Degustacja - sztuka czytania wina
Degustacja wina, wbrew powszechnej opinii, nie angażuje tylko zmysłu smaku, ale także powonienia i wzroku. Profesjonalny sommelier opiera swoją ocenę przede wszystkim na zapachu i bukiecie wina, jako wartości dodatkowe uwzględniając smak i barwę.
Zadbaj o okoliczności degustacji
Aby właściwie ocenić jakość trunku, degustacja musi odbywać się w określonych warunkach. Ważne jest oświetlenie, brak zakłócających odbiór zapachów oraz odpowiednie szkło. Pamiętaj też o odpowiednim przechowywaniu oraz dekantacji.Wszystkie kolory wina
Barwę wina należy oceniać przy dobrym, górnym oświetleniu, oglądając zawartość kieliszka na białym tle. Istotna jest klarowność trunku – przy dobrze wykonanej dekantacji na dnie kieliszka nie powinny znajdować się osady. O dobrej klarowności świadczy blask trunku – te o wyższej kwasowości dają więcej blasku. Barwa wina potrafi powiedzieć nam wiele o wieku trunku, procesie jego dojrzewania oraz jakości szczepu.
Wskazówka
Białe i różowe wina należy podawać schłodzone. Warto sięgnąć po schładzacze o wina, które zapewnią butelce odpowiednią temperaturę.

Młode białe wina są przeważnie bardzo jasne, te z obszarów chłodnych często o zielonkawym natężeniu. Wina, które leżakowały w beczkach, mają przeważnie intensywniejszy odcień. Im starsze białe wino, tym jego koloryt jest głębszy, wchodzący często w odcienie brązu. Najlepiej degustować je w specjalnym kieliszku do wina białego: idealny kieliszek ma długą nóżkę, dzięki czemu ciepła dłoń nie nagrzewa wina, i zwężaną czaszę, by trunek miał jak najmniej kontaktu z powietrzem. Czerwone wina, oceniane w przechylonym kieliszku, posiadają tzw. jądro, które pomaga określić region, szczep czy technikę wytwarzania. Jego intensywna barwa świadczy o tym, iż wino pochodzi z regionów ciepłych i nasłonecznionych. Młode czerwone wina posiadają fioletowy lub purpurowy poblask na obrzeżu, który z wiekiem staje się brązowawy. Takie trunki najlepiej smakują serwowane w kieliszku do czerwonego wina – większym i szerszym niż ten przeznaczony do wina białego.
Zakołysz kieliszkiem
W ocenie wizualnej pomaga lekkie zakołysanie wina w kieliszku – na jego ściankach powstają wtedy zacieki, określane fachowo jako łzy, zasłony lub łydki. Im wolniej spływają one ze ścianki naczynia, tym z reguły lepsza jakość trunku.Zapach prawdę powie
Lekkie zawirowanie wina w kieliszku służy także wydobyciu z niego całej głębi aromatów. Analizie poddana powinna być ich intensywność i złożoność, którym sprzyja długie dojrzewanie. Bukiet trunków młodych to często świeże zapachy owocowe i kwiatowe, natomiast im wino jest starsze, tym więcej dominujących w nim aromatów ziemi, przypraw korzennych, drewna lub woni zwierzęcych.
Odpowiedni kieliszek to podstawa
Warto pamiętać, że pełen zapach najlepiej uwalnia się w kieliszku dobranym do wina. Więcej o tym, jaki kieliszek wybrać, przeczytasz w Magazynie Rodzaje kieliszków do wina. Jak odpowiednio połączyć wino ze szkłem?

Harmonijny smak wina
By prawidłowo ocenić smak trunku, trzeba wziąć w usta jego spory łyk i pozwolić mu swobodnie rozlać się w jamie ustnej. Odpowiednie jej rejony bowiem wyczuwają konkretne właściwości smakowe. W pierwszym wrażeniu odbierana jest słodycz trunku, jego krągłość i pełność. Dopiero chwilę potem odczuć można jego głębszą strukturę – ilość garbników, odpowiadających za goryczkę, kwasów oraz ilości alkoholu. Gdy wino podgrzewane jest w jamie ustnej, często wydobywają się z niego aromaty, niewyczuwalne wcześniej zmysłem powonienia. Duże znaczenie ma równowaga i harmonia konkretnych elementów wina – im lepsze wino, tym lepiej odczuwana harmonijna całość. O tym, jak wytwarza się wino, więcej przeczytasz w Magazynie Od winnego grona do butelki wina. Historia i rodzaje wina.
Degustacja daje nam często odczucia, które trudno ubrać w słowa. Zmysły, odbierające tyle bodźców naraz, nie pozwalają nam często sprecyzować konkretnych wrażeń, jednak „szósty zmysł” sprawia iż odczuć możemy prawdziwą satysfakcję, kosztując dobrych trunków. W tym wypadku niezwykle prawdziwe jest zdanie kalifornijskiego uczonego, Maynarda Amerine'a, iż jakość wina łatwiej rozpoznać, niż określić.
Dowiedz się więcej
Jeśli chcesz poznać więcej zasad dotyczących przechowywania i serwowania wina, polecamy Magazyn: Białe czy czerwone? W karafce czy w butelce? Sztuka serwowania wina.