tłuczki i praski do ziemniaków i mięsa
37 produktów
Prawdziwie polski obiad nie obejdzie się bez tłuczonych ziemniaków (zwanych również puree ziemniaczanym) oraz porządnie ubitego kotleta. Kto z nas nie zna bowiem charakterystycznego odgłosu ubijania mięsa w niedzielne poranki? Tłuczek do mięsa i praska do ziemniaków znajdują się w kuchennej szufladzie każdej Polki i Polaka.
Drewniany lub metalowy tłuczek do mięsa będzie niezbędny na pierwszym etapie przygotowań - czy to kotlet schabowy czy de volaille, mięso należy doprowadzić do odpowiedniej kruchości. Stalowy tłuczek lub praska pozwoli zaś na szybkie ugniecenie ugotowanych już ziemniaków i nadanie im idealnie kremowej konsystencji. Raz, dwa, trzy - wszystko ubite! A na koniec można jeszcze - również za pomocą praski (do czosnku lub do cytrusów) - wdusić nieco czosnku i cytryny do sosu vinegrette do sałaty. I pyszny obiad gotowy!