Uczta dla oczu. Jak udekorować półmiski i talerze?

Sałatka ze świeżych warzyw albo kaczka podana ze śliwkami to dania, które bardzo często imponująco prezentują się na naszym stole. Jednak nawet najzwyklejszy kotlet mielony z ziemniakami może zachwycać swoim wyglądem. Wystarczy odpowiednio udekorować talerz albo samo danie, aby było zarówno ucztą dla smaku, jak i dla oczu.

Zadbaj o kompozycję

Kiedy oglądamy programy kulinarne, to każde danie wygląda niezwykle zachęcająco – profesjonaliści przywiązują dużą wagę do efektu wizualnego. Z naszej perspektywy położenie dwóch mini marchewek i polanie talerza kilkoma kroplami sosu może nie wydawać się czymś wyjątkowym, a jednak… potrafi zdziałać cuda. Wystarczy zatem zastosować kilka trików, chociażby zachować umiar i nie bać się pustych miejsc na talerzu. W ten sposób zaakcentujemy kompozycję, która okazuje się niezwykle istotna. Dobierzmy odpowiedni rozmiar talerza czy też półmiska – najlepiej tak, aby przynajmniej jego krawędź pozostała pusta. Od dziś liczy się minimalizm i estetyka!

Talerz obiadowy Le Maioliche

Wykorzystaj sosy

Aby nasze danie zachwycało, możemy pobawić się w dekorowanie talerza sosem. Co prawda istnieje duże ryzyko, że na początku nie uzyskamy zadowalającego efektu, ale przecież trening czyni mistrza! Czasami wystarczy kilka kropel sosu i naczynie, w którym mamy zamiar zaserwować danie, nabiera zupełnie innego charakteru. Aby ułatwić sobie zadanie, wykorzystajmy odpowiednie pomoce – dostępne w każdej kuchni. Będzie to najzwyklejsza szpatułka, ale sprawdzi się również łyżeczka, a nawet.... dekoratory do ciast! Na początku należy zrobić kleks ze sosu, jednak warto pamiętać o jego odpowiedniej gęstości, nie może być on bowiem zbyt płynny. Następnie za pomocą szpatułki bądź też łyżeczki rozcieramy go po naczyniu – tak aby powstała niedokładna linia ze sosu.  W ten sposób możemy tworzyć różne kształty, wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Kwiatowe wariacje

Do serwowania...

dań wytrawnych idealnie sprawdzają się ozdoby wykonane z warzyw. Wdzięcznym produktem wydaje się marchewka, z której możemy stworzyć różnego rodzaju kwiaty, chociażby róże. Powstaną one poprzez nacięcie w kratkę i subtelne rozerwanie. Aby stworzyć taką kompozycję, warto przygotować sobie najpierw odpowiednie narzędzia. Z pewnością przydadzą się specjalne nożyczki i noże, jak i również spiralizery i temperówki do warzyw (znane pod ogólną nazwą obieraczek julienne), a także drylownice.

Nieocenione okażą się różnego rodzaju tarki i szatkownice. Delikatne wariacje kwiatowe powstaną przy pomocy ostrej obieraczki do warzyw – wycinamy cienkie plastry, chociażby ogórka, a następnie rolujemy je, tworząc płatki wybranego przez nas kwiatka. W przypadku tworzenia takich podłużnych plastrów, warto postawić na obieraczkę poprzeczną (w kształcie maszynki do golenia). Bez obaw możemy wykorzystać liczne rodzaje warzyw, na przykład cebulę, paprykę, rzodkiewkę czy też pomidora. Różnorodność wyboru sprawia, że nasz talerz może być niezwykle kolorowy.

Makaron z warzyw w kilka sekund

Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw trudno będzie nam uzyskać podłużne "paseczki" z marchewki, buraka, czy cukinii, jakie często widzimy na zdjęciach potraw z internetowych przepisów. Z pomocą przybywają obieraczki julienne, które w try miga stworzą kolorowe spaghetti z warzyw. Więcej o tym, jak zrobić warzywny makaron, przeczytasz tutaj >>>

Posyp orzechami

Od dziś dekoracja talerza wcale nie musi zajmować zbyt wiele czasu. Pamiętajmy, że nawet zwykłe posypanie ziołami, orzechami czy też pestkami dyni oraz słonecznika poprawi efekt wizualny naszego dania. Ponadto idealnym pomysłem jest podprażenie wybranego przez nas dodatku, co nada potrawie nie tylko walorów estetycznych, ale i smakowych. Orzechy możemy podać w całości bądź też w formie rozdrobnionej. Sprawdzą się ich różne rodzaje, chociażby orzechy włoskie, laskowe, makadamia oraz nerkowca. Wykorzystajmy koperek, pietruszkę, liście bazylii oraz mięty – zieleń na talerzu zawsze się dobrze prezentuje i wzbudza miłe skojarzenia.

Półmisek Grand Cru
Talerz do serwowania Rhombe 35 x 26,5 cm

Dowiedz się!

Jeśli chcesz przygotowywać imponujące dania, zajrzyj również do jednego z naszych tekstów w magazynie FF: Na czym zaserwować przekąski? Tace, etażerki i miseczki

Wyeksponuj każdy składnik

Pamiętajmy, że w podaniu naszego dania liczy się przede wszystkim kompozycja. Zaplanujmy zatem odpowiednie rozmieszczenie każdego składnika i zróbmy wszystko, by jak najlepiej go zaprezentować. Kiedy przygotowujemy potrawę z wykorzystaniem ryżu, możemy uformować go na talerzu za pomocą miski. W ten sposób powstanie równy kopczyk, a przecież to właśnie na miłych dla oka kształtach nam głównie zależy. Z kolei jeśli w naszym daniu istotną rolę odgrywa sos, to warto podawać go w specjalnych miseczkach. Pamiętajmy bowiem, że wybór naczynia wpływa na postrzeganie konkretnej potrawy. Nie bez powodu wyróżnia się specjalne misy do serwowania o różnym zastosowaniu. Jedne z nich sprawdzą się lepiej do sałatek, inne zaś do podawania makaronów.

Uważaj na wodę

Pamiętaj, aby dobrze osuszyć wszystkie składniki po umyciu, przed wyłożeniem ich na talerz lub półmisek. Ściekająca z nich woda może stworzyć nieapetyczne kałuże. Nie mówiąc o tym, że liście sałaty prezentują się dużo lepiej, jeśli są suche i sprężyste. Dlatego nie bój się korzystać z suszarki do sałaty.

Stonowanie czy kolorowo?

Przy wyborze odpowiedniego naczynia, oprócz jego wielkości i kształtu, warto wziąć pod uwagę kolorystykę. Zastanówmy się, czy nasze danie będzie dobrze prezentować się w towarzystwie wzorów czy też dużo bardziej sprawdzi się jednokolorowa miska. Talerze obiadowe wyróżnia naprawdę szeroka gama kolorystyczna, dlatego możemy stworzyć kreatywne kompozycje. Do wędlin czy też serów wykorzystajmy specjalne deski do serwowania – jest to elegancka forma podania, dzięki której każda przekąska wygląda naprawdę apetycznie. Do głównego składnika dodajmy dodatki, chociażby w postaci malin przyozdobionych miętą. Z serami dobrze komponują się również inne owoce, jak winogrona, kawałki jabłek oraz gruszek. Do ich przygotowania sprawdzą się specjalne akcesoria do warzyw i owoców, jak krajalnica czy temperówka. Natomiast deska do serwowania to także idealne rozwiązanie dla przygotowanego przez nas sushi.

Temperówka do warzyw z 3 ostrzami Oxo

137,00 zł

Temperówka do warzyw z 3 ostrzami Oxo

Oxo (3)

Ciekawe!

Drogi Czytelniku, więcej na temat serwowania serowych przekąsek przeczytasz w magazynie FF: Jak przygotować deskę serów?
    Talerz płaski New Norm 27 cm
    Talerz płaski 27 cm Taika niebieski
    Talerz obiadowy Kelly

Bądź nowoczesny

Dekorowanie potraw

Do dekorowania potraw możemy wykorzystać również designerskie sztućce. Sprawdzą się one szczególnie w przypadku serwowanych przekąsek. Powtykajmy widelczyki w sery, wędliny oraz pokrojone warzywa i owoce. Całość możemy podać nie tylko na wyżej wspomnianych deskach, w tej roli bowiem sprawdzą się również specjalne półmiski do przekąsek. Do sosów wykorzystajmy ozdobne łyżeczki. Wyróżnia się ich różne rodzaje, dlatego swoim gościom możemy podać specjalne, designerskie łyżeczki do kawy bądź też deseru. Naczynia wykorzystywane do serwowania naprawdę potrafią zmienić charakter potrawy. Jeśli jednak nadal zastanawiasz się, jak ozdobić półmisek, to niżej przedstawiamy naszą kolejną propozycję.

deska serów
Łyżeczka do przekąsek Scoop&Pick

59,00 zł

Łyżeczka do przekąsek Scoop&Pick

Joseph Joseph (3)
4 szt. Łyżeczka do kawy Il Caffe Alessi 4 szt.

132,00 zł

Łyżeczka do kawy Il Caffe Alessi 4 szt.

A di Alessi (3)

Postaw na oryginalne wzory

Przy serwowaniu dań suchych sprawdzą się wszelkiego rodzaju serwetki, na przykład haftowane, które zwrócą uwagę niejednego smakosza. Okażą się idealne jako dekoracje półmisków z wędlinami – jednak zamiast ozdobnej serwetki możemy zdecydować się również na wzorzyste naczynie. Wybór mamy ogromny – dobrze będą wyglądać zarówno talerze kolorowe, jak i półmiski w oryginalne, artystyczne wzory. Decydując się na konkretną formę podania, pamiętajmy o tym, że czasem warto postawić na nieoczywiste kształty i wzory, czym z pewnością zaskoczymy swoich gości. Przygotowując przekąski, zabawmy się również ich formą – przepyszne są wędliny ułożone w rulon bądź kieszonkę. Ich środek warto wzbogacić ugotowanymi szparagami albo innym, ulubionym przez nas farszem. Pomysłów na udekorowanie potraw może być naprawdę wiele. Pamiętajmy jednak, że w dużej mierze to właśnie od naszej wyobraźni uzależniony jest efekt końcowy!

Talerz płaski 22 cm Taika niebieski

169,00 zł

Talerz płaski 22 cm Taika niebieski

Iittala (3)
Talerz Cosmic 30 cm Moon

342,00 zł

Talerz Cosmic 30 cm Moon

Seletti (1)
Półmisek Arabia Finland Muminki Friendship

243,00 zł

Półmisek Arabia Finland Muminki Friendship

Arabia Finland

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł