Na czym zaserwować przekąski? Tace, etażerki i miseczki

Po świętach oraz sylwestrowej zabawie zostawmy sobie trochę sił na organizację karnawałowej prywatki – tradycji niech stanie się zadość! Po bożonarodzeniowym pichceniu zazwyczaj nie mamy jednak ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Zresztą co niektórzy nadal popuszczają pasa, więc nie w głowie im kolejny maraton przy stole. Doskonałym rozwiązaniem będą szybkie i lekkie przystawki – sprawdźmy tylko, czy mamy na czym je podać.

Karnawałowe standing party

Zamiast rozkładać stół, który zajmie pół salonu, przywitajmy gości na stojąco! Dodatkową przestrzeń lepiej przerobić na kawałek parkietu. Po wigilijnym łakomstwie wszyscy na pewno chętnie pobujają się w rytm muzyki. By zabawa była udana, nie potrzebujemy obiadowych zestawów, wystarczą pomysłowe przekąski. Szwedzki stół sprawdza się zawsze – jest kolorowo i pysznie, więc każdy znajdzie na nim coś dla siebie! Goście z pewnością obejdą się bez białych obrusów, jednak przydadzą się jednorazowe serwetki. Niektóre z przystawek jada się przecież palcami. Postaw na modny wzór lub zabawne napisy, które wprawią wszystkich w świetny nastrój.

Tace Nabo 3 szt.
Szpadki jednorazowe do szaszłyków i burgerów

Eleganckie kanapki

Czy kanapki mogą być w ogóle eleganckie? No cóż, tradycyjna bułka z serem do dań wykwintnych z pewnością nie należy. Jednak mini bagietka z łososiem lub pastą z awokado to już iście paryskie co nieco. Takich smakołyków nie powstydzą się nawet gospodarze oficjalnych bankietów. Musimy tylko odpowiednio je ozdobić. Aby było kolorowo, sięgnijmy po koktajlowe pomidorki, oliwki i zieloną bazylię. Niewielkie tartinki ułóżmy na ozdobnej tacy lub etażerce – całość stworzy niezwykle pyszną ozdobę stołu!

Miska NORDIC
Taca do serwowania Aloha

A może coś na ciepło?

Dania na ciepło to nie tylko bigos i kotlet mielony. Swoim gościom zaserwować możesz wyśmienite przekąski prosto z pieca. Przygotowanie zapiekanych ziemniaczków czy faszerowanych jajek zajmie zaledwie chwilę, a z pewnością ucieszy niejednego łakomczucha. Szybkie oraz efektowne – niby nic, a jednak coś! Podanie gorących przystawek bezpośrednio z blachy jest dość ryzykowane, aby nikt nie ucierpiał wyłóżmy je na talerzyki.

Tradycyjnie – orzeszki i krakersy

Krakersy i orzeszki to smaczna, a zarazem popularna przegryzka. Obawiasz się, że zawieje nudą? Fistaszki zastąpmy czarnymi oliwkami, a krakersy podajmy z wyśmienitym dipem! Możemy przygotować nawet dwa: biały – czosnkowy oraz zielony – ze szpinakiem. Taki kolorowy miszmasz będzie prezentował się znakomicie. Wszystko zaserwujmy w eleganckich miseczkach na przekąski – nawet nieformalne przyjęcie wymaga ładnej oprawy.

Można by powiedzieć: są przystawki – jest impreza! Niewielkie przekąski będą idealnym dodatkiem do karnawałowego przyjęcia. Smaczne, a przede wszystkim lekkie, pomogą zapomnieć o dietetycznych grzeszkach, których z pewnością dopuściliśmy się w czasie świąt. Pamiętajmy, że forma ich podania jest równie ważna, jak smak. Warto więc zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów.


Zainteresowały Cię przekąski? Więcej sposobów na przekąskę znajdziesz tutaj!

Etażerka na przekąski Tiffany

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł