamiętaj o tym, by zadbać o jej odpowiednie podanie. W końcu naczynie, w którym pijemy kawę, wpływa na postrzeganie jej smaku i aromatu. Szczególnie polecane do serwowania czarnego napoju są filiżanki porcelanowe, szybko nagrzewające się i świetnie wydobywające oraz podkreślające aromat kawowego napoju. Warto również dobrać odpowiednią filiżankę lub szklankę do konkretnego rodzaju kawy. W ofercie znajdziesz zarówno filiżanki do espresso, filiżanki do cappuccino, jak i szklanki do latte. Wyposaż swoją kuchnię w dobrej jakości zestaw filiżanek, by każdego dnia móc cieszyć się wybornym smakiem i eleganckim podaniem kawy.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 400 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 25 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności