Projektowanie kuchni. O czym nie można zapomnieć?

Kuchnia to wnętrze, w którym wszystko musi być dobrze przemyślane i zaplanowane. Powinna być ładna i estetycznie urządzona, jednak przede wszystkim ma być funkcjonalna, ergonomiczna i gwarantować wygodne oraz sprawne przygotowywanie posiłków. Jak zaprojektować idealną kuchnię?

Zalety oraz wady kuchni otwartej i zamkniętej

Przystępując do projektowania swojej wymarzonej kuchni, w pierwszej kolejności powinniśmy się zastanowić, czy wolimy przestrzeń otwartą na salon czy też kuchnię zamkniętą. Mamy nadzieję, że poniższe zestawienie wad i zalet obu rozwiązań każdemu pomoże wybrać rodzaj odpowiednio dostosowany do potrzeb.


Zalety i wady kuchni otwartej na salon

Zalety:

  • większa przestrzeń, optyczne powiększenie zarówno kuchni, jak i salonu;
  • możliwość wstawienia wyspy lub wygospodarowania przestrzeni na jadalnię ze stołem;
  • spędzanie czasu z rodziną, która wypoczywa w salonie;
  • możliwość jednoczesnego gotowania i pilnowania bawiących się dzieci lub pomaganie dziecku w odrabianiu pracy domowej;

Wady:

  • konieczność utrzymywania stałego porządku;
  • przenikanie zapachu i hałasu dochodzącego z kuchni do innych pomieszczeń;
  • przeszkadzanie innym domownikom w odpoczynku w salonie;
  • aranżacja kuchni z salonem powinna być spójna, harmonijna i być utrzymana w tej samej stylistyce;

Zalety i wady kuchni zamkniętej

Zalety:

  • zapach nie przedostaje się do salonu;
  • hałas towarzyszący gotowaniu lub włączonemu okapowi nie jest słyszalny w innych pomieszczeniach;
  • brak widocznego bałaganu, np. brudnych naczyń; to szczególnie istotne, jeśli nie lubimy sprzątać bezpośrednio po przygotowanym posiłku;
  • przedłużenie żywotności mebli w salonie, z uwagi na niższą wilgotność powietrza;
  • możliwość ograniczenia dostępu do kuchni dla dzieci czy zwierząt;

Wady:

  • wymaga większej ilości miejsca, dlatego niezbyt dobrze sprawdza się w małych mieszkaniach;
  • zabiera miejsce w przedpokoju na drzwi, a także optycznie pomniejsza przestrzeń z uwagi na dodatkowe ściany;
  • ograniczona możliwość sprawowania opieki nad dziećmi bawiącymi się w salonie;
  • brak możliwości wstawienia wyspy;
  • osoba przygotowująca posiłek nie ma możliwości jednoczesnego spędzania czasu z domownikami czy gośćmi;

 

Niezależnie od tego, jaki rodzaj kuchni wybierzemy – jedno jest pewne. Każda kuchnia powinna być funkcjonalna i zapewniać komfortowe oraz wygodne przygotowywanie posiłków.

Pojemnik z klapką Kitchen Active Design

Kuchnia funkcjonalna, czyli jaka?

Kuchnia ma być ergonomiczna, czyli wygodna i bezpieczna, a codzienne przygotowywanie w niej posiłków powinno przebiegać szybko, sprawnie i przyjemnie. W funkcjonalnej kuchni wszystko musi być w zasięgu naszego wzroku i rąk. Zlew, blat, lodówkę i kuchenkę należy tak umiejscowić, by w trakcie gotowania nie trzeba było biegać po całej kuchni od jednego do drugiego sprzętu i pokonywać dużych odległości. Z kolei szafki powinny być zawieszone na odpowiedniej wysokości oraz wyposażone w praktyczne systemy umożliwiające swobodny dostęp do znajdujących się w nich akcesoriów.

Stąd też tak kluczowe są zasady urządzania kuchni, na które składają się: wydzielenie stref i trójkąta roboczego, a także określenie innych wymiarów i odległości usprawniających kuchenne prace. Dzięki zastosowaniu tych zasad nawet kuchnia mała bądź kuchnia na poddaszu, które często uznawane są za trudne do urządzenia i zorganizowania, mogą okazać się funkcjonalnym i komfortowym miejscem do gotowania i pieczenia. Jak urządzić małą kuchnię i dużą, otwartą i zamkniętą, by uzyskać przestronniejsze, wygodniejsze i bardziej funkcjonalne wnętrze?

Reling kuchenny Ferm Living
Stojak na narzędzia kuchenne Luigi

Funkcjonalna kuchnia – podział na strefy

Kluczową kwestią przy projektowaniu kuchni jest wydzielenie jej stref. Co do zasady, wyróżnia się 5 podstawowych stref roboczych, które czynią kuchnię funkcjonalną i ergonomiczną.

  • Strefa zapasów

W każdej kuchni potrzebne jest miejsce, w którym można przechowywać zapasy żywności. W tej strefie powinny znaleźć się produkty spożywcze zarówno te, które należy przechowywać w warunkach chłodniczych, jak i te, które tego nie wymagają. Dlatego w strefie zapasów nie może zabraknąć lodówki, zamrażarki, a także szafki spiżarnianej.

  • Strefa przechowywania

To miejsce, w którym powinny znajdować się najczęściej wykorzystywane w kuchni przedmioty i akcesoria, takie jak: talerze, kubki, sztućce, filiżanki, dzbanki, a także pojemniki do przechowywania żywności czy drobny sprzęt AGD, jak ekspres do kawy, toster czy czajnik bezprzewodowy.

Jeśli zaś chodzi o kwestię mebli, w tej strefie nie powinno zabraknąć szafek dolnych i górnych, najlepiej zabudowanych do samego sufitu, by optymalnie wykorzystać dostępną w kuchni przestrzeń oraz szuflad z pełnym wysuwem gwarantujących wygodny dostęp do umieszczonych w niej akcesoriów.

  • Strefa zmywania

Do tej strefy należy zlewozmywak i zmywarka. To również miejsce na suszenie naczyń, składowanie śmieci oraz przechowywanie detergentów. Niezastąpione w tej strefie są różnego rodzaju sortowniki odpadów, które warto umieścić w szafce pod zlewozmywakiem, suszarka i akcesoria do mycia naczyń, a także szuflada bądź szafka cargo na środki czystości.

Pojemnik na akcesoria Eva Solo
Ociekacz na sztućce Surface
  • Strefa przygotowywania

To strefa stanowiąca obszar pracy w kuchni, w której powinien znaleźć się główny blat roboczy, ale też łatwy dostęp do wszystkich podstawowych produktów i narzędzi kuchennych, niezbędnych do codziennego przygotowywania posiłków, wśród których z pewnością można wymienić:

Zapewnimy sobie doskonały dostęp do noży, łopatek i przyborów kuchennych czy najczęściej wykorzystywanych przypraw jeśli pomiędzy górnymi a dolnymi szafkami powiesimy na ścianie reling z system półeczek i zawieszek. W kwestii mebli w tej strefie najlepiej sprawdzają się szafki z szufladami i podziałami wewnętrznymi, które uzyskamy jeśli umieścimy w nich organizery do szuflad. Niezbędne są tu szuflady na przyprawy, najczęściej wykorzystywane artykuły żywnościowe, a także organizery i stojaki na narzędzia kuchenne. Warto również zadbać o oświetlenie blatu roboczego pod szafkami wiszącymi oraz dostęp do gniazdka elektrycznego, by z łatwością podłączyć mikser czy blender.

 

  • Strefa gotowania i pieczenia

To strefa, w której nie może zabraknąć piekarnika, płyty grzewczej, kuchenki mikrofalowej i innych sprzętów niezbędnych podczas gotowania i pieczenia. Należą do nich:

  • garnki,
  • pokrywki,
  • patelnie
  • formy do pieczenia
  • naczynia żaroodporne,
  • brytfanny.

Piekarnik i kuchenkę mikrofalową warto umieścić w wysokiej szafie do zabudowy, natomiast pozostałe sprzęty w szafkach i pojemnych szufladach. W strefie gotowania i pieczenia najczęściej również znajduje się narożnik, który warto odpowiednio zagospodarować, by możliwie jak najlepiej wykorzystać przestrzeń. To idealne miejsce na garnki, patelnie i inne naczynia. Wygodny do nich dostęp zapewniają półki i systemy cargo, które dzięki odpowiednio przemyślanym mechanizmom wysuwają się w całości, dzięki czemu można wykorzystać nawet najodleglejsze i trudno dostępne zakamarki w szafce.

Garnek średni Edo
Magnetyczna podstawka

W ergonomicznej kuchni strefy powinny być rozmieszczone w takiej kolejności, w jakiej zostały wymienione powyżej, tj. od zapasów do gotowania i pieczenia, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W praktyce wygląda to tak, że pierwszym sprzętem od wejścia powinna być lodówka i szafka spiżarniana. Zanim jednak zakupy tam trafią, trzeba je wyłożyć na 40 cm blacie pomocniczym, który powinien znajdować się tuż obok lodówki. Za lodówką powinien się znajdować zlewozmywak. Następny jest blat roboczy, który powinien mieć minimum 60 cm szerokości i minimum 120 cm długości. Za blatem ustawiamy kuchenkę, nad nim okap. Na końcu powinien znaleźć się ponownie mały blat pomocniczy o długości minimum 40 cm, na którym można stawiać już przygotowane potrawy.

Trójkąt roboczy w kuchni. Ważne wymiary i odległości w kuchni

Trójkąt roboczy to złota zasada projektowania przestrzeni kuchennej, która gwarantuje funkcjonalność, bez względu na rozmiar, kształt czy styl wnętrza. Zasada ta polega na prawidłowym rozmieszczeniu lodówki, zlewozmywaka i kuchenki względem siebie i w odpowiedniej odległości. Wedle niej wymienione sprzęty powinny być oparte na wierzchołkach trójkąta. Prawidłowe odległości w trójkącie roboczym są następujące:

  • 120-210 cm – odległość lodówki od zlewozmywaka;
  • 120-210 cm – odległość zlewozmywaka od kuchenki;
  • 120-270 cm – odległość kuchenki od lodówki.

Oprócz trójkąta roboczego ważne są również inne wymiary i odległości w kuchni, które odpowiednio zaplanowane i zastosowane uczynią kuchnię funkcjonalną i ergonomiczną. Jednym z nim jest wysokość blatu w kuchni, która standardowo wynosi 85 cm. Choć wskazuje się, że najlepszym rozwiązaniem, gwarantującym komfort pracy w kuchni jest dostosowanie wysokości blatu do wzrostu osoby, która z niego korzysta. Zatem wysokość blatu kuchennego powinna znajdować się 10-15 cm poniżej naszego zgiętego łokcia.
Jeśli chodzi o meble kuchenne, dolne szafki najlepiej zamontować na wysokości 85 cm. Natomiast odległość szafek górnych od blatu roboczego powinna wynosić minimum 50 cm. Okap zaleca się zamontować na około 70 cm od kuchenki gazowej i 65 cm od kuchenki elektrycznej.

Organizer na noże DrawerStore1
Pojemnik na pieczywo Mini Elly Matt

W jakim stylu urządzić kuchnię? Najlepsze materiały do kuchni

Skoro już wiesz, w jaki sposób zaprojektować kuchnię, by uzyskać finalnie funkcjonalne i ergonomiczne wnętrze najwyższa pora, by poznać najmodniejsze style aranżacji kuchennych wnętrz i dowiedzieć się, z jakich materiałów wybrać meble i blat, by zachwycały swym pięknem i służyły nam przez długie lata.

  • Kuchnia skandynawska

Jednym z najczęściej wybieranych stylów aranżacji kuchni jest skandynawski, cechujący się prostotą, funkcjonalnością i zastosowaniem naturalnych materiałów. Charakterystyczne dla kuchni w tym stylu są jasne, najczęściej białe, proste, drewniane meble pozbawione ozdób. Idealnym dopełnieniem jest blat kuchenny drewniany bądź wysoce gustowny i wytrzymały blat kamienny. Kuchnia w stylu skandynawskim to eleganckie, proste i wygodne wnętrze, w którym nie ma miejsca na przepych i niepotrzebne przedmioty.

Kuchnia w stylu skandynawskim
KUchnia scandi

Dowiedz się!

Więcej na temat aranżacji kuchni w stylu skandynawskim dowiesz się z Magazynu FF: Kuchnia po skandynawsku.
  • Biało-czarna kuchnia nowoczesna

Biało-czarna kuchnia to nowoczesna, ponadczasowa i niezwykle elegancka propozycja aranżacji. I choć takie rozwiązanie może wydawać się proste, banalne i nudne – nic bardziej mylnego! Białe szafki kuchenne, połyskujące płytki szklane do kuchni znajdujące się pomiędzy szafkami, a do tego mocny i wyrazisty blat granitowy to prawdziwy hit! Czarne blaty w kuchni często nakrapiane brokatem i wykończone na wysoki połysk zestawione z białymi szafkami oraz szarymi, srebrnymi i złotymi dodatkami prezentują się niezwykle gustownie i szykownie.

kuchnia biało-czarna
kuchnia czarno-biała

Uwaga

Zestawienie koloru białego i czarnego w aranżacji kuchni nie do końca do Ciebie przemawia? Odwiedź Magazyn FF: Kuchnia w ciemnych barwach – najmodniejszy trend kuchenny sezonu, w którym podpowiadamy jak urządzić kuchnię w ciemnej, mocnej, wyrazistej kolorystyce.
  • Kuchnie industrialne

Styl industrialny w aranżacji wnętrz z roku na rok zyskuje coraz większą grupę zwolenników. W kuchniach industrialnych królują surowe i naturalne materiały, jak beton, cegła, metal, ale też drewno o wyraźnych słojach. Często wykorzystywanym materiałem jest również szkło do kuchni industrialnej, które najczęściej umieszcza się między dolnymi a górnymi szafkami. Jeśli chodzi o meble, najlepiej w ten klimat wpisują się niskie, proste w swej formie szafki wykonane z jasnego drewna, połączone z elementami stalowymi. W kuchniach industrialnych królują szarości, beże, brązy i czerń.

  • Pomysł na kuchnię w stylu rustykalnym

Kuchnia rustykalna to sielskie, przytulne wnętrze, w którym panuje niepowtarzalny, wyjątkowo domowy, rodzinny klimat. W tym wnętrzu rządzą naturalne materiały. Drewniane meble zakończone listwami, gzymsami bądź okuciami, zwykle malowane, przecierane lub bejcowane dodają temu wnętrzu ciepła. Jeśli chodzi o wybór blatu, oprócz drewnianego, doskonale w kuchni rustykalnej prezentuje się blat marmurowy bądź z konglomeratu kamiennego. W takiej kuchni nie może również zabraknąć dużej ilości dodatków i bibelotów poustawianych na półeczkach.

    Doniczka samopodlewająca Eva Solo
    Pojemnik kuchenny ceramiczny Kilner
    Moździerz ceramiczny Kitchen Craft
  • Kuchnia w stylu prowansalskim

Aromatyczne zioła, dobre wino i malownicze krajobrazy to charakterystyczne cechy Prowansji, czyli regionu usytuowanego w południowo-wschodniej Francji, który zachwyca zielonymi wzgórzami i fioletowymi polami lawendy. Wszystkie te elementy można dostrzec w kuchni prowansalskiej, gdzie królują drewniane, jasne meble z lekkimi, finezyjnymi zdobieniami i delikatnymi rzeźbieniami. Do tego wnętrza pasuje blat kamienny lub wykończony płytkami z drewnianą krawędzią. Rzecz jasna nie może tu zabraknąć motywu lawendy, np. na obrusie czy dodatkach dekoracyjnych, a także doniczek z ziołami bądź lawendą.

  • Kuchnia w stylu angielskim

Białe, waniliowe, seledynowe szafki z lekko frezowanymi frontami, wykończone masywnymi listwami to cechy charakterystyczne dla kuchni angielskiej. Dopełnieniem aranżacji są drewniane lub kamienne blaty, a także wiklinowe i mosiężne dodatki oraz przedmioty stylizowane na stare.

Wskazówka


Urządzanie kuchni może być łatwe i przyjemne w szczególności wtedy, gdy czeka na Ciebie ogrom kuchennych promocji na przydatne sprzęty i akcesoria. Zajrzyj do Magazynu FF: Kuchnia – Twoje pole do przepisu, by dowiedzieć się więcej.

Zarówno kuchnia w bloku, na poddaszu, jak i w przestronnym domu wymaga odpowiedniego zaprojektowania i zaaranżowania. Jesteśmy przekonani, że dzięki naszym praktycznym poradom, każdemu uda się stworzyć funkcjonalne, a przy tym piękne i estetyczne wnętrze, w którym codzienne przygotowywanie posiłków będzie sprawiało dużo radości i przyjemności.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności