Jak zrobić makaron warzywny? + PRZEPISY na sałatki
Chcesz, by przygotowywane przez Ciebie potrawy zachwycały nie tylko swym smakiem, ale i wyglądem? Zainwestuj w maszynkę do robienia makaronu warzywnego przy pomocy, której w kilka chwil wyczarujesz zdrowy, kolorowy, pełnowartościowy posiłek. Na jaki sprzęt warto się zdecydować? Z jakich warzyw najlepiej przygotować smakowitą pastę?
Jak zrobić makaron warzywny?
Spaghetti z warzyw można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest pocięcie warzywa na długie, drobne nitki przy pomocy ostrego noża, jednak jest to zajęcie czasochłonne i pracochłonne, a otrzymany makaron może różnić się długością i grubością. Dlatego warto wyposażyć swoją kuchnię w urządzenie do robienia makaronu z warzyw, przy pomocy którego w kilka minut przygotujesz idealny makaron warzywny.
- Obieraczka do julienne
Na pierwszy rzut oka obieraczka julienne wygląda jak zwykła tradycyjna obieraczka do warzyw, jednak jeśli przyjrzysz się jej bliżej zaobserwujesz, że została ona wyposażona w inne ostrze. Dzięki specjalnym ostrzom można z łatwością robić makarony warzywne. Julienne to specjalna technika krojenia warzyw. Używając obieraczki julienne można pokroić warzywa na bardzo cienkie słupki, które mogą stanowić podstawę wielu kolorowych i zdrowych posiłków.
Jakimi cechami wyróżnia się obieraczka julienne? Przede wszystkim posiada ona obrotowe ostrze, dzięki czemu z łatwością można pokroić zarówno podłużne, jak i okrągłe warzywa w jednakowe słupki. Dodatkową zaletą jest wygodna rączka gwarantująca komfort użytkowania obieraczki przez długi czas. Obieraczka do warzyw julienne to funkcjonalny i przydatny gadżet, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni.
- Spiralizer do warzyw
Spiralizer to nowoczesne, funkcjonalne urządzenie służące do krojenia warzyw nie tylko w długie i cienkie paski, ale też serpentyny. Do wyboru mamy spiralizer ręczny i automatyczny. Każdy z nich posiada otwór, do którego wkłada się warzywa oraz wymienne tarcze z ostrzami, dzięki którym można tworzyć makarony z warzyw o różnej grubości i kształcie. Dlatego zakup spiralizera powinien być poprzedzony zorientowaniem się, w jaki rodzaj ostrzy wyposażony jest dany model. Wiele tego typu przyrządów posiada różnego rodzaju tarcze, które kroją warzywa na rozmaitej grubości paski. Nie mniej ważny jest sposób użytkowania. Ręczny spiralizer zwykle posiada rączkę, którą należy kręcić, by otrzymać makaron. Natomiast automatyczna maszynka do warzywnego makaronu zaczyna kroić produkty po naciśnięciu odpowiedniego przycisku.
- Temperówki do warzyw
Temperówka do kolejna maszynka do makaronu z warzyw, przy pomocy której w prosty i szybki sposób można pokroić warzywa i owoce zarówno surowe, jak i ugotowane. Stosując temperówkę, przygotujesz efektowne, barwne dekoracje do serwowanych potraw. Dzięki temu urządzeniu poszatkujesz warzywa, pokroisz je w krążki, nitki czy wstążki. Maszynka do robienia spaghetti z warzyw to nie tylko efektowny gadżet doskonale uzupełniający wyposażenie kuchenne, ale przede wszystkim funkcjonalny przyrząd dający wiele możliwości krojenia warzyw.
Uwaga
Wstążki czy warzywne nitki przygotowane przy pomocy obieraczki, spiralizera bądź temperówki doskonale sprawdzają się w roli dekoracji wielu potraw. O sposobach ozdabiania dań dowiesz się z Magazynu FF: Uczta dla oczu. Jak udekorować półmiski i talerze?Z jakich warzyw można przygotować zdrowy i kolorowy makaron?
Makaron warzywny można przygotować z wielu warzyw. Muszą to być jednak warzywa dość twarde. Najłatwiej robi się makaron z odmian długich i prostych, jednak obieraczki julienne doskonale sobie radzą nawet z okrągłymi warzywami, np. burakiem czy ziemniakiem. Jakie warzywa są najlepsze do przygotowywania makaronu?
- Marchewka, która dzięki swojemu wyrazistemu kolorowi, fakturze i odpowiedniej długości doskonale sprawdza się w roli zamiennika tradycyjnego makaronu. Świetnie smakuje w różnych surówkach i sałatkach, ale równie dobrze można przygotować z niej zdrową wersję spaghetti.
- Cukinia to kolejne warzywo idealnie nadające się do przygotowania makaronu. Doskonale smakuje w połączeniu z sosami, np. pomidorowym czy w sałatkach.
- Seler i pietruszka to warzywa, które choć nie są tak kolorowe jak marchewka czy cukinia, równie dobrze sprawdzają się w roli makaronu. Wystarczy je pokroić na wstążki, a następnie zblanszować i podać, np. z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami.
- Burak to zdrowe i tanie warzywo, z którego również przygotujesz makaron, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne. Ugotowany al dente fioletowy makaron z buraka podany z odrobiną pancetty, natki pietruszki i chili przypadnie do gustu każdemu.
Ponadto makaron warzywny można przyrządzić również z ziemniaka, bakłażana, pora czy białej rzodkwi. Zdrowy makaron przygotujesz też z owoców, np. jabłka czy gruszki.
Nasze inspiracje
Zajrzyj do Magazynu FF: Wiosna na talerzu – 5 propozycji na kolorowe budda bowl, w którym prezentujemy garść inspiracji na pożywne, kolorowe i odpowiednio zbilansowane Buddha bowl.Przepis na sałatkę po grecku z makaronem z cukinii
Sałatka w stylu greckim z dodatkiem makaronu z cukinii to świetny sposób na pyszne, zdrowe i zaskakujące swym kolorowym wyglądem danie.
Składniki:
- 2 cukinie
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 15 sztuk pomidorków koktajlowych
- garść zielonych oliwek
- garść czarnych oliwek
- 1 cebula czerwona
- garść rukoli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 100 g sera feta
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i pokrój w paski przy pomocy obieraczki julienne. Wymieszaj ze szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny. Odstaw na bok na około 30 minut.
- Pomidory koktajlowe pokrój na ćwiartki.
- Oliwki pokrój na pół.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pozostały sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek, miodem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Cukinię odsącz na sicie, wymieszaj z pomidorkami, rukolą, oliwkami, cebulą i sosem. Na wierzchu sałatki ułóż pokrojony w kostkę ser feta.
Przepis na sałatkę z makaronem z marchewki, ogórka i noodle
Sałatka z trzema rodzajami makaronu w stylu azjatyckim to doskonały sposób na pyszny, ekspresowy i świetnie prezentujący się na talerzu posiłek.
Składniki:
- 150 g makaronu noodle
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 1 cebula dymka
- mała garść orzechów ziemnych
Składniki na sos:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżeczki miodu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Makaron noodle połam na mniejsze kawałki, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
- Ogórka umyj i pokrój w paski przy pomocy spiralizera.
- Marchewkę obierz i pokrój używając temperówki.
- Cebulę dymkę drobno posiekaj.
- Orzechy ziemne posiekaj na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni.
- Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, miód, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj ze sobą. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.
Przepis na sałatkę z makaronem z cukinii i marchewki
Lekka sałatka na bazie makaronu warzywnego z cukinii i marchewki z dodatkiem pomidora i sera mozzarella to pomysł na pyszny posiłek, który wyczarujesz w kilka chwil, jeśli tylko wyposażysz się w przyrząd do robienia makaronu z warzyw.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 3 pomidory
- pół papryczki chili
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- kilka liści bazylii
- 125 g mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obraną marchewkę i cukinię pokrój przy pomocy temperówki do warzyw.
- Pomidory pokrój w kostkę.
- Paprykę chili, cebulę dymkę, szczypiorek i bazylię drobno posiekaj.
- Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki.
- Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodaj chili, cebulę, szczypiorek, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
- Marchewkę i cukinię wymieszaj z sosem, dodaj pomidory i mozzarellę. Delikatnie wymieszaj.
Wskazówka
Więcej przepisów na pyszne, lekkie i zdrowe sałatki znajdziesz w Magazynie FF: Wiosenna sałatka w słoiku – 5 przepisów.Maszynka do spaghetti z warzyw to świetne rozwiązanie dla każdej osoby dbającej o zdrową, zbilansowaną dietę. Obieraczki do warzyw oraz tarki i szatkownice to funkcjonalne sprzęty, niezbędne do przyrządzania pysznego, kolorowego makaronu, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjną pastę. Jednak jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny, a połączony z sosem i wieloma innymi dodatkami z powodzeniem może zastąpić tradycyjne spaghetti, tagliatelle czy pappardelle.