Wiosenna sałatka w słoiku – 5 przepisów
Sałatka w słoiku to świetny pomysł na pyszny, lekki i zdrowy posiłek, zarówno do pracy, szkoły, jak i na piknik czy grill. Jedyne czego potrzebujesz to szczelnie zamykany słoik, odrobina chęci i wolnego czasu. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na sałatki wiosenne, które możesz zapakować do słoika. To bardzo praktyczne i wygodne rozwiązanie!
Sałatka warstwowa z kaszą, jajkiem i rzodkiewką
Poszukujesz inspiracji na szybkie i proste w przygotowaniu przepisy na piknik? Świetnie trafiłeś! Jedną z naszych propozycji jest smaczna, zdrowa i efektownie wyglądająca sałatka warzywna w słoiku z jajkiem, rzodkiewką i kaszą jaglaną.
Składniki:
¼ ogórka
0,5 małej marchewki
3 rzodkiewki
1 małe jajko
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
garść rukoli
garść kiełków brokuła
Składniki na sos winegret:
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki musztardy dijon
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Ogórka obierz przy pomocy obieraczki do warzyw i owoców, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce lub szatkownicy.
- Rzodkiewkę pokrój w grube plastry.
- Jajko pokrój na plasterki przy pomocy krajalnicy do jajek.
- Rukolę umyj i osusz w suszarce do sałaty.
- Przygotuj sos winegret. Dokładne połączenie wszystkich składników ze sobą będzie dużo łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w pomysłowy gadżet kuchenny, jakim jest shaker do dressingów. Wystarczy dodać do niego olej, musztardę, miód, sok z cytryny i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, po czym zamknąć naczynie i potrząsać do momentu, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.
- By warzywa nie straciły swej świeżości i chrupkości, w pierwszej kolejności wlej do słoika sos, kolejno wrzuć ogórka, marchewkę, rzodkiewkę i kaszę. Następnie ułóż rukolę, jajko i kiełki brokuła. Słoik z sałatką zakręć pokrywką i przechowuj w lodówce do momentu spożycia. Przed jedzeniem potrząśnij słoikiem kilka razy, by sos dotarł do wszystkich składników.
- Teraz nie pozostaje już nic innego, jak wypełnić kosz piknikowy pyszną sałatką zapakowaną do słoików i wyruszyć za miasto na letni odpoczynek pod chmurką.
Sałatka wiosenna warstwowa z tuńczykiem, makaronem i pomidorkami koktajlowymi
Jedzenie na piknik powinno być kolorowe, zdrowe i pyszne. Dlatego doskonałą propozycją, której nie powinno zabraknąć w menu na piknik jest sałatka z tuńczykiem, makaronem, pomidorkami i pesto z rukoli. Umieszczona w stylowym słoiku ozdobnym Kilner opatrzonym oryginalną etykietą zachęca do jedzenia już samym wyglądem. Gwarantujemy, że skusi się na nią nawet największy niejadek!
Składniki:
0,5 szklanki ugotowanego makaronu
6 pomidorków koktajlowych
50 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
garść rukoli
Składniki na pesto:
mała garść rukoli
1 ząbek czosnku
25 g parmezanu
niewielka garść płatków migdałowych
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki.
- Tuńczyka odsącz z zalewy.
- Przygotuj pesto. Do pojemnika blendera wrzuć niewielką garść rukoli, dodaj czosnek, ser, płatki migdałowe, oliwę z oliwek i sól. Czosnek możesz też przygotować wcześniej, miażdżąc jego ząbki w prasce do czosnku. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. W moździerzu do ziół i przypraw rozgnieć kilka ziaren pieprzu i dodaj do pesto. Wymieszaj.
- W słoiku ułóż składniki w następującej kolejności: pesto, ugotowany makaron, garść rukoli, pomidorki koktajlowe i tuńczyk.
To ciekawe!
Więcej pomysłów na jedzenie na piknik znajdziesz w Magazynie FF: Przekąski na piknik – 7 prostych przepisów.Owocowa sałatka w słoiku
Co zabrać na piknik, do szkoły lub na lunch do pracy? Kolorową, owocową sałatkę w słoiku!
Składniki:
1 brzoskwinia
garść truskawek
1 kiwi
garść borówek
niewielka kiść słodkich winogron
plaster melona
plaster arbuza
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Owoce umyj i osusz.
- Brzoskwinię, kiwi, arbuza i melona obierz ze skóry i wraz z truskawkami pokrój w dość dużą kostkę.
- Do miski wrzuć wszystkie owoce, dodaj miód i wymieszaj.
- Tak przygotowaną sałatkę przełóż do słoika, zakręć i gotowe!
Co powiesz na... makaron z warzyw?
Jeśli zależy Ci na dodatkowym urozmaiceniu sałatki w słoiku, twarde warzywa i owoce możesz przerobić za pomocą obieraczki julienne, która zrobi z nich kolorowe spaghetti. Zobacz, jak zrobić warzywny makaron tutaj.Wiosenna sałatka owocowo-warzywna
Pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu sałatka owocowo-warzywna to świetny pomysł na lekką, choć pożywną przekąskę. Połączenie szpinaku, awokado i ciecierzycy z grejpfrutem i melonem jest naprawdę doskonałe. Przekonaj się sam!
Składniki:
garść szpinaku
¼ czerwonego grejpfruta
¼ awokado
¼ mango
0,5 małej, czerwonej cebuli
1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak umyj i osusz w suszarce do sałaty.
- Grejpfruta obierz ze skóry i białych, gorzkich błonek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Awokado i mango obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Sałatkę układaj warstwami. Najpierw włóż do słoika połowę szpinaku, grejpfrut, kolejno awokado, cebulę, ciecierzycę, pozostałą część szpinaku i mango. Sięgnij po dozownik do oliwy i octu, odmierz dwie łyżki i polej nią sałatkę. Na końcu dopraw składniki solą i pieprzem. Słoik dokładnie zakręć.
- Przed podaniem wstrząśnij słoikiem, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszały.
Wskazówka
Zajrzyj do Magazynu FF: Co zabrać na piknik? Niezbędnik plenerowego smakosza, by dowiedzieć się, co jeszcze oprócz pysznych przekąsek, zabrać ze sobą na piknik.Sałatka do słoików – z burakiem, fetą i rukolą
Lekka, pyszna i pożywna sałatka z pieczonym burakiem, fetą i orzechami włoskimi, którą możesz spakować do słoika i zabrać ze sobą do pracy, na piknik lub spontaniczny wypad za miasto.
Składniki:
1 upieczony burak
garść rukoli
garść orzechów włoskich
30 g sera feta
Składniki na sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki musztardy
0,5 łyżki miodu
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Upieczonego buraka obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
- Upraż orzechy. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp orzechy. Praż je około 4-5 minut, tj. do momentu, aż poczujesz piękny orzechowy aromat. W międzyczasie potrząśnij kilka razy patelnią, by orzechy się nie przypaliły. Gotowe orzechy przesyp na talerz i pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj sos. Do shakera do dressingów wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Dodaj też musztardę, sól i pieprz. Zamknij szczelnie pojemnik i potrząsaj przez chwilę do momentu uzyskania jednolitego sosu.
- Rukolę umyj i osusz w suszarce.
- Fetę pokrój w niewielką kostkę.
- Ułóż sałatkę w słoiku. W pierwszej kolejności wlej sos, kolejno wrzuć rukolę, dodaj buraka i fetę. Całość posyp uprażonymi orzechami. Zamknij słoik.
- Przed podaniem dokładnie potrząśnij słoikiem, by wszystkie składniki zostały całkowicie pokryte sosem.
Przeczytaj!
Zdrowe i pyszne pomysły na lunch lub piknik? Zajrzyj do Magazynu FF: Przepyszne sałatki na lato – 5 zdrowych przepisów, w którym znajdziesz jeszcze więcej prostych przepisów na smakowite i pożywne sałatki.Zachwycające smakiem i wyglądem sałatki warstwowe w słoiku to świetny pomysł na lunch do pracy, zdrową przekąskę w ciągu dnia czy na piknik i grill. Szybko, kolorowe i pysznie!