Sposób na przekąskę – kuchenne akcesoria do przystawek

Musieliście zostać po godzinach, a goście już jadą? A może znajomi wpadli z niezapowiedzianą wizytą? Pomysłowe przekąski uratowały już niejedno przyjęcie. Wystarczy kilka chwil oraz garść kulinarnych inspiracji, by stół przemienił się w pyszny kolorowy bufet. Jeszcze kilka kuchennych akcesoriów do serwowania i możemy zaczynać!

Nie tylko chipsy

Chipsy, popcorn, słone paluszki – to świetne przekąski, o ile wybieramy się do kina lub urządzamy kinder party. Przyjmując gości nie wypada serwować im przegryzki z foliowej torebki. Nie znaczy to, że musimy od razu spędzać całe popołudnie nad kuchenką. Przygotowanie pysznych, a zarazem zdrowych przystawek zajmie nam zaledwie parę minut. Krakersy zamieńmy na talerz aromatycznych wędlin, które podamy z pikantnym dipem w osobnej miseczce do dipów. Z kolei zamiast chrupek postawmy na stół miseczkę orzeszków – solonych lub w słodkim karmelu. Idealnie sprawdzą się również oliwki. Ich smak możemy wzbogacić pikantną papryczką bądź marynowanymi cebulkami. Proste rozwiązania bardzo często bywają najlepsze! Zróbmy także szybką sałatkę. Podajmy ją z grzankami, które przygotujemy z ulubionego pieczywa – ich wykonanie nie zajmie więcej niż dziesięć minut. Na koniec jeszcze tylko kilka kropel oliwy z oliwek i natka pietruszki do dekoracji. Takie przekąski sprawdzą się nie tylko na imprezie. Sięgnijmy po nie także podczas wieczoru z książką lub w czasie oglądania ulubionego filmu. Podane w pięknych miseczkach i salaterkach będą wyglądały naprawdę smakowicie!

misa Penta Rosendahl
łyżeczki do przystawek Alessi

Hiszpańskie tapas w polskiej kuchni

Jeśli wierzyć historii, słynne tapas było początkowo plasterkiem szynki, który ochraniał dzban wina przed piachem i latającymi owadami. Hiszpanie szybko jednak podchwycili, że trunek można wypić, a użyteczną przykrywkę skonsumować. Tak narodził się zwyczaj serwowania niewielkich przekąsek. Dziś z przyjemnością podajemy je również na naszych stołach. Niewielkie kanapki, miniszaszłyki czy ziemniaczana tortilla z chorizo. Przygotujmy je na ciepło lub zimno – w obu wersjach smakują wyśmienicie. Mogą stanowić małe co nieco pomiędzy większymi posiłkami, choć doskonale sprawdzają się także jako dania główne. Marzy Ci się słoneczna Walencja? A może zachwycająca Barcelona? Zapraszamy do stołu! Pomysłowe dodatki zaserwuj zaś na stylowych tacach, uzupełnionych o pomysłowe akcesoria do przekąsek.

Etażerka Estetico Quotidiano

249,00 zł

Etażerka Estetico Quotidiano

Seletti
deska Nicolas Vahe
deska do serów z nożami Nicolas Vahe

Francja elegancja – deska pełna serów

Ser to popularna przekąska, nie tylko w kraju nad Sekwaną. Coraz częściej spotykamy go również na polskich stołach. Deska do serów pełna aromatycznych gatunków to doskonały pomysł na przyjęcie czy filmowy wieczór. Jakie sery wybrać? Jeśli chcemy udać się w kulinarną podróż do Francji, wówczas tradycyjną Goudę zostawmy raczej na śniadanie. Sięgnijmy po camembert, brie oraz roquefort – wybierzmy minimum trzy gatunki. Górnej granicy oczywiście nie ma, im więcej, tym ciekawiej! Warto pamiętać, by dobrać odpowiednie noże do sera – koniecznie osobny do każdego, by nie mieszać smaków. Sery podajmy z pieczywem, idealna będzie oczywiście francuska bagietka. Możemy też zaserwować je z orzechami włoskimi albo winogronem. Do tego obowiązkowo kieliszek wina, a wieczór z pewnością będzie udany. Bon appétit!

Nasza wskazówka

Więcej o tym, jak przygotować słynny francuski posiłek, dowiesz się z naszego magazynu: Jak przygotować deskę serów?
 

Przyjęcie z winem i przekąskami? Czemu nie! Więcej inspiracji tutaj.

Deska do serów ze sztućcami ARTESA

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności