7 pomysłów na karnawałowe przekąski

Przepis na udaną imprezę to nie tylko dobra muzyka, doborowe towarzystwo i kolorowe drinki. Ważne jest również karnawałowe menu, w którym powinny znaleźć się proste i szybkie w przygotowaniu przekąski. Kolorowe przystawki zaserwowane na efektownych półmiskach czy deskach zachwycą Twoich gości swym wyglądem i wybornym smakiem. Poznaj przepisy na najlepsze karnawałowe przekąski.

Promocja na akcesoria do przekąsek

Zacznijmy od rzeczy najsmaczniejszej, czyli rabatów! W naszej kampanii przekąskowej jest ich pełno i tylko czekają na schrupanie. Szukaj ich tutaj.

Koreczki Caprese

Przekąski...

na karnawał oprócz tego, że pyszne ‒ powinny być też szybkie i proste w przygotowaniu. Dlatego jedną z naszych propozycji na karnawałowe przystawki są koreczki wzorowane na popularnej, włoskiej sałatce Caprese. W sam raz na jeden kęs!

Składniki:

  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 sztuk małych kulek mozzarelli
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Mozzarellę odsącz z zalewy. Z podajnika na wykałaczki wyjmij kilka patyczków i na każdy z nich nabijaj kolejno: połówkę pomidora, liść bazylii, mozzarellę, liść bazylii i drugą połówkę pomidora. Pamiętaj jednak, by z koreczków wystawało odrobinę wykałaczki. Dzięki temu goście będą mogli z łatwością je chwytać. Koreczki połóż na półmisku i skrop oliwą z oliwek oraz oprósz solą i pieprzem.

oliwki
kieliszki na stole

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami

Tartinki...

Tartinki, czyli małe, ozdobne kanapeczki, to efektownie prezentujące się i wyborne w smaku przystawki, których nie powinno zabraknąć na żadnej karnawałowej imprezie. Ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. To prawdziwy imprezowy hit, któremu nikt się nie oprze!

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba pumpernikiel
  • 200 g wędzonego łososia
  • 250 g sera białego
  • 120 g sera pleśniowego
  • 100 g sera żółtego wędzonego
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Ser pleśniowy i żółty zetrzyj na tarce do sera o małych oczkach, a ser biały rozgnieć widelcem. Wszystkie rodzaje serów połącz ze sobą i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki. Z chleba wytnij kółka lub pokrój je na niewielkie, równe kwadraty. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj i wymieszaj ze sobą. Serowe kulki obtocz w ziołach. Na przygotowanych kawałkach chleba kładź serowe kulki i kawałek wędzonego łososia. Kanapeczki nadziewaj na widelczyki do przekąsek. Przygotowane tartinki podaj gościom na desce do serwowania.

Etażerka Negretto

799,00 zł

Etażerka Negretto

Philippi (3)
    Etażerka Negretto

    799,00 zł

    Etażerka Negretto

    Philippi(3)
Patera na ciasto Jolly

212,00 zł

Patera na ciasto Jolly

Bloomingville
Etażerka Maria Biała

695,00 zł

Etażerka Maria Biała

Rosenthal
Patera na ciasto Leandra

Nowa cena:421,20 zł
Stara cena:468,00 zł Rabat:-10%

Patera na ciasto Leandra

Seletti (1)
    Patera na ciasto Leandra

    Nowa cena:421,20 zł
    Stara cena:468,00 zł Rabat:-10%

    Patera na ciasto Leandra

    Seletti(1)
Patera Hübsch szklana

495,00 zł

Patera Hübsch szklana

Hübsch
Półmisek Arabia Finland Muminki Friendship

243,00 zł

Półmisek Arabia Finland Muminki Friendship

Arabia Finland

Krakersy z pastą serową

Pyszne i wspaniale wyglądające mini kanapeczki z krakersów z dodatkiem pasty serowej, które przygotujesz w kilka minut, to świetny pomysł na karnawałowe przekąski. Doskonale będą prezentowały się położone na desce do serwowania, tuż obok tartinek. Mają tylko jedną wadę – w ekspresowym tempie znikają ze stołu!

Składniki:

  • 30 sztuk słonych krakersów
  • 300 g sera żółtego
  • 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • do dekoracji: połówki orzechów włoskich, natka pietruszki

Przygotowanie:

Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i pieprz, ponownie wymieszaj. Na krakersy równomiernie rozłóż pastę. Każdą krakersową kanapeczkę udekoruj połówkami orzechów włoskich i natką pietruszki. Tuż przed podaniem oprósz krakersy pieprzem.

zastawiony stół
podwójna deska

Francuskie ślimaczki z szynką i serem

Francuskie...

ślimaczki z szynką, ciągnącym się serem i pysznym sosem to idealna przekąska na przyjęcie w gronie znajomych. Ślimaczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej wyrazisty, jeśli wraz z nimi zaserwujesz na stół ulubione dipy i sosy. Ze ślimaczkami francuskimi doskonale komponuje się sos czosnkowy i paprykowy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plastrów wędliny
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki majonezu
  • po 1 łyżeczce bazylii, oregano i suszonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą ketchup, majonez i przyprawy. Ciasto francuskie posmaruj ketchupowym sosem i poukładaj na nim plasterki sera i szynki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku i pokrój na 2-centymetrowe plasterki. Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut.

Tartaletki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować na karnawałowe szaleństwo? Postaw na tartaletki z pysznymi dodatkami, które zachwycają zarówno swym smakiem, jak i wyglądem. Położone na półmisku, będą stanowiły świetną ozdobę imprezowego stołu. W sam raz na karnawał!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 175 g pomidorów suszonych w oleju
  • 150 g sera feta
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem i solą posiekaj z zimnym masłem. Dodaj jajko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na około 45 minut do lodówki. Szpinak przełóż na patelnię i podlej odrobiną wody, wymieszaj i gotuj do momentu, aż zwiędnie. Następnie odsącz go na sicie, posiekaj i dopraw gałką muszkatołową. Fetę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj ze szpinakiem. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i wymieszany z pozostałymi składnikami szpinak. Dodaj sól i pieprz. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem i wylep ciastem. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Na ciasto rozłóż równomiernie farsz. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut. Farsz powinien być delikatnie ścięty, a ciasto ładnie zarumienione.

warzywo
konfitury

Muszle makaronowe nadziewane serkiem i suszonymi pomidorami

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu przekąska, która podana na półmisku będzie stanowiła świetne urozmaicenie karnawałowego stołu. Gwarantujemy, że nadziewane muszle makaronowe znikną w mig!

Składniki:

  • 20 sztuk ugotowanych muszli makaronowych Conchiglioni
  • 150 g serka ziołowego kanapkowego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka na twardo
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Serek wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Dodaj drobno pokrojone pomidory, starte na tarce jajka oraz przyprawy. Muszle nadziej pastą, ułóż na półmisku i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

eva dyspenser
żaroodporna miaska

Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem

Pomysły na przekąski, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy? Proszę bardzo! Poniżej znajdziesz przepis na świetną sałatkę, której wygląd na pewno oczaruje wszystkich imprezowiczów. Poukładane warstwami pyszne i kolorowe składniki, zwieńczone aromatycznym sosem czosnkowym i prażonymi płatkami migdałowymi – ta sałatka to królowa wszystkich imprez!

Składniki:

  • 1 ugotowany brokuł
  • 3 pomidory
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie sera typu feta
  • 2 garście płatków migdałowych
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Składniki na sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety oczyść, pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do ostygnięcia. Pomidory umyj i pokrój. Pokrój ser feta. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj majonez i jogurt – wymieszaj. Dorzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Przygotuj dużą miskę do sałatek i układaj w nich kolejno: ugotowane różyczki brokuła, pomidory, kurczaka, odsączoną z zalewy kukurydzę i ser feta. Sałatkę polej sosem czosnkowym i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

Jak widzisz, niewiele potrzeba czasu i umiejętności, by przygotować smakowite i wybornie wyglądające przystawki. Mamy nadzieję, że proponowane przez nas przepisy na karnawałowe przekąski i dostępne w Fabryce Form pomysłowe akcesoria do przekąsek, pozwolą Ci urządzić wspaniałe, karnawałowe przyjęcie, które zaproszeni goście zapamiętają na długo.

Rabaty do schrupania

Jeżeli szukacie smakowitych rabatów, to zajrzyjcie koniecznie do naszej kampanii "Przekąski na karnawał-akcesoria". Poniżej wybrane produkty, żeby narobić Wam smaku ;)

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł