7 pomysłów na karnawałowe przekąski

Przepis na udaną imprezę to nie tylko dobra muzyka, doborowe towarzystwo i kolorowe drinki. Ważne jest również karnawałowe menu, w którym powinny znaleźć się proste i szybkie w przygotowaniu przekąski. Kolorowe przystawki zaserwowane na efektownych półmiskach czy deskach zachwycą Twoich gości swym wyglądem i wybornym smakiem. Poznaj przepisy na najlepsze karnawałowe przekąski.

Koreczki Caprese

Przekąski...

na karnawał oprócz tego, że pyszne ‒ powinny być też szybkie i proste w przygotowaniu. Dlatego jedną z naszych propozycji na karnawałowe przystawki są koreczki wzorowane na popularnej, włoskiej sałatce Caprese. W sam raz na jeden kęs!

Składniki:

  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 sztuk małych kulek mozzarelli
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Mozzarellę odsącz z zalewy. Z podajnika na wykałaczki wyjmij kilka patyczków i na każdy z nich nabijaj kolejno: połówkę pomidora, liść bazylii, mozzarellę, liść bazylii i drugą połówkę pomidora. Pamiętaj jednak, by z koreczków wystawało odrobinę wykałaczki. Dzięki temu goście będą mogli z łatwością je chwytać. Koreczki połóż na półmisku i skrop oliwą z oliwek oraz oprósz solą i pieprzem.

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami

Tartinki...

Tartinki, czyli małe, ozdobne kanapeczki, to efektownie prezentujące się i wyborne w smaku przystawki, których nie powinno zabraknąć na żadnej karnawałowej imprezie. Ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. To prawdziwy imprezowy hit, któremu nikt się nie oprze!

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba pumpernikiel
  • 200 g wędzonego łososia
  • 250 g sera białego
  • 120 g sera pleśniowego
  • 100 g sera żółtego wędzonego
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Ser pleśniowy i żółty zetrzyj na tarce do sera o małych oczkach, a ser biały rozgnieć widelcem. Wszystkie rodzaje serów połącz ze sobą i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki. Z chleba wytnij kółka lub pokrój je na niewielkie, równe kwadraty. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj i wymieszaj ze sobą. Serowe kulki obtocz w ziołach. Na przygotowanych kawałkach chleba kładź serowe kulki i kawałek wędzonego łososia. Kanapeczki nadziewaj na widelczyki do przekąsek. Przygotowane tartinki podaj gościom na desce do serwowania.

Deska do krojenia i serwowania Sild
Pojemnik na pieczywo w zestawie do przekąsek Bread & Dip

Krakersy z pastą serową

Pyszne i wspaniale wyglądające mini kanapeczki z krakersów z dodatkiem pasty serowej, które przygotujesz w kilka minut, to świetny pomysł na karnawałowe przekąski. Doskonale będą prezentowały się położone na desce do serwowania, tuż obok tartinek. Mają tylko jedną wadę – w ekspresowym tempie znikają ze stołu!

Składniki:

  • 30 sztuk słonych krakersów
  • 300 g sera żółtego
  • 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • do dekoracji: połówki orzechów włoskich, natka pietruszki

Przygotowanie:

Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i pieprz, ponownie wymieszaj. Na krakersy równomiernie rozłóż pastę. Każdą krakersową kanapeczkę udekoruj połówkami orzechów włoskich i natką pietruszki. Tuż przed podaniem oprósz krakersy pieprzem.

    Deska do serwowania z łupka Nicolas Vahe prostokątna
    Patera dwupoziomowa z miseczkami Artesa
    Deski do serwowania okrągłe z łupka Nicolas Vahe 4 szt.

Francuskie ślimaczki z szynką i serem

Francuskie...

ślimaczki z szynką, ciągnącym się serem i pysznym sosem to idealna przekąska na przyjęcie w gronie znajomych. Ślimaczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej wyrazisty, jeśli wraz z nimi zaserwujesz na stół ulubione dipy i sosy. Ze ślimaczkami francuskimi doskonale komponuje się sos czosnkowy i paprykowy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plastrów wędliny
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki majonezu
  • po 1 łyżeczce bazylii, oregano i suszonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą ketchup, majonez i przyprawy. Ciasto francuskie posmaruj ketchupowym sosem i poukładaj na nim plasterki sera i szynki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku i pokrój na 2-centymetrowe plasterki. Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut.

Miseczka Crystal

Miseczka Crystal, podobnie jak inne elementy z tej kolekcji, dzieli fakturę wzoru z lampą Stella, należącą również do kolekcji marki Koziol.

Tartaletki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować na karnawałowe szaleństwo? Postaw na tartaletki z pysznymi dodatkami, które zachwycają zarówno swym smakiem, jak i wyglądem. Położone na półmisku, będą stanowiły świetną ozdobę imprezowego stołu. W sam raz na karnawał!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 175 g pomidorów suszonych w oleju
  • 150 g sera feta
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem i solą posiekaj z zimnym masłem. Dodaj jajko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na około 45 minut do lodówki. Szpinak przełóż na patelnię i podlej odrobiną wody, wymieszaj i gotuj do momentu, aż zwiędnie. Następnie odsącz go na sicie, posiekaj i dopraw gałką muszkatołową. Fetę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj ze szpinakiem. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i wymieszany z pozostałymi składnikami szpinak. Dodaj sól i pieprz. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem i wylep ciastem. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Na ciasto rozłóż równomiernie farsz. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut. Farsz powinien być delikatnie ścięty, a ciasto ładnie zarumienione.

Półmisek Circus

Muszle makaronowe nadziewane serkiem i suszonymi pomidorami

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu przekąska, która podana na półmisku będzie stanowiła świetne urozmaicenie karnawałowego stołu. Gwarantujemy, że nadziewane muszle makaronowe znikną w mig!

Składniki:

  • 20 sztuk ugotowanych muszli makaronowych Conchiglioni
  • 150 g serka ziołowego kanapkowego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka na twardo
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Serek wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Dodaj drobno pokrojone pomidory, starte na tarce jajka oraz przyprawy. Muszle nadziej pastą, ułóż na półmisku i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Miseczka Leaf S
Misa Naturally Cooling Ceramics

Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem

Pomysły na przekąski, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy? Proszę bardzo! Poniżej znajdziesz przepis na świetną sałatkę, której wygląd na pewno oczaruje wszystkich imprezowiczów. Poukładane warstwami pyszne i kolorowe składniki, zwieńczone aromatycznym sosem czosnkowym i prażonymi płatkami migdałowymi – ta sałatka to królowa wszystkich imprez!

Składniki:

  • 1 ugotowany brokuł
  • 3 pomidory
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie sera typu feta
  • 2 garście płatków migdałowych
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Składniki na sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety oczyść, pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do ostygnięcia. Pomidory umyj i pokrój. Pokrój ser feta. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj majonez i jogurt – wymieszaj. Dorzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Przygotuj dużą miskę do sałatek i układaj w nich kolejno: ugotowane różyczki brokuła, pomidory, kurczaka, odsączoną z zalewy kukurydzę i ser feta. Sałatkę polej sosem czosnkowym i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

Jak widzisz, niewiele potrzeba czasu i umiejętności, by przygotować smakowite i wybornie wyglądające przystawki. Mamy nadzieję, że proponowane przez nas przepisy na karnawałowe przekąski i dostępne w Fabryce Form pomysłowe akcesoria do przekąsek, pozwolą Ci urządzić wspaniałe, karnawałowe przyjęcie, które zaproszeni goście zapamiętają na długo.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności