Nie taki trudny orzech do zgryzienia - przepisy na dania z orzechami w roli głównej

Mamy sezon na orzechy, a wraz z nim - orzechowy zawrót głowy. Które orzechy są najzdrowsze? Dlaczego warto je jeść? Do czego wykorzystać orzechy włoskie czy fistaszki? Przed Wami orzechowe przepisy nie tylko na jesień.

Garść informacji na początek, czyli właściwości zdrowotne orzechów

Orzechy to najlepszy wybór na zdrową przekąskę. Ważne jednak, żeby nie przesadzić - kryje się w nich mnóstwo kalorii i tłuszczów, na szczęście głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Co jeszcze zyskasz, jedząc orzechy? Dostarczysz organizmowi dużo białka, pomożesz swojej skórze i ulepszysz pracę mózgu. Dodajmy do tego obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi i przeciwdziałanie zawałom, a to ciągle tylko część właściwości orzechów!


Najzdrowsze są orzechy, które kupisz w łupince i rozłupiesz własnoręcznie. Z pomocą dziadka do orzechów to nie będzie trudne! Samodzielnie obrane orzechy będą doskonałą przekąską, jednak najlepiej spożywać je w innych posiłkach, ponieważ same niełatwo zaspokoją głód, a dostarczą mnóstwo kalorii. Na szczęście dań z wykorzystaniem orzechów włoskich, laskowych czy ziemnych jest mnóstwo. Poniżej kilka moich ulubionych przepisów.

2 szt. Patery Elbharmonie 2 szt.

299,00 zł

Patery Elbharmonie 2 szt.

Philippi (1)
Dziadek do orzechów Scoiattolo

528,00 zł

Dziadek do orzechów Scoiattolo

Officina Alessi (2)
orzechy włoskie miska miski
orzechy taca liść patera laskowe włoskie

Domowa granola orzechowa

Własnoręcznie przygotowana granola to pyszny i zdrowy przepis na śniadanie, a przy tym jej przygotowanie jest banalnie proste!

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki otrębów owsianych lub jaglanych
  • ½ szklanki miodu
  • 3 łyżki soku jabłkowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki wybranych orzechów (włoskie, laskowe, płatki migdałowe, brazylijskie)
  • opcjonalnie: ½ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  2. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia (jeśli używasz formy silikonowej, pomiń ten krok).
  3. Do dużej miski wsyp płatki owsiane, otręby i orzechy.
  4. W małym rondelku rozpuść olej, miód i sok jabłkowy i mieszaj do połączenia składników.
  5. Zalej suche składniki zawartością rondla i wymieszaj.
  6. Rozprowadź równomiernie masę na blaszce i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz 20-30 minut, po upływie połowy czasu zamieszaj.
  8. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Upieczona granola powinna być sucha. Nie martw się, jeśli będzie miękka - stwardnieje, gdy wystygnie.
  9. Gdy masa ostygnie, wymieszaj ją z żurawiną lub rodzynkami i przesyp do szczelnego pojemnika.
  10. Podawaj z mlekiem lub jogurtem naturalnym i owocami.

Szukasz odpowiedniego pojemnika kuchennego? Przeczytaj nasz Magazyn o pojemnikach na żywność: Najlepsze pojemniki na żywność: plastikowe pudełka, szklane słoje czy metalowe puszki? 

Domowe masło orzechowe

Dużo zdrowsze i tańsze niż ze sklepu, a robi się je kilka minut. Poniżej wersja z orzeszków ziemnych, jednak możesz wykorzystać inne orzechy - np. włoskie, migdały czy laskowe (do tego ostatniego wystarczy dodać kakao i odrobinę miodu i domowa nutella gotowa). Do masła niczego nie dodaję, jednak jeśli chcesz, śmiało dodaj soli lub cukru.

Składniki:

  • Szklanka orzechów ziemnych niesolonych

i… już :)

Przygotowanie:

  1. do kielicha lub komory blendera o sporej mocy (z ostrzami w kształcie litery S) wsyp orzechy.
  2. Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - idealnie gładkiej lub z drobnymi kawałkami orzechów.
  3. Pamiętaj, by podczas miksowania robić przerwy, gdy robot kuchenny zbytnio się nagrzeje, żeby go nie przepalić.
  4. Przełóż masło do słoika i trzymaj w lodówce do ok. 30 dni.
słoik pojemniki kuchenne granola orzechy
domowa granola musli słoik orzechy

Makaron z pesto orzechowo-pietruszkowym

Gdy myślimy o tradycyjnych daniach z orzechów, pesto zwykle nie przychodzi nam do głowy. Tymczasem tradycyjne zielone pesto robi się z bazylii i orzechów pinii. Ja mam dla Was odświeżoną, nieco bardziej oryginalną wersję na bazie pietruszki i orzechów włoskich. Gwarantuję, że jest równie smaczna!

Składniki:

  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Orzechy upraż na suchej patelni przez ok. 5-6 minut, często mieszając.
  2. Wrzuć do blendera obrany czosnek, orzechy i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Miksuj tak długo, aż masa będzie gładka; podczas miksowania powoli wlewaj oliwę.
  4. Do zmiksowanych orzechów i pietruszki dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Podawaj z makaronem, najlepiej penne, lub jako pastę do kanapek.

Więcej o tym, jak przygotować makaron i dobrać rodzaj do dania, przeczytasz w Magazynie: Jak przyrządzić makaron? Włoski przysmak na 5 sposobów.

Orzechówka

Domowa nalewka orzechowa smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu, a wymaga zaledwie chwili pracy i kilku składników. Wypróbuj prosty przepis i zamknij smak orzechów włoskich w aromatycznym napoju.

Składniki:

  • 7-8 sztuk zielonych orzechów włoskich (najlepiej zerwanych w lipcu)
  • 2-3 łyżki cukru
  • ½ l czystej wódki

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekaj orzechy. Najlepiej zrobić to w blenderze lub w rękawiczkach, jeśli robisz to ręcznie, ponieważ zielone orzechy mocno barwią na czarno.
  2. Włóż je do słoja i zalej alkoholem.
  3. Przecedź płyn i zlej do butelki, natomiast orzechy wyjmij i zasyp cukrem, by utworzył się syrop.
  4. Gdy syrop będzie gotowy, połącz go z zawartością butelki i odstaw na co najmniej 2 tygodnie (a najlepiej nawet na kilka miesięcy).


Aby Twój własnoręcznie przygotowany napój prezentował się jeszcze lepiej, dobierz odpowiednie kieliszki do wódki. Na zdrowie wink

dziadek do orzechów orzech włoski
butelka butelki nalewka orzechy

Proste ciasto orzechowe

Każdy zna jakiś przepis na ciasto orzechowe. Ja polecam najprostszy możliwy - ciasto jest pyszne, robi się je chwilę i smakuje rewelacyjnie!

Składniki:

  • ⅔  szklanki mąki pszennej
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • pół kostki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, a białka ubij na sztywną pianę.
  4. Do masy żółtkowej dodaj proszek do pieczenia, orzechy i przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie bardzo ostrożnie wmieszaj do masy szpatułką pianę z białek.
  6. Przelej masę do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut.

Ciasto możesz dowolnie udekorować polewą bądź orzechami. Jak udekorować ciasto, dowiesz się z naszego Magazynu: Sposoby na dekorowanie ciast.

muffiny babeczki czekolada orzechy
orzechy przekąska patera misa

Jeśli chcesz podawać orzechy jako samodzielną przekąskę, zadbaj o odpowiednią oprawę: misy czy tace. Przegląd akcesoriów z oferty FabrykaForm znajdziesz w Magazynie: Na czym zaserwować przekąski? Tace, etażerki i miseczki

Więcej pomysłów

Szukasz więcej kulinarnych inspiracji? Więcej naszych podpowiedzi znajdziesz np. w Magazynie: Co zrobić ze starym pieczywem.
 
misa misy orzechy laskowe

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł