Mnogość kuchennych przyborów i akcesoriów może przyprawić o zawrót głowy... Zwłaszcza ci, którzy mniej są obeznani w tajnikach sztuki kulinarnej mogą czuć się zagubieni pośród wszystkich zabawnych form i nic nie mówiących nazw. Zatem - co jest do czego i kiedy przyda się szumówka? Sprawdź!
Akcesoria do przyrządzania obiadów i kolacji
Łyżki do spaghetti, do sałaty i do serwowania wszystkiego
Wśród licznych produktów, jakie przydadzą się w kuchni, na pierwszym miejscu plasują się z pewnością łyżki do serwowania, w tym zarówno łyżki do makaronu, jak i do sałaty. Podczas gdy tradycyjne łyżki do serwowania potraw (grillowanych i gotowanych warzyw, pieczeni, smażonych ryb i mięs) mają formę dużej i wygodne łyżki, akcesoria o bardziej sprecyzowanym przeznaczeniu mają również specyficzne formy.

Do serwowania zup i sosów przeznaczone są głębokie łyżki wazowe. Łyżki do makaronu zazwyczaj występują w parach i wyposażone są w specjalne wypustki, które ułatwiają nakładanie długich nitek spaghetti. Podobnie łyżki do sałatek, które również działają w duecie i mają kształt dopasowany do wygodnego nabierania liści sałaty.
Łyżki cedzakowe do rosołu
Głębokie i z perforowaniem lub bez – łyżki cedzakowe, zwane potocznie szumówkami, choć mogłoby się wydawać, że tak spowszedniałe, są naprawdę niezbędne do przygotowywania pysznego rosołu. Przydadzą się też do wyławiania z gotującej się wody klusek i pierogów. Można powiedzieć, że nic, co najpyszniejsze, się bez nich nie obędzie!

Akcesoria do mięs
Do przygotowywania mięs w kuchni przyda się przede wszystkim tłuczek do mięsa, a podczas cieplnej obróbki: smażenia, grillowania lub pieczenia niezbędne będą poręczne szczypce kuchenne. Kiedy już uporamy się z przygotowaniem dania, warto podać je w spektakularny sposób i nałożyć na talerze, używając stylowego widelca do serwowania.
Do pieczenia ciast i przyrządzania deserów

Trzepaczki, szpatułki i pędzelki
Na deser oczywiście ciasto – a jak je upiec? Pośród kuchennych przyborów nie może zabraknąć akcesoriów do przygotowywania ciast, ciasteczek i deserów. Ręczna trzepaczka pomoże ubić białka na sztywną pianę, zaś drewniane i silikonowe szpatułki umożliwią szybkie przełożenie ciasta do formy. Jeśli zaś preferujemy słodkości takie jak ciasteczka – do ich nabłyszczenia za pomocą białka lub masła użyjemy kuchennego pędzelka. No i będzie pysznie!
Wszystkie te kuchenne przybory zostały starannie zaprojektowane i wykonane tak, by służyć swoim użytkownikom latami, będąc jednocześnie dekoracją kuchni. Wiele akcesoriów dostępnych jest w zestawach lub są częścią szerszych kolekcji przyborów, co gwarantuje możliwość harmonijnego wystroju kuchni. A kiedy już wybierzesz swoją łopatkę i trzepaczkę, zapraszamy do kategorii organizery i stojaki na narzędzia kuchenne, w której znajdziesz pojemniki i wkłady do szuflad. Pomogą one w zebraniu narzędzi kuchennych w jednym miejscu, tak aby zarówno ich przechowywanie, jak i użytkowanie było wygodne i bezpieczne.