Degustacja - sztuka czytania wina

Degustacja wina, wbrew powszechnej opinii, nie angażuje tylko zmysłu smaku, ale także powonienia i wzroku. Profesjonalny sommelier opiera swoją ocenę przede wszystkim na zapachu i bukiecie wina, jako wartości dodatkowe uwzględniając smak i barwę.

Zadbaj o okoliczności degustacji

Aby właściwie ocenić jakość trunku, degustacja musi odbywać się w określonych warunkach. Ważne jest oświetlenie, brak zakłócających odbiór zapachów oraz odpowiednie szkło. Pamiętaj też o odpowiednim przechowywaniu oraz dekantacji.

Wszystkie kolory wina

Barwę wina należy oceniać przy dobrym, górnym oświetleniu, oglądając zawartość kieliszka na białym tle. Istotna jest klarowność trunku – przy dobrze wykonanej dekantacji na dnie kieliszka nie powinny znajdować się osady. O dobrej klarowności świadczy blask trunku – te o wyższej kwasowości dają więcej blasku. Barwa wina potrafi powiedzieć nam wiele o wieku trunku, procesie jego dojrzewania oraz jakości szczepu.

Wskazówka

Białe i różowe wina należy podawać schłodzone. Warto sięgnąć po schładzacze o wina, które zapewnią butelce odpowiednią temperaturę.
 
białe czerwone wino kieliszki
czerwone wino kieliszki karafka

Młode białe wina są przeważnie bardzo jasne, te z obszarów chłodnych często o zielonkawym natężeniu. Wina, które leżakowały w beczkach, mają przeważnie intensywniejszy odcień. Im starsze białe wino, tym jego koloryt jest głębszy, wchodzący często w odcienie brązu. Najlepiej degustować je w specjalnym kieliszku do wina białego: idealny kieliszek ma długą nóżkę, dzięki czemu ciepła dłoń nie nagrzewa wina, i zwężaną czaszę, by trunek miał jak najmniej kontaktu z powietrzem. Czerwone wina, oceniane w przechylonym kieliszku, posiadają tzw. jądro, które pomaga określić region, szczep czy technikę wytwarzania. Jego intensywna barwa świadczy o tym, iż wino pochodzi z regionów ciepłych i nasłonecznionych. Młode czerwone wina posiadają fioletowy lub purpurowy poblask na obrzeżu, który z wiekiem staje się brązowawy. Takie trunki najlepiej smakują serwowane w kieliszku do czerwonego wina – większym i szerszym niż ten przeznaczony do wina białego.

Zakołysz kieliszkiem

W ocenie wizualnej pomaga lekkie zakołysanie wina w kieliszku – na jego ściankach powstają wtedy zacieki, określane fachowo jako łzy, zasłony lub łydki. Im wolniej spływają one ze ścianki naczynia, tym z reguły lepsza jakość trunku.

Zapach prawdę powie

Lekkie zawirowanie wina w kieliszku służy także wydobyciu z niego całej głębi aromatów. Analizie poddana powinna być ich intensywność i złożoność, którym sprzyja długie dojrzewanie. Bukiet trunków młodych to często świeże zapachy owocowe i kwiatowe, natomiast im wino jest starsze, tym więcej dominujących w nim aromatów ziemi, przypraw korzennych, drewna lub woni zwierzęcych.

Odpowiedni kieliszek to podstawa

Warto pamiętać, że pełen zapach najlepiej uwalnia się w kieliszku dobranym do wina. Więcej o tym, jaki kieliszek wybrać, przeczytasz w Magazynie Rodzaje kieliszków do wina. Jak odpowiednio połączyć wino ze szkłem? 
 
Korkociąg Parrot Proust

255,00 zł

Korkociąg Parrot Proust

A di Alessi (11)
Stojak na wino Philippi

249,00 zł

Stojak na wino Philippi

Philippi (1)
wino białe kieliszki
czerwone wino kieliszki karafka

Harmonijny smak wina

By prawidłowo ocenić smak trunku, trzeba wziąć w usta jego spory łyk i pozwolić mu swobodnie rozlać się w jamie ustnej. Odpowiednie jej rejony bowiem wyczuwają konkretne właściwości smakowe. W pierwszym wrażeniu odbierana jest słodycz trunku, jego krągłość i pełność. Dopiero chwilę potem odczuć można jego głębszą strukturę – ilość garbników, odpowiadających za goryczkę, kwasów oraz ilości alkoholu. Gdy wino podgrzewane jest w jamie ustnej, często wydobywają się z niego aromaty, niewyczuwalne wcześniej zmysłem powonienia. Duże znaczenie ma równowaga i harmonia konkretnych elementów wina – im lepsze wino, tym lepiej odczuwana harmonijna całość. O tym, jak wytwarza się wino, więcej przeczytasz w Magazynie Od winnego grona do butelki wina. Historia i rodzaje wina.

Degustacja daje nam często odczucia, które trudno ubrać w słowa. Zmysły, odbierające tyle bodźców naraz, nie pozwalają nam często sprecyzować konkretnych wrażeń, jednak „szósty zmysł” sprawia iż odczuć możemy prawdziwą satysfakcję, kosztując dobrych trunków. W tym wypadku niezwykle prawdziwe jest zdanie kalifornijskiego uczonego, Maynarda Amerine'a, iż jakość wina łatwiej rozpoznać, niż określić.

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz poznać więcej zasad dotyczących przechowywania i serwowania wina, polecamy Magazyn: Białe czy czerwone? W karafce czy w butelce? Sztuka serwowania wina.
wino kieliszki do wina

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł