Jak przygotować deskę serów?
Wymagania co do przekąski idealnej? Stylowa i wykwintna - to jasne. Można ją podać zarówno dla dwojga, jak i dla dziesięciu osób. Prezentuje się pięknie na stole. Nie wymaga gotowania. Przygotowanie zajmuje kilka chwil. Możesz dobrać wszystkie składniki zgodnie z upodobaniami. Na pewno wyjdzie. Będzie smakować wszystkim. Przed nami danie idealne, czyli deska serów.
Sprawdzi się na romantyczną kolację, wieczór z przyjaciółkami, obiad na szybko czy przyjęcie w gronie znajomych. Gdy przekonasz się, jak prosto przygotować deskę serów, zyskasz też kolejny pretekst, by częściej zapraszać znajomych na wieczór (chociaż wiemy, że tak naprawdę wcale nie potrzebujesz pretekstu)! Więcej o tym, jak przygotować przyjęcie z winem i przekąskami, przeczytasz tu: Domowe przyjęcie z winem i przekąskami.
Dość zachęty, czas na konkrety. Jak przygotować deskę serów krok po kroku?

Deska do serwowania serów
Zacznijmy od początku. Po pierwsze, potrzebujesz deski do serwowania. Ale nie jakiejkolwiek deski; powinna być estetyczna, bez pęknięć i przebarwień, i wystarczająco duża, by pomieścić wszystkie elementy posiłku. Do serów doskonałe są drewniane, kamienne lub marmurowe deski. W naszej ofercie znajdziesz nawet specjalne deski do serów! Różnorodne sery będą pięknie prezentować się na podkładce o ciekawej fakturze i kolorze, np. z łupka. Ważny jest też kształt - nie grają tu roli względy praktyczne, więc możesz zaszaleć z nieregularnymi formami. Na większe przyjęcia wybierz deskę obrotową, by każdy z gości miał wygodny dostęp do smakołyków na stole. Zadbaj też o to, by sery nie wysychały – możesz zaopatrzyć się w specjalny klosz do deski serów.
Idealna deska do serów
Więcej o deskach kuchennych przeczytasz w Magazynie: Nie tylko do krojenia! 5 sposobów na użycie deski kuchennej.Wybór serów
A co powinno znaleźć się na desce? Bohaterem dania jest oczywiście ser we wszystkich odsłonach. Warto sięgnąć po gatunki o różnych kolorach i stopniu twardości, będą się ładniej prezentować na stole, a przy tym zapewnią ciekawsze doznania smakowe. Zadbaj o to, by na desce znalazły się sery wędzone i pleśniowe, miękkie, twarde i półtwarde, z mleka owczego i krowiego. Jakie typy możesz wziąć pod uwagę?
- Sery pleśniowe z porostem pleśni (brie i camembert) oraz przerostem pleśni (gorgonzola, roquefort, lazur)
- Sery o różnym stopniu twardości: twarde (parmezan, rubin, grana padano), półtwarde (cheddar, gouda) i miękkie (livarot, rokpol)
- sery z mleka krowiego i owczego
- sery białe
Proponujemy, by nie kroić ich na kawałki, tylko zachować całe bryły - dzięki temu nie stracą aromatu, a każdy gość będzie mógł ukroić sobie tyle, na ile ma ochotę. Pamiętaj, by sery się nie stykały (aby uniknąć wymieszania smaków) i każdy miał osobny nóż, najlepiej specjalny nóż do sera, dostosowany do typu sera na desce – istnieją osobne noże do twardych serów (są bardzo ostre, by bez problemów pokroić twardy kawałek) i do serów miękkich (często z otworami w ostrzu, by ser się nie przyklejał, lub w formie noża do smarowania do bardzo miękkich serów).
Nasza rada
Sery najlepiej wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed podaniem, by ogrzały się i wydobyły głębię smaku.

Dodatki i aranżacja deski serów
Sery to gwiazdy tego posiłku, ale nie można zapomnieć o rolach drugoplanowych. Jakie dodatki dobrze się z nimi komponują?
- Wędliny i kiełbasy - szynka parmeńska, salami, chorizo, a także każda wędlina, jaką lubisz. Prosciutto najlepiej ułożyć w efektowne różyczki, a pozostałe wędliny możesz pokroić na plasterki i składać np. na cztery. Jeśli nie chcesz, by niezjedzone kawałki kiełbasy (o ile takie będą) wyschły, wybierz praktyczne, a przy tym estetyczne rozwiązanie - odkrój kilka plasterków, a pozostałe pęto zostaw w całości. W ten sposób goście będa mogli dokroić sobie przysmaku, a jeśli nie będą mieli na to ochoty, o wiele łatwiej będzie Ci przechować wędlinę.
- Słone przekąski - poza bagietką warto przygotować też krakersy czy serowe paluszki. Słone dodatki dobrze komponują się z serami i będą świetną przekąską między kolejnymi porcjami. Ułóż je na brzegu miski, tak by nie miały kontaktu z wilgotniejszymi składnikami - dzięki temu nie zmiękną.
- Owoce - do serów pasują winogrona białe i ciemne, figi, gruszki czy jabłka. Świetnie sprawdzą się też rodzynki i suszona żurawina, a także orzechy, które doskonale smakują z serami, podkreślając ich smak. Więcej o tym, jakie jeszcze dania można przygotować z udziałem orzechów, przeczytasz w Magazynie: Nie taki trudny orzech do zgryzienia. Przepisy na dania z orzechami.
- Dodatki i sosy - w towarzystwie serów często spotyka się oliwki, rukolę, ostrą paprykę czy suszone pomidory. Umieść je w osobnych miseczkach na przekąski, żeby inne elementy nie przesiąkły zalewą. Nie zapomnij też o sosach: możesz sięgnąć po pesto, musztardę francuską, konfitury czy chutney, a także miód, który fantastycznie smakuje z kozim serem. Smacznym klasykiem jest również oliwa z oliwek tłoczona na zimno - zwykła lub smakowa, z dodatkiem ostrej papryczki, rozmarynu czy czosnku. Zaopatrz się w miseczki do dipów, które pomogą Ci estetycznie podać sosy! O idealnych naczyniach na przystawki więcej dowiesz się z naszego Magazynu: Sposób na przekąskę. Kuchenne akcesoria do przystawek.
Aranżacja
Nie układaj składników równo jak od linijki. Polecamy kontrolowany chaos - rozsyp orzechy i rodzynki, wolne miejsca wypełnij owocami, a w płynne dodatki umieść w małych pojemniczkach, które rozstawisz między składnikami. Gwarantujemy, że deska będzie wyglądała świetnie!Dobierz odpowiednie wino
Najlepszym towarzystwem dla deski serów jest butelka (albo dwie ) starannie wybranego wina. Jakie rodzaje będą najlepsze do serów? Sery pleśniowe, takie jak camembert, i te o delikatnym smaku, jak choćby mozarella, najlepiej będą smakować z lekkimi winami o owocowych nutach - białymi i różowymi. Sery z przerostem pleśni z kolei dobrze łączyć ze słodkimi winami. Sery o intensywniejszym aromacie, długodojrzewające, wydobywają swój smak w połączeniu z winem czerwonym, wytrawnym lub półwytrawnym.
Więcej o tym, jak degustować wino, przeczytasz w naszym Magazynie: Degustacja - sztuka czytania wina.
Nie zapomnij też dobrać kieliszków do rodzaju wina, dzięki temu będziesz uchodzić za specjalistę od tego trunku! Jak to zrobić, podpowiadamy w tekście: Białe czy czerwone? W karafce czy w butelce? Sztuka serwowania wina.
Wiesz już wszystko o przygotowaniu deski serów. Najwyższy czas zabrać się do pracy i zachwycić znajomych, rodzinę albo drugą połówką prostym, a równocześnie wykwintnym posiłkiem. Smacznego!
