7 pomysłów na karnawałowe przekąski

Przepis na udaną imprezę to nie tylko dobra muzyka, doborowe towarzystwo i kolorowe drinki. Ważne jest również karnawałowe menu, w którym powinny znaleźć się proste i szybkie w przygotowaniu przekąski. Kolorowe przystawki zaserwowane na efektownych półmiskach czy deskach zachwycą Twoich gości swym wyglądem i wybornym smakiem. Poznaj przepisy na najlepsze karnawałowe przekąski.

Koreczki Caprese

Przekąski...

na karnawał oprócz tego, że pyszne ‒ powinny być też szybkie i proste w przygotowaniu. Dlatego jedną z naszych propozycji na karnawałowe przystawki są koreczki wzorowane na popularnej, włoskiej sałatce Caprese. W sam raz na jeden kęs!

Składniki:

  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 sztuk małych kulek mozzarelli
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Mozzarellę odsącz z zalewy. Z podajnika na wykałaczki wyjmij kilka patyczków i na każdy z nich nabijaj kolejno: połówkę pomidora, liść bazylii, mozzarellę, liść bazylii i drugą połówkę pomidora. Pamiętaj jednak, by z koreczków wystawało odrobinę wykałaczki. Dzięki temu goście będą mogli z łatwością je chwytać. Koreczki połóż na półmisku i skrop oliwą z oliwek oraz oprósz solą i pieprzem.

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami

Tartinki...

Tartinki, czyli małe, ozdobne kanapeczki, to efektownie prezentujące się i wyborne w smaku przystawki, których nie powinno zabraknąć na żadnej karnawałowej imprezie. Ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. To prawdziwy imprezowy hit, któremu nikt się nie oprze!

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba pumpernikiel
  • 200 g wędzonego łososia
  • 250 g sera białego
  • 120 g sera pleśniowego
  • 100 g sera żółtego wędzonego
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Ser pleśniowy i żółty zetrzyj na tarce do sera o małych oczkach, a ser biały rozgnieć widelcem. Wszystkie rodzaje serów połącz ze sobą i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki. Z chleba wytnij kółka lub pokrój je na niewielkie, równe kwadraty. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj i wymieszaj ze sobą. Serowe kulki obtocz w ziołach. Na przygotowanych kawałkach chleba kładź serowe kulki i kawałek wędzonego łososia. Kanapeczki nadziewaj na widelczyki do przekąsek. Przygotowane tartinki podaj gościom na desce do serwowania.

    Deska do krojenia i serwowania Sild
    Pojemnik na pieczywo w zestawie do przekąsek Bread & Dip

Krakersy z pastą serową

Pyszne i wspaniale wyglądające mini kanapeczki z krakersów z dodatkiem pasty serowej, które przygotujesz w kilka minut, to świetny pomysł na karnawałowe przekąski. Doskonale będą prezentowały się położone na desce do serwowania, tuż obok tartinek. Mają tylko jedną wadę – w ekspresowym tempie znikają ze stołu!

Składniki:

  • 30 sztuk słonych krakersów
  • 300 g sera żółtego
  • 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • do dekoracji: połówki orzechów włoskich, natka pietruszki

Przygotowanie:

Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i pieprz, ponownie wymieszaj. Na krakersy równomiernie rozłóż pastę. Każdą krakersową kanapeczkę udekoruj połówkami orzechów włoskich i natką pietruszki. Tuż przed podaniem oprósz krakersy pieprzem.

    Deska do serwowania z łupka Nicolas Vahe prostokątna
    Patera dwupoziomowa z miseczkami Artesa
    Deski do serwowania okrągłe z łupka Nicolas Vahe 4 szt.

Francuskie ślimaczki z szynką i serem

Francuskie...

ślimaczki z szynką, ciągnącym się serem i pysznym sosem to idealna przekąska na przyjęcie w gronie znajomych. Ślimaczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej wyrazisty, jeśli wraz z nimi zaserwujesz na stół ulubione dipy i sosy. Ze ślimaczkami francuskimi doskonale komponuje się sos czosnkowy i paprykowy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plastrów wędliny
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki majonezu
  • po 1 łyżeczce bazylii, oregano i suszonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą ketchup, majonez i przyprawy. Ciasto francuskie posmaruj ketchupowym sosem i poukładaj na nim plasterki sera i szynki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku i pokrój na 2-centymetrowe plasterki. Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut.

    Miseczka Crystal

Miseczka Crystal, podobnie jak inne elementy z tej kolekcji, dzieli fakturę wzoru z lampą Stella, należącą również do kolekcji marki Koziol.

Tartaletki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować na karnawałowe szaleństwo? Postaw na tartaletki z pysznymi dodatkami, które zachwycają zarówno swym smakiem, jak i wyglądem. Położone na półmisku, będą stanowiły świetną ozdobę imprezowego stołu. W sam raz na karnawał!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 175 g pomidorów suszonych w oleju
  • 150 g sera feta
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem i solą posiekaj z zimnym masłem. Dodaj jajko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na około 45 minut do lodówki. Szpinak przełóż na patelnię i podlej odrobiną wody, wymieszaj i gotuj do momentu, aż zwiędnie. Następnie odsącz go na sicie, posiekaj i dopraw gałką muszkatołową. Fetę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj ze szpinakiem. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i wymieszany z pozostałymi składnikami szpinak. Dodaj sól i pieprz. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem i wylep ciastem. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Na ciasto rozłóż równomiernie farsz. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut. Farsz powinien być delikatnie ścięty, a ciasto ładnie zarumienione.

    Półmisek Circus

Muszle makaronowe nadziewane serkiem i suszonymi pomidorami

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu przekąska, która podana na półmisku będzie stanowiła świetne urozmaicenie karnawałowego stołu. Gwarantujemy, że nadziewane muszle makaronowe znikną w mig!

Składniki:

  • 20 sztuk ugotowanych muszli makaronowych Conchiglioni
  • 150 g serka ziołowego kanapkowego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka na twardo
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Serek wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Dodaj drobno pokrojone pomidory, starte na tarce jajka oraz przyprawy. Muszle nadziej pastą, ułóż na półmisku i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Deska do serwowania Wild Meadow

73,00 zł

Deska do serwowania Wild Meadow

Muurla
Deski do serwowania Nicolas Vahe 4 szt.

140,00 zł

Deski do serwowania Nicolas Vahe 4 szt.

Nicolas Vahe
Taca na przekąski 52

Nowa cena:275,00 zł
Stara cena:550,00 zł Rabat:-50%

Taca na przekąski 52

Alessi
    Taca na przekąski 52

    Nowa cena:275,00 zł
    Stara cena:550,00 zł Rabat:-50%

    Taca na przekąski 52

    Alessi
Talerz na przekąski Pepa trzy części

349,00 zł

Talerz na przekąski Pepa trzy części

Alessi (1)
Talerz obrotowy Lazy Susi

571,00 zł

Talerz obrotowy Lazy Susi

Philippi
    Miseczka Leaf S
    Misa Naturally Cooling Ceramics

Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem

Pomysły na przekąski, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy? Proszę bardzo! Poniżej znajdziesz przepis na świetną sałatkę, której wygląd na pewno oczaruje wszystkich imprezowiczów. Poukładane warstwami pyszne i kolorowe składniki, zwieńczone aromatycznym sosem czosnkowym i prażonymi płatkami migdałowymi – ta sałatka to królowa wszystkich imprez!

Składniki:

  • 1 ugotowany brokuł
  • 3 pomidory
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie sera typu feta
  • 2 garście płatków migdałowych
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Składniki na sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety oczyść, pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do ostygnięcia. Pomidory umyj i pokrój. Pokrój ser feta. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj majonez i jogurt – wymieszaj. Dorzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Przygotuj dużą miskę do sałatek i układaj w nich kolejno: ugotowane różyczki brokuła, pomidory, kurczaka, odsączoną z zalewy kukurydzę i ser feta. Sałatkę polej sosem czosnkowym i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

Jak widzisz, niewiele potrzeba czasu i umiejętności, by przygotować smakowite i wybornie wyglądające przystawki. Mamy nadzieję, że proponowane przez nas przepisy na karnawałowe przekąski i dostępne w Fabryce Form pomysłowe akcesoria do przekąsek, pozwolą Ci urządzić wspaniałe, karnawałowe przyjęcie, które zaproszeni goście zapamiętają na długo.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności