Jak wyczarować tort urodzinowy dla dziecka?

Urodziny dziecka są jego najważniejszym dniem w roku. Konieczne jest zorganizowanie przyjęcia dla kolegów i koleżanek, zabaw i oczywiście... wyczarowanie tortu! Pięknego i wyjątkowego, który sprawi, że na twarzy pociechy pojawi się uśmiech. Przeczytaj, jak wykonać idealny słodki smakołyk na tę okazję.

Idealne wnętrze, czyli jak przygotować biszkopt

Przepisów na biszkopt idealny jest tyle, ile gospodyń. Każda ma swoją własną recepturę, dzięki której ciasto jest wyrośnięte i pulchne. Jeśli my także taką posiadamy, nie warto jej zmieniać. W przeciwnym wypadku podpowiadamy najbardziej uniwersalny przepis, który zawsze wychodzi – pod warunkiem całkowitego zastosowania się do naszych wskazówek.

Składniki:

- ¾ szklanki mąki pszennej tortowej,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- ¾ szklanki bardzo drobnego cukru do wypieków,
- 5 dużych jajek.

I to wszystko. Nie są potrzebne żadne proszki do pieczenia czy soda oczyszczona. Biszkopt musi rosnąć dzięki jajkom. Z podanych składników otrzymamy ciasto o średnicy 25 centymetrów i wysokości ok. 5 centymetrów.

Przygotowanie:

  1. Jajka wyjmijmy z lodówki na ok. 2 godziny przed rozpoczęciem pracy. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Do jednej miski przesiewamy mąkę tortową i ziemniaczaną.
  3. Białka oddzielamy od żółtek. W drugiej, bardzo dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Zrezygnujmy z miksera – o wiele lepsze rezultaty otrzymamy, używając trzepaczki. Mamy większą kontrolę nad masą, a pęcherzyki powietrza są większe. Pod sam koniec dodajemy stopniowo cukier, nie zaprzestając ubijania. Później dokładamy żółtka – także pojedynczo.
  4. Gdy masa będzie już gotowa i bardzo pulchna, wsypujemy powoli mąkę. Musimy uważać, by wszystkie składniki wymieszać bardzo ostrożnie. Powietrze musi pozostać w cieście. Dobrze sprawdzą się szpatułki silikonowe.
  5. Kiedy całość będzie jednorodna, wylewamy otrzymaną masę do tortownicy, w której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Możemy pomóc sobie także szpatułką. Nie można zabezpieczać boków formy, bo ciasto nie będzie miało na czym urosnąć.
  6. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na ok. 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdźmy stan upieczenia za pomocą drewnianego patyczka.
  7. Po wyjęciu upuszczamy tortownicę z wysokości około 30 centymetrów na podłogę. Takie działanie zapobiegnie ewentualnemu opadnięciu ciasta.
  8. Zimny biszkopt wyjmujemy z formy, oddzielając nożykiem jego boki.
  9. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na 3 blaty. Najlepiej użyć do tego nici – szczególnie jeśli nie mamy doświadczenia.
Szpatułka do kremów Cuisipro

34,00 zł

Szpatułka do kremów Cuisipro

Cuisipro
Szpatułka do wygarniania Fin

45,00 zł

Szpatułka do wygarniania Fin

Joseph Joseph (1)
Szpatuła silikonowa Elevate

55,00 zł

Szpatuła silikonowa Elevate

Joseph Joseph
    Trzepaczka Twist
    Szpatułka do wygarniania Fin

Wyczaruj krem doskonały

Przygotowanie kremu może wydawać się proste, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, by masa była stabilna, ale także lekka i puszysta.

Pyszna masa do tortu musi być lekka i puszysta!

Mamy bardzo dużą dowolność w dodawaniu składników. Pamiętajmy, by uważać na wszystkie płynne produkty i soki owocowe – mogą one sprawić, że całość nie zwiąże się tak jak powinna, a krem będzie lejący. W pierwszej kolejności należy ubić samą śmietanę, a dopiero na sam koniec dodawać dodatkowe produkty. Tutaj stosujemy odwrotną zasadę niż przy biszkopcie. Wszystkie składniki powinny być chłodne. W przypadku czekolady czy masła będzie to trudne, ale z pewnością trzeba odczekać pewien czas, by były w temperaturze co najwyżej pokojowej. Niezastąpiony okaże się mikser. Po skończonej pracy krem musi poleżeć przynajmniej kilka godzin w lodówce.

Przepis na doskonały krem z bitej śmietany i serka mascarpone

Składniki:

- 500 ml śmietanki kremówki 36%,
- 500 g serka mascarpone,
- 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy wszystkie składniki.
  2. Miksujemy, zaczynając od najwolniejszych obrotów i powoli dochodząc do maksymalnych.
  3. Krem jest gotowy, kiedy masa przypomina konsystencją bitą śmietanę – jest lekka, pulchna i utrzymuje swój kształt.
Tort nie tylko świetnie smakuje, ale zachwyca swoim wyglądem. Dekorowanie tortu może być również świetną zabawą!
    Akcesorium do porcjowania ciasta Elli
    Akcesoria do dekorowania ciast i tortów Tala

Jak zachwycić dziecko, czyli o dekoracjach kilka słów

Samo przełożenie biszkopta kremem nie powinno stanowić większego wyzwania, jeśli użyjemy szpatułki cukierniczej. Pamiętajmy, by ciasto odpowiednio nasączyć sokiem owocowym lub herbatą. Wyzwaniem, przed którym teraz staniemy, jest by dekoracje do ciasta były idealne - użyjmy do ich sporządzenia akcesoriów do dekorowania ciast i ciasteczek z Fabryka Form.

  • Rozetki z kremu

Jeśli nie mamy umiejętności lub czasu na formowanie mas plastycznych i lukrów, mogą wystarczyć artystyczne rozetki wykonane za pomocą rękawa i ciekawych końcówek. Dodajmy do tego kolorowe pastylki typu M&M’s lub draże, by nadać ciastu kolorowego i pięknego wyglądu. Możemy obsypać górę biszkoptu kakaem lub startą czekoladą. Specjalne sitko ułatwi nam to zadanie.

  • Lukier plastyczny

Tego typu dekoracje do ciast są bardzo popularne. Przygotowanie masy plastycznej i rzeźbienie w niej wcale nie musi być trudne. Wystarczy duża ilość cukru pudru i odrobina wody, glukozy oraz żelatyny. Możemy dowolnie zabarwić masę. Posłuży nam zarówno do pokrycia całej powierzchni tortu, jak i do wykonania niewielkich elementów dekoracyjnych. Dzięki akcesoriom do formowania motywów lub wykrawania ciekawych wzorów z rozwałkowanej masy, bardzo szybko poradzimy sobie nawet ze skomplikowaną dekoracją. Jeśli chcemy wykonać większy i nietypowy element, konieczne będzie ręczne rzeźbienie. Narzędzia do modelowania lukru przyspieszą cały proces, a my poczujemy się jak profesjonalni cukiernicy.

  • Masa marshmallow z ryżem

Bardzo ciekawa propozycja, z której możemy wyrzeźbić dowolny kształt i co najważniejsze – bardzo duże elementy, które nie wyjdą nam z lukru. Masa powstaje z ryżu preparowanego, rozpuszczonych pianek marshmallow i odrobiny margaryny. Jest bardzo elastyczna i łatwa w formowaniu, jeśli jest ciepła. Po ostygnięciu staje się już bardzo stabilna i trwała. Możemy pokryć ją czekoladą albo wiórkami kokosowymi.

  • Życzenia dla solenizanta

Obowiązkowym elementem dekoracyjnym na torcie są życzenia dla solenizanta. Mamy kilka możliwości – możemy skorzystać z pisaków, które napełnimy nieco rzadszym lukrem. Trzeba jednak uważać, by taki napis wykonać na samym końcu, tuż przed podaniem. W przeciwnym wypadku litery się „rozejdą”. Innymi rozwiązaniami są: przygotowanie życzeń poprzez wykrajanie znaków w lukrze plastycznym lub utworzenie ich za pomocą posypki. Z pewnością przydatny będzie szablon cyfr i liter.


Tort jest najważniejszym elementem na każdej imprezie urodzinowej dziecka. Wykonując go samemu, nie tylko zapewnimy pociesze smakołyk pochodzący od serca najbliższej osoby, ale i mamy kontrolę nad wszystkimi użytymi składnikami. Dekorowanie biszkoptu może okazać się także wspaniałą zabawą, która zaangażuje całą rodzinę – łącznie z solenizantem.
 
    Forma do wykrawania ciasteczek Puzzle Snow

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w 2 sklepach stacjonarnych gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności