Przepyszne sałatki na lato – 5 zdrowych przepisów

W trakcie upałów zdrowe i pożywne sałatki będą doskonałą przekąską, a nawet samodzielnym daniem. Przedstawiamy pięć przepisów, które zachwycą każdego łasucha, ale i dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów oraz nie spowodują uczucia ciężkości. Podana ilość składników starcza na 4 porcje.

Sałatka grecka z serem feta

Znamy bardzo wiele wersji tej sałatki, ale chyba najlepsza jest ta oryginalna, pochodząca z Grecji. Bazuje na zdrowych i prostych składnikach, które należy połączyć prostym i smacznym dressingiem.

Składniki:

- 2 pomidory,
- 2 długie ogórki,
- 1 mała, czerwona cebula,
- 1 mała zielona, słodka papryka,
- 0,5 szklanki brązowych oliwek,
- 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
- 250 g sera feta,
- 2 szczypty oregano,
- szczypta czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w ósemki, ogórki i paprykę w grube plastry, cebulę w krążki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w jednej misce, posypując czarnym pieprzem. Dodajemy oliwki. Jeśli nie mamy brązowych, mogą być także zielone. Delikatnie ze sobą łączymy. Polewamy oliwą z oliwek i ponownie lekko mieszamy. W oryginalnej sałatce greckiej ser feta podaje się w kawałku na samym wierzchu i posypuje oregano. Możemy także ser połamać i wraz z ziołami wymieszać z całością. Podawać tuż po przygotowaniu, by warzywa nie zdążyły puścić zbyt wiele soku. Do nakładania najlepiej jest wykorzystać specjalne łyżki do sałaty, dzięki którym składniki się nie zdeformują. Dressing składa się z samej oliwy i przypraw, dlatego bez obaw możemy wykorzystać naczynia i sztućce z tworzywa sztucznego.

Łyżki do sałaty Human Collection

199,00 zł

Łyżki do sałaty Human Collection

Alessi
Łyżki do sałaty Grand Cru 2 szt.

170,00 zł

Łyżki do sałaty Grand Cru 2 szt.

Rosendahl
Łyżki do sałaty Fein

193,00 zł

Łyżki do sałaty Fein

Ferm Living
łyżki do sałaty Fein
łyżki do sałaty Human Collection

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska jest jedyna w swoim rodzaju. Bogactwo składników i witamin, połączonych ze sobą wyśmienitych dressingiem, pochodzi z południowej Francji. Aż łyżka do sałatki robi się głodna.

Składniki:

- główka sałaty lodowej
- 3 pomidory,
- 1 cebula czerwona,
- 1 papryka czerwona,
- 3 jajka,
- 0,5 szklanki czarnych oliwek,
- 2 garście rukoli,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 puszka anchois,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- kilka gałązek bazylii.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki, tak samo jak pomidory. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dobrze opłukane i wysuszone liście sałaty (w tym celu przyda się durszlak lub suszarka do sałaty) kładziemy na półmisku w formie rozety. Na nich układamy na zmianę: jaja, pomidory i anchois – także w formie rozety. Tak utworzoną sałatkę posypujemy oliwkami, kawałkami tuńczyka, cebulą i papryką. Mieszamy musztardę, ocet, oliwę i przyprawy na jednorodną konsystencję. Sosem winegret polewamy półmisek. Sałatkę zwieńczamy kilkoma listkami bazylii. Przepiękny wygląd potrawy sprawia, że warto do jej serwowania podać wyjątkowe łyżki do sałatek – ze stali nierdzewnej, które na stole wyglądają doskonale – także w formie ozdoby.

Sałatka azjatycka z grillowanym łososiem

Azja kojarzy nam się z bogactwem smaków i zapachów oraz wyrazistymi przyprawami. Taka jest właśnie ta sałatka. Dodatek łososia sprawia, że potrawa jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę D. Bez problemu może stanowić samodzielne danie obiadowe.

Składniki:

- 600 g surowego łososia,
- 2 marchewki,
- 1 ogórek długi,
- 1 mała sałata lodowa,
- 100 g. orzeszków nerkowca,
- 1 mała papryczka chili,
- 1 bardzo dojrzałe i słodkie mango,
- 10 łyżek sosu sojowego,
- 5 łyżek miodu,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 1 cytryna,
- kilka gałązek bazylii lub kolendry.

Sposób przygotowania:

Mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy i sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekaną część papryczki chilli. Połową otrzymanego sosu nacieramy łososia, drugą połowę odstawiamy. Ryba powinna marynować się przynajmniej dwie godziny w lodówce. Po tym czasie łososia grillujemy na patelni przez około 5-7 minut z każdej strony i dajemy mu lekko odpocząć. Marchewkę ścieramy na tarce, ogórka i mango kroimy w plasterki i kostkę. Sałatę dobrze osuszamy za pomocą ręcznika lub suszarki i rwiemy na drobne kawałki. Orzeszki prażymy krótko na rozgrzanej patelni. Składniki najlepiej układać w misce lub salaterce w rustykalnym stylu. Kawałki łososia powinny znaleźć się na samej górze. Całość polewamy pozostałym sosem. Sałatki nie mieszamy, a górę zwieńczamy świeżymi ziołami.

azjatycka sałatka z łososiem Fabryka Form

Sałatka z awokado i mozzarellą

Przedstawiona poniżej sałatka jest banalnie prosta w wykonaniu. Dzięki obecności rukoli i awokado staje się bombą witaminową dla naszego organizmu. Potrawę możesz podać na długim półmisku, wraz ze szczypcami, dzięki czemu będzie wyglądać idealnie na każdym stole.

Składniki:

- 1 opakowanie rukoli,
- 2 awokado,
- 2 duże pomidory lub 200 g pomidorków koktajlowych,
- 2 kulki mozzarelli,
- 100 g orzeszków piniowych,
- kawałek bagietki,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
- 1 starty ząbek czosnku,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Rukolę dobrze myjemy i osuszamy. Rozkładamy na półmisku. Na nią kładziemy pokrojone w plasterki lub kostkę pomidory i awokado. Mozzarellę szarpiemy i rozsypujemy na potrawie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy patelnię i prażymy orzeszki piniowe. Łączymy ze sobą oliwę, musztardę, ocet i czosnek na jednolity płyn.  Możemy wykorzystać specjalny shaker do dressingów, by uzyskać bardziej jednolitą konsystencję. Dodajemy do niego wcześniej uprażone orzeszki piniowe. Rozlewamy sos równomiernie na sałatce. Podajemy z grzankami z pokrojonej w kostkę bagietki.

shaker do dressingów Rig-Tig
shaker do dressingów PopSome Flavour

Sałatka owocowa

Na sałatkę owocową najmocniej czekają dzieci. Jest słodka i zdrowa, nadaje się jako urozmaicenie każdego posiłku, ale i jako samodzielne danie w upalne dni.  Możemy do niej dodać praktycznie dowolne owoce – przedstawiamy nasz przepis na tę sałatkę z owoców sezonowych.

Składniki:

- 200 g malin,
- 200 g jagód,
- 200 g truskawek,
- 4 brzoskwinie,
- 4 śliwki renklody,
- 2 jabłka.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie sałatki owocowej jest zawsze takie samo – bez znaczenia, jakie owoce i w jakiej ilości chcemy do niej dodać. Każdy składnik należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę równej wielkości, usuwając z nich jednocześnie pestki. Wszystko mieszamy razem w misce. Nie jest potrzebny żaden dressing, gdyż zastępuje go sok owocowy. Przed podaniem sałatkę koniecznie powinno się schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Idealnymi naczyniami do podania będą: porcelanowa miska i łyżka do sałatki wykonana ze stali nierdzewnej. Kwasy owocowe mogą działać negatywnie na tworzywo sztuczne.

Pysznie na zdrowie!

Latem przyrządzajmy warzywne i owocowe sałatki jak najczęściej! To nieocenione źródło witamin, a także potasu i błonnika.
sałatka owocowa Fabryka Form

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności