Jak dbać o noże, żeby służyły jeszcze naszym wnukom?

Ostre, dobrej jakości noże to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni – nie tylko tej w restauracji, ale i w domu. Chcąc zachować je w dobrym stanie jak najdłużej, warto wiedzieć, jak o nie dbać i w jaki sposób je przechowywać. Oto kilka najważniejszych wskazówek dotyczących obchodzenia się z nożami!

Jak dbać o noże, aby zachować je w dobrym stanie?

Zadbane noże kuchenne to gwarancja komfortu podczas przygotowywania najróżniejszych posiłków. Niezależnie od tego, czy dany nóż służy nam do krojenia pieczywa, siekania warzyw czy filetowania mięsa, zawsze powinien być odpowiednio ostry. W przeciwnym razie codzienne gotowanie przy jego użyciu będzie dużo bardziej czasochłonne i zwyczajnie męczące – a przecież powinna to być czysta przyjemność! W jaki sposób możemy zatem zadbać o ostrość kuchennych noży oraz dobry stan ostrzy? Przede wszystkim, pamiętając o ich prawidłowym przechowywaniu! Jeżeli wszystkie egzemplarze umieścimy „luzem” w jednej szufladzie, będą one ocierały o siebie nawzajem, a tym samym – szybciej ulegną zniszczeniu.

    Blok z 5 nożami
    Blok samoostrzący
    Nóż szefa kuchni

Noże umieszczone w specjalnych blokach lub uchwytach służą zdecydowanie dłużej i wyglądają jak nowe nawet po kilku latach użytkowania! Co więcej, taki sposób przechowywania pozwala zaoszczędzić sporo miejsca w szufladzie. Jeżeli z kolei chcemy trzymać je właśnie w niej, dobrym rozwiązaniem okażą się specjalne nakładki na ostrza, które odpowiednio je zabezpieczą. Aby zachować noże w dobrym stanie jak najdłużej, należy pamiętać również o ich dokładnym myciunajlepiej ręcznym – oraz regularnym impregnowaniu zarówno rękojeści, jak i klingi. Wpływ na wygląd noża ma także to, jakie deski do krojenia stosujemy na co dzień. Co więcej, chcąc utrzymać te kuchenne akcesoria w pożądanym stanie, powinniśmy pamiętać o tym, aby używać ich wyłącznie do krojenia żywności.

W jakich warunkach przechowywać noże?

Wiemy już, że na stan oraz żywotność noży w znacznym stopniu wpływa sposób ich przechowywania. Istnieje wiele metod i akcesoriów przeznaczonych na te niezbędne kuchenne przyrządy. To m.in. występujące w kilku wariantach bloki na noże. Najpopularniejszy ich rodzaj stanowią bloki magnetyczne, będące doskonałą alternatywą dla klasycznych listew czy stojaków na noże. Dzięki obecności magnesów ostrza noży przylegają idealnie do powierzchni bloku, a jego użytkowanie jest wyjątkowo wygodne i sprawne. Wystarczy, że przyłożysz do niego nóż – bez potrzeby szukania otworów i kilku prób wsunięcia ostrza do środka!

Ciekawe i wyjątkowo praktyczne rozwiązanie stanowi również innowacyjny samoostrzący blok na noże. To idealny wybór 2w1 dla osób, które nie posiadają osobnej ostrzałki lub zwyczajnie nie przepadają za ręcznym ostrzeniem. Przy każdym wsunięciu noża do otworu w bloku, klingi ostrzą się automatycznie – nie musimy więc robić… zupełnie nic! Chcąc zadbać o wygląd i żywotność swoich noży kuchennych, możemy sięgnąć również po klasyczny stojak na noże.


Jeżeli z kolei na blacie w kuchni nie mamy zbyt wiele miejsca, egzamin zdają listwy ścienne z uchwytami na noże. Te również występują w wersji magnetycznej – są one wówczas w stanie utrzymać kilka noży jednocześnie. Niektóre modele pozwalają także na przymocowanie dodatkowych uchwytów. Na tak wyposażonej listwie możemy więc wieszać także ściereczki czy rękawice kuchenne. Tego rodzaju uchwyty na noże to idealny wybór do kuchni z niewielką ilością przestrzeni na dodatkowe stojaki czy organizery. Możemy zawiesić ją na ścianie nad blatem, kuchenką czy stołem.

A co jeśli zależy nam na możliwości trzymania noży w szufladzie i jednoczesnej ochronie ostrzy przed zniszczeniem? Idealne okażą się specjalne płaskie organizery na noże do szuflad! Nie tylko zabezpieczą one ostrza, ale i zapobiegną ewentualnym skaleczeniom podczas wyjmowania przyrządów. Tego typu akcesoria sprawdzą się zarówno w przypadku dużych noży do krojenia, jak i typowych noży stołowych. W asortymencie sklepu Fabryka Form dostępne są bloki i listwy na noże wykonane z trwałych, wysokogatunkowych materiałów. Dzięki ogromnej różnorodności każdy bez trudu dopasuje dany model do indywidualnych potrzeb i wystroju swojej kuchni. Większość stojaków i listewek z naszej oferty posiada w zestawie także komplet wysokiej klasy noży w różnych rozmiarach i o różnym zastosowaniu. Jeśli mowa o odpowiednim przechowywaniu noży, oprócz samego miejsca, znaczenie mają również ogólne warunki, w których trzymane są te kuchenne akcesoria. Wiele noży nie lubi bowiem wilgoci oraz zbyt wysokich temperatur – warto zatem zwrócić uwagę na to, czy nie wkładamy do organizerów mokrych noży lub nie myjemy ich w zmywarce w 70 stopniach!

Blok z 5 nożami
Stojak na noże chroma

Dobra ostrzałka do noży – co ją wyróżnia?

Jeżeli zależy nam na tym, aby nóż dobrze spełniał swoją funkcję, powinniśmy zaopatrzyć się w dobrą ostrzałkę. Dzięki temu niewielkiemu przyrządowi nóż jest w stanie pokroić niemal każdy produkt – niezależnie od tego, czy mówimy o chlebie, kawałku mięsa czy twardym owocu. Z tępym ostrzem nie zdziałamy wiele – a jeśli nawet, to będziemy musieli włożyć w krojenie sporo wysiłku. Ostrzałka do noży to bez dwóch zdań must have w każdej kuchni! Ważne, aby w zaledwie kilka chwil była ona w stanie naostrzyć nawet najbardziej tępy nóż.

To ciekawe!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o listwach, blokach i uchwytach na noże, zajrzyj do Magazynu FF: Jak uporządkować noże kuchenne? Mamy 3 sposoby: bloki, listwy i uchwyty magnetyczne. Czeka tam na Ciebie mnóstwo informacji na temat prawidłowego przechowywania tych akcesoriów!
ostrzałka do noży
noże - ostrzałka

Wybierając ostrzałkę do noży, warto zwrócić uwagę na materiał, z którego stworzony jest sam mechanizm ostrzący. Może to być ostrze ceramiczne, stalowe lub diamentowe. Wyróżniamy również specjalne kamienie do ostrzenia noży. Ponadto możemy wybierać między modelem ręcznym a elektrycznym. Pierwszy z nich to bardziej tradycyjne rozwiązanie, które zdecydowanie cechuje się bezawaryjnością. Ostrzałki manualne wymagają jednak od użytkownika pewnego wysiłku i samodzielnego dopasowania kąta ostrzenia. Elektryczne modele to z kolei wybór dla osób, które cenią sobie maksymalną wygodę.

Ostrzałki dostępne są w różnych postaciach – m.in. pilnika, osełki czy wspomnianego już naturalnego kamienia. Inwestując w odpowiedni egzemplarz, mamy gwarancję, że nasze noże kuchenne będą zawsze idealnie ostre, a samo ich ostrzenie – błyskawiczne! W ofercie Fabryki Form znajdują się dziesiątki ostrzałek do noży w wielu różnych wariantach. To modele o dużej efektywności i trwałości, które już kilkoma pociągnięciami są w stanie naostrzyć nawet najbardziej stępione ostrza.

Ostrzałka kamień 300/1000 Shun

369,00 zł

Ostrzałka kamień 300/1000 Shun

Kai
Ostrzałka do noży Colt

139,00 zł

Ostrzałka do noży Colt

Gefu (2)
Ostrzałka Twinsharp Select

229,00 zł

Ostrzałka Twinsharp Select

Zwilling (1)

Jak impregnować klingi i trzonki?

Oprócz odpowiedniego przechowywania czy ostrzenia podstawą w dbaniu o noże jest również ich impregnacja. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku noży z trzonkami z naturalnego drewna – te wykonane z tworzywa sztucznego raczej nie reagują na rozmaite czynniki zewnętrzne. Chcąc zaimpregnować rękojeść, możemy użyć oleju – np. lnianego – lub specjalnego środka do konserwacji noży mających kontakt z żywnością.

A co z pielęgnacją klingi?

Wiele zależy od materiału, z którego jest ona wykonana. Jeżeli korzystamy z noży ze stali nierdzewnej, nie wymagają one praktycznie żadnej dodatkowej pielęgnacji – wystarczy odpowiednio je myć. Jeśli jednak klinga naszego noża wykonana jest ze stali węglowej, warto czasami poddać ją zabiegowi pielęgnacyjnemu. Materiał ten jest bowiem podatny na korozję, a w wyniku kontaktu z niektórymi artykułami spożywczymi może pokryć się patyną. Klingę noża ze stali węglowej warto więc raz na jakiś czas przetrzeć ściereczką nasączoną olejem, który zabezpieczy powierzchnię przed wilgocią. Jeżeli chcemy utrzymać noże w idealnym stanie na długie lata, powinniśmy pamiętać również o ich osuszaniu po umyciu. Zwracając uwagę na te z pozoru nieistotne szczegóły, znacząco wpłyniemy na ich żywotność, efektywność oraz sam wygląd.

Nóż szefa kuchni Mami

150,00 zł

Nóż szefa kuchni Mami

Alessi (1)
Nóż do mięsa Sixtus 35 cm

305,00 zł

Nóż do mięsa Sixtus 35 cm

Stelton

Wskazówka

Wciąż zastanawiasz się nad tym, których noży nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni?
O wszystkich ich rodzajach przeczytasz w Magazynie FF: Na noże, czyli przewodnik dla laików!

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł