Wiosenna sałatka w słoiku – 5 przepisów

Sałatka w słoiku to świetny pomysł na pyszny, lekki i zdrowy posiłek, zarówno do pracy, szkoły, jak i na piknik czy grill. Jedyne czego potrzebujesz to szczelnie zamykany słoik, odrobina chęci i wolnego czasu. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na sałatki wiosenne, które możesz zapakować do słoika. To bardzo praktyczne i wygodne rozwiązanie!

Sałatka warstwowa z kaszą, jajkiem i rzodkiewką

Poszukujesz inspiracji na szybkie i proste w przygotowaniu przepisy na piknik? Świetnie trafiłeś! Jedną z naszych propozycji jest smaczna, zdrowa i efektownie wyglądająca sałatka warzywna w słoiku z jajkiem, rzodkiewką i kaszą jaglaną.

Składniki:

¼ ogórka

0,5 małej marchewki

3 rzodkiewki

1 małe jajko

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

garść rukoli

garść kiełków brokuła

Składniki na sos winegret:

2 łyżki oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki musztardy dijon

0,5 łyżeczki miodu

0,5 łyżeczki soku z cytryny

1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • Ogórka obierz przy pomocy obieraczki do warzyw i owoców, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce lub szatkownicy.
  • Rzodkiewkę pokrój w grube plastry.
  • Jajko pokrój na plasterki przy pomocy krajalnicy do jajek.
  • Rukolę umyj i osusz w suszarce do sałaty.
  • Przygotuj sos winegret. Dokładne połączenie wszystkich składników ze sobą będzie dużo łatwiejsze, jeśli wyposażysz się w pomysłowy gadżet kuchenny, jakim jest shaker do dressingów. Wystarczy dodać do niego olej, musztardę, miód, sok z cytryny i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, po czym zamknąć naczynie i potrząsać do momentu, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.
  • By warzywa nie straciły swej świeżości i chrupkości, w pierwszej kolejności wlej do słoika sos, kolejno wrzuć ogórka, marchewkę, rzodkiewkę i kaszę. Następnie ułóż rukolę, jajko i kiełki brokuła. Słoik z sałatką zakręć pokrywką i przechowuj w lodówce do momentu spożycia. Przed jedzeniem potrząśnij słoikiem kilka razy, by sos dotarł do wszystkich składników.
  • Teraz nie pozostaje już nic innego, jak wypełnić kosz piknikowy pyszną sałatką zapakowaną do słoików i wyruszyć za miasto na letni odpoczynek pod chmurką.
Warstwowa z kaszą, jajkiem i rzodkiewką
warstowowa sałatka z kaszą, rzodkiewką i jabłkiem

Sałatka wiosenna warstwowa z tuńczykiem, makaronem i pomidorkami koktajlowymi

Jedzenie na piknik powinno być kolorowe, zdrowe i pyszne. Dlatego doskonałą propozycją, której nie powinno zabraknąć w menu na piknik jest sałatka z tuńczykiem, makaronem, pomidorkami i pesto z rukoli. Umieszczona w stylowym słoiku ozdobnym Kilner opatrzonym oryginalną etykietą zachęca do jedzenia już samym wyglądem. Gwarantujemy, że skusi się na nią nawet największy niejadek!

Składniki:

0,5 szklanki ugotowanego makaronu

6 pomidorków koktajlowych

50 g tuńczyka z puszki w sosie własnym

garść rukoli

Składniki na pesto:

mała garść rukoli

1 ząbek czosnku

25 g parmezanu

niewielka garść płatków migdałowych

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki.
  • Tuńczyka odsącz z zalewy.
  • Przygotuj pesto. Do pojemnika blendera wrzuć niewielką garść rukoli, dodaj czosnek, ser, płatki migdałowe, oliwę z oliwek i sól. Czosnek możesz też przygotować wcześniej, miażdżąc jego ząbki w prasce do czosnku. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. W moździerzu do ziół i przypraw rozgnieć kilka ziaren pieprzu i dodaj do pesto. Wymieszaj.
  • W słoiku ułóż składniki w następującej kolejności: pesto, ugotowany makaron, garść rukoli, pomidorki koktajlowe i tuńczyk. 
A może kubek-słoik? Zamiast tradycyjnego słoika możesz użyć takiego, który ma uchwyt, dzięki któremu jest poręczniejszy. Sprawdź wszystkie nasze kubki-słoiki.
 
Słoik spiralizer Kilner

129,00 zł

Słoik spiralizer Kilner

Kilner
Moździerz Crush

229,90 zł

Moździerz Crush

AdHoc (8)
    Moździerz Crush

    229,90 zł

    Moździerz Crush

    AdHoc(8)
Dozownik do oliwy Dressage

176,00 zł

Dozownik do oliwy Dressage

Eva Solo (9)
Karafka do oliwy MyFlavour

198,00 zł

Karafka do oliwy MyFlavour

Eva Solo (1)
Sałatka wiosenna warstwowa z tuńczykiem, makaronem i pomidorkami koktajlowymi
1 wiosenna sałatka warstowowa z tuńczykiempomidorkami

To ciekawe!

Więcej pomysłów na jedzenie na piknik znajdziesz w Magazynie FF: Przekąski na piknik – 7 prostych przepisów.

Owocowa sałatka w słoiku

Co zabrać na piknik, do szkoły lub na lunch do pracy? Kolorową, owocową sałatkę w słoiku!

Składniki:

1 brzoskwinia

garść truskawek

1 kiwi

garść borówek

niewielka kiść słodkich winogron

plaster melona

plaster arbuza

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  • Owoce umyj i osusz.
  • Brzoskwinię, kiwi, arbuza i melona obierz ze skóry i wraz z truskawkami pokrój w dość dużą kostkę.
  • Do miski wrzuć wszystkie owoce, dodaj miód i wymieszaj.
  • Tak przygotowaną sałatkę przełóż do słoika, zakręć i gotowe!
owocowa sałatka w słoiku
sałatka z owocami w słoiku

Co powiesz na... makaron z warzyw?

Jeśli zależy Ci na dodatkowym urozmaiceniu sałatki w słoiku, twarde warzywa i owoce możesz przerobić za pomocą obieraczki julienne, która zrobi z nich kolorowe spaghetti. Zobacz, jak zrobić warzywny makaron tutaj.

Wiosenna sałatka owocowo-warzywna

Pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu sałatka owocowo-warzywna to świetny pomysł na lekką, choć pożywną przekąskę. Połączenie szpinaku, awokado i ciecierzycy z grejpfrutem i melonem jest naprawdę doskonałe. Przekonaj się sam!

Składniki:

garść szpinaku

¼ czerwonego grejpfruta

¼ awokado

¼ mango

0,5 małej, czerwonej cebuli

1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Szpinak umyj i osusz w suszarce do sałaty.
  • Grejpfruta obierz ze skóry i białych, gorzkich błonek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  • Awokado i mango obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Sałatkę układaj warstwami. Najpierw włóż do słoika połowę szpinaku, grejpfrut, kolejno awokado, cebulę, ciecierzycę, pozostałą część szpinaku i mango. Sięgnij po dozownik do oliwy i octu, odmierz dwie łyżki i polej nią sałatkę. Na końcu dopraw składniki solą i pieprzem. Słoik dokładnie zakręć.
  • Przed podaniem wstrząśnij słoikiem, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszały.
sałatka na wiosnę warzywno-owocowa
Wiosenna sałatka owocowo-warzywna

Wskazówka

Zajrzyj do Magazynu FF: Co zabrać na piknik? Niezbędnik plenerowego smakosza, by dowiedzieć się, co jeszcze oprócz pysznych przekąsek, zabrać ze sobą na piknik.

Sałatka do słoików – z burakiem, fetą i rukolą

Lekka, pyszna i pożywna sałatka z pieczonym burakiem, fetą i orzechami włoskimi, którą możesz spakować do słoika i zabrać ze sobą do pracy, na piknik lub spontaniczny wypad za miasto.

Składniki:

1 upieczony burak

garść rukoli

garść orzechów włoskich

30 g sera feta

Składniki na sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

0,5 łyżki soku z cytryny

0,5 łyżeczki musztardy

0,5 łyżki miodu

sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Upieczonego buraka obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Upraż orzechy. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp orzechy. Praż je około 4-5 minut, tj. do momentu, aż poczujesz piękny orzechowy aromat. W międzyczasie potrząśnij kilka razy patelnią, by orzechy się nie przypaliły. Gotowe orzechy przesyp na talerz i pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj sos. Do shakera do dressingów wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Dodaj też musztardę, sól i pieprz. Zamknij szczelnie pojemnik i potrząsaj przez chwilę do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  • Rukolę umyj i osusz w suszarce.
  • Fetę pokrój w niewielką kostkę.
  • Ułóż sałatkę w słoiku. W pierwszej kolejności wlej sos, kolejno wrzuć rukolę, dodaj buraka i fetę. Całość posyp uprażonymi orzechami. Zamknij słoik.
  • Przed podaniem dokładnie potrząśnij słoikiem, by wszystkie składniki zostały całkowicie pokryte sosem.
słoik z sałatką burakiem, rukolą i fetą
sałatka do słoików - z burakiem fetą i rukolą

Przeczytaj!

Zdrowe i pyszne pomysły na lunch lub piknik? Zajrzyj do Magazynu FF: Przepyszne sałatki na lato – 5 zdrowych przepisów, w którym znajdziesz jeszcze więcej prostych przepisów na smakowite i pożywne sałatki.

Zachwycające smakiem i wyglądem sałatki warstwowe w słoiku to świetny pomysł na lunch do pracy, zdrową przekąskę w ciągu dnia czy na piknik i grill. Szybko, kolorowe i pysznie!

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł