Jak przygotować deskę serów?

Wymagania co do przekąski idealnej? Stylowa i wykwintna - to jasne. Można ją podać zarówno dla dwojga, jak i dla dziesięciu osób. Prezentuje się pięknie na stole. Nie wymaga gotowania. Przygotowanie zajmuje kilka chwil. Możesz dobrać wszystkie składniki zgodnie z upodobaniami. Na pewno wyjdzie. Będzie smakować wszystkim. Przed nami danie idealne, czyli deska serów.

Sprawdzi się na romantyczną kolację, wieczór z przyjaciółkami, obiad na szybko czy przyjęcie w gronie znajomych. Gdy przekonasz się, jak prosto przygotować deskę serów, zyskasz też kolejny pretekst, by częściej zapraszać znajomych na wieczór (chociaż wiemy, że tak naprawdę wcale nie potrzebujesz pretekstu)! Więcej o tym, jak przygotować przyjęcie z winem i przekąskami, przeczytasz tu: Domowe przyjęcie z winem i przekąskami.

Dość zachęty, czas na konkrety. Jak przygotować deskę serów krok po kroku?

    deska serów ser przekąski nóż do sera

Deska do serwowania serów

Zacznijmy od początku. Po pierwsze, potrzebujesz deski do serwowania. Ale nie jakiejkolwiek deski; powinna być estetyczna, bez pęknięć i przebarwień, i wystarczająco duża, by pomieścić wszystkie elementy posiłku. Do serów doskonałe są drewniane, kamienne lub marmurowe deski. Różnorodne sery będą pięknie prezentować się na podkładce o ciekawej fakturze i kolorze, np. z łupka. Ważny jest też kształt - nie grają tu roli względy praktyczne, więc możesz zaszaleć z nieregularnymi formami. Na większe przyjęcia wybierz deskę obrotową, by każdy z gości miał wygodny dostęp do smakołyków na stole.

Idealna deska do serów

Więcej o deskach kuchennych przeczytasz w Magazynie: Nie tylko do krojenia! 5 sposobów na użycie deski kuchennej.

Wybór serów

A co powinno znaleźć się na desce? Bohaterem dania jest oczywiście ser we wszystkich odsłonach. Warto sięgnąć po gatunki o różnych kolorach i stopniu twardości, będą się ładniej prezentować na stole, a przy tym zapewnią ciekawsze doznania smakowe. Zadbaj o to, by na desce znalazły się sery wędzone i pleśniowe, miękkie, twarde i półtwarde, z mleka owczego i krowiego. Jakie typy możesz wziąć pod uwagę?

  • Sery pleśniowe z porostem pleśni (brie i camembert) oraz przerostem pleśni (gorgonzola, roquefort, lazur)
  • Sery o różnym stopniu twardości: twarde (parmezan, rubin, grana padano), półtwarde (cheddar, gouda) i miękkie (livarot, rokpol)
  • sery z mleka krowiego i owczego
  • sery białe

Proponujemy, by nie kroić ich na kawałki, tylko zachować całe bryły - dzięki temu nie stracą aromatu, a każdy gość będzie mógł ukroić sobie tyle, na ile ma ochotę. Pamiętaj, by sery się nie stykały (aby uniknąć wymieszania smaków) i każdy miał osobny nóż

Nasza rada

Sery najlepiej wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed podaniem, by ogrzały się i wydobyły głębię smaku.
 
Nóż do sera Antechinus

115,00 zł

Nóż do sera Antechinus

Alessi
Nóż i obieraczka do sera Tomorrows Kitchen

38,00 zł

Nóż i obieraczka do sera Tomorrows Kitchen

Tomorrows Kitchen
Noże do serów Milky Way Minor 4 szt.

500,00 zł

Noże do serów Milky Way Minor 4 szt.

Alessi
Noże do sera Nicolas Vahe w zestawie 3 szt.

89,00 zł

Noże do sera Nicolas Vahe w zestawie 3 szt.

Nicolas Vahe
Krajalnica do sera Froma

149,00 zł

Krajalnica do sera Froma

Blomus (1)
Nóż strunowy do serów Pebble

86,00 zł

Nóż strunowy do serów Pebble

Normann Copenhagen (1)
    deska serów ser figi oliwki
    ser noże tarka

Dodatki i aranżacja deski serów

Sery to gwiazdy tego posiłku, ale nie można zapomnieć o rolach drugoplanowych. Jakie dodatki dobrze się z nimi komponują?

  1. Wędliny i kiełbasy - szynka parmeńska, salami, chorizo, a także każda wędlina, jaką lubisz. Prosciutto najlepiej ułożyć w efektowne różyczki, a pozostałe wędliny możesz pokroić na plasterki i składać np. na cztery. Jeśli nie chcesz, by niezjedzone kawałki kiełbasy (o ile takie będą) wyschły, wybierz praktyczne, a przy tym estetyczne rozwiązanie - odkrój kilka plasterków, a pozostałe pęto zostaw w całości. W ten sposób goście będa mogli dokroić sobie przysmaku, a jeśli nie będą mieli na to ochoty, o wiele łatwiej będzie Ci przechować wędlinę.
  2. Słone przekąski - poza bagietką warto przygotować też krakersy czy serowe paluszki. Słone dodatki dobrze komponują się z serami i będą świetną przekąską między kolejnymi porcjami. Ułóż je na brzegu miski, tak by nie miały kontaktu z wilgotniejszymi składnikami - dzięki temu nie zmiękną.
  3. Owoce - do serów pasują winogrona białe i ciemne, figi, gruszki czy jabłka. Świetnie sprawdzą się też rodzynki i suszona żurawina, a także orzechy, które doskonale smakują z serami, podkreślając ich smak. Więcej o tym, jakie jeszcze dania można przygotować z udziałem orzechów, przeczytasz w Magazynie: Nie taki trudny orzech do zgryzienia. Przepisy na dania z orzechami.
  4. Dodatki i sosy - w towarzystwie serów często spotyka się oliwki, rukolę, ostrą paprykę czy suszone pomidory. Umieść je w osobnych miseczkach, żeby inne elementy nie przesiąkły zalewą. nie zapomnij też o sosach: możesz sięgnąć po pesto, musztardę francuską, konfitury czy chutney, a także miód, który fantastycznie smakuje z kozim serem. Smacznym klasykiem jest również oliwa z oliwek tłoczona na zimno - zwykła lub smakowa, z dodatkiem ostrej papryczki, rozmarynu czy czosnku. Zaopatrz się w salaterki, które pomogą Ci estetycznie podać dodatki! O idealnych naczyniach na przystawki więcej dowiesz się z naszego Magazynu: Sposób na przekąskę. Kuchenne akcesoria do przystawek.

Aranżacja

nie układaj składników równo jak od linijki. Polecamy kontrolowany chaos - rozsyp orzechy i rodzynki, wolne miejsca wypełnij owocami, a w płynne dodatki umieść w małych pojemniczkach, które rozstawisz między składnikami. Gwarantujemy, że deska będzie wyglądała świetnie!

Dobierz odpowiednie wino

Najlepszym towarzystwem dla deski serów jest butelka (albo dwie smile ) starannie wybranego wina. Jakie rodzaje będą najlepsze do serów? Sery pleśniowe, takie jak camembert, i te o delikatnym smaku, jak choćby mozarella, najlepiej będą smakować z lekkimi winami o owocowych nutach - białymi i różowymi. Sery z przerostem pleśni z kolei dobrze łączyć ze słodkimi winami. Sery o intensywniejszym aromacie, długodojrzewające, wydobywają swój smak w połączeniu z winem czerwonym, wytrawnym lub półwytrawnym.

Więcej o tym, jak degustować wino, przeczytasz w naszym Magazynie: Degustacja - sztuka czytania wina.

Nie zapomnij też dobrać kieliszków do rodzaju wina, dzięki temu będziesz uchodzić za specjalistę od tego trunku! Jak to zrobić, podpowiadamy w tekście: Białe czy czerwone? W karafce czy w butelce? Sztuka serwowania wina.

Wiesz już wszystko o przygotowaniu deski serów. Najwyższy czas zabrać się do pracy i zachwycić znajomych, rodzinę albo drugą połówką prostym, a równocześnie wykwintnym posiłkiem. Smacznego!

Kieliszek do białego wina Magnum

154,00 zł

Kieliszek do białego wina Magnum

Eva Solo
Kieliszek do wina Polski Stół

69,00 zł

Kieliszek do wina Polski Stół

Huta Julia
Korkociąg Parrot Proust

200,00 zł

Korkociąg Parrot Proust

A di Alessi (2)
Karafka do dekantacji Eva Solo

264,00 zł

Karafka do dekantacji Eva Solo

Eva Solo
Karafka Cabernet

180,00 zł

Karafka Cabernet

Holmegaard
    Karafka Cabernet

    180,00 zł

    Karafka Cabernet

    Holmegaard
    deska serów sery przekąska

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w 2 sklepach stacjonarnych gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności