Cukier, słodkości i inne śliczności, czyli jak dekorować lukrem

Lukier wykorzystuje się do ozdabiania ciast, ciasteczek, babeczek, tortów i innych wypieków. Można z niego wyczarować piękne dekoracje, chociażby w formie jadalnych kwiatów czy rozmaitych figurek. Poznaj wszystkie rodzaje lukru i dowiedz się, w jaki sposób dekorować nim wypieki.

Rodzaje lukru

Czy wiesz, że...

 

lukier powstał w Wielkiej Brytanii, a przepis na ten słodki dodatek po raz pierwszy opublikowano w książce kucharskiej „The Experienced English Housekeeper” wydanej w 1769 r.? Początkowo używano go do dekoracji tortów weselnych przygotowywanych na przyjęcia brytyjskiej rodziny królewskiej. Stąd też nazwa jednego z jego rodzajów – lukier królewski. Wyróżnia się 4 podstawowe rodzaje lukru.

1. Lukier klasyczny – lśniący

To najprostszy w przygotowaniu i najpopularniejszy rodzaj lukru. Najczęściej używa się go do dekoracji pączków czy bab wielkanocnych. Jego konsystencja nie pozwala na fantazyjne dekoracje, ale za to z łatwością możemy mu nadać ulubiony, pasujący do naszego wypieku smak, np. lukier cytrynowy uzyskasz poprzez dolanie odrobiny soku z cytryny. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na lukier klasyczny.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  •  1 łyżka wody

Przygotowanie:

  • Cukier puder przesiej przez sito i dolej do niego wodę. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp do niego cukier puder, jeśli za gęsty – dolej odrobinę wody.
    Papilotki Cottage Garden
    Wykrawacze do lukru
    Foremki do ciastek jednorozec

2. Lukier królewski

Lukier królewski, zwany również royal icing, to najlepszy lukier do pierników, ciastek czy tortów. Dlaczego? Jest on bardzo trwały i szybko zastyga, tworząc gładką i twardą powierzchnię na dekorowanym wypieku, a jego sekret tkwi w dodatku ubitych białek jaj. Dzięki temu, że lukier jest gęsty, doskonale nadaje się do przygotowywania rozmaitych dekoracji, np. jadalnych kwiatów. Jak zrobić lukier królewski?


Składniki:

  • 30 g białka
  • 150 g cukru pudru
  • 3 krople soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Cukier puder przesiej przez sito.
  • Do miski wlej białko. Dodaj sok z cytryny i cukier puder. Całość ucieraj na najniższych obrotach mikserach przez około 10-15 minut.
  • Gotowy lukier powinien być gładki i lśniący.

Zainspiruj się!

Poszukujesz sprawdzonych przepisów na kruche ciasteczka do dekoracji lukrem? Zajrzyj do Magazynu FF: Ciasteczka doskonałe – 5 przepisów, które zawsze się udają.
Donut z lukrem
Forma puzzle

3. Lukier plastyczny

Lukier plastyczny, zwany również masą cukrową lub fondantem, przypomina swą konsystencją elastyczną, łatwo formującą się plastelinę. To właśnie ten lukier wykorzystuje się do powlekania tortów czy wykonywania rozmaitych ozdób i figurek. Masę cukrową z łatwością możesz przygotować w zaciszu swojego domu. Poniżej znajdziesz nasz sprawdzony przepis.


Składniki:

  • 750-800 g przesianego cukru pudru
  • 100 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu, np. waniliowego, migdałowego czy cytrynowego


Przygotowanie:

  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodaj do niej glukozę i krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się obu składników.
  • Ostudzoną żelatynę umieść w misie miksera, dodaj aromat i partiami dodawaj cukier puder. Całość wyrabiaj na najniższych obrotach miksera, hakiem do ciasta drożdżowego. Po koniec wyrabiania przenieś masę na stolnicę i dokończ jej zagniatanie. Gotowa masa powinna mieć plastyczną konsystencję.
  • Jeśli chcesz użyć masę cukrową do obłożenia tortu lub wykrawania dekoracji, oprósz stolnicę cukrem pudrem i wałkiem rozwałkuj lukier na grubość 5 mm.
  • Gotową masę cukrową możesz dodatkowo zabarwić, najlepiej barwnikiem spożywczym w żelu lub w proszku.

4. Pomada

Pomada to rodzaj grubego lukru, który najczęściej można spotkać na eklerach lub amerykańskich donutach. Gęsty lukier o satynowym wykończeniu otrzymuje się dzięki połączeniu cukru pudru, wody i syropu ziemniaczanego, który niestety jest trudno dostępny, jednak z powodzeniem można go zastąpić 10% octem.

    Forma do ciasta jednorożec
    Uchwyt i rękawy cukiernicze
    Forma do ciastek Prezenty

Prosty sposób na dekoracje z lukru

Najprostszym sposobem na dekorację wypieków przy pomocy lukru jest jego zastosowanie do wypełniania lub zamalowywania całych powierzchni słodkości. Do takich dekoracji najlepiej sprawdza się lukier lśniący, którym można polać babkę wielkanocną, mazurka, makowca, babeczki, rogaliki czy pączki. W ten prosty sposób możesz również polukrować ciastka i pierniczki, jednak do ich ozdabiania warto przygotować lukier królewski, który można dodatkowo zabarwić. Wówczas z pozoru zwykła i prosta dekoracja, będzie efektownie prezentować się na naszych wypiekach.

Dekorowanie lukrem przy pomocy szablonów i pisaków

Przy użyciu rozmaitych szablonów można wykonać efektowną dekorację z lukru plastycznego lub królewskiego na wypiekach. Jak to zrobić? W pierwszej kolejności należy rozwałkować wałkiem do lukru masę cukrową, a następnie ułożyć na niej szablon do dekoracji wypieków. Możesz go również położyć na ostudzonym ciastku pokrytym lukrem królewskim. Kolejno przy pomocy giętkiej szpatułki lub noża z giętkim ostrzem nakładamy lukier na otwory znajdujące się w szablonie. Po nałożeniu lukru, bardzo ostrożnie podnieś szablon. Lukrową dekorację pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

Kratka do studzenia ciasta
Forma do studzenia bułek cynamonowych

Wykonywanie ozdób z lukru przy pomocy szablonu to prosty i popularny sposób, jednak nie jedyny. Z pomocą przychodzi również szpryca do lukru. Wystarczy napełnić pisak do lukru słodką masą, by wyczarować na ciasteczkach czy torcie piękne wzorki, szlaczki, fantazyjne rysunki czy napisy. Wszystko tak naprawdę zależy od Twojej inwencji i wyobraźni. Dołączone do szpryc i dekoratorów wymienne końcówki o różnych kształtach i grubościach dają nieograniczone możliwości kreowania lukrowych dekoracji. Jak ozdobić tort czy ciasteczka przy pomocy pisaka? Skieruj szprycę prostopadle do dekorowanej powierzchni i rozpocznij ozdabianie równomiernie, wyciskając masę z tubki. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

Wykrawanie dekoracji z lukru

Kolejnym sposobem na udekorowanie wypieków jest wykrawanie z lukru plastycznego gotowych ozdób. To bardzo prosta metoda ozdabiania polegająca na rozwałkowaniu na stolnicy lukru plastycznego i wycinaniu dowolnych kształtów przy pomocy specjalnych, ostrych wykrawaczy do lukru lub foremek do ciastek. Narzędzia do wykrawania lukru pomogą Ci stworzyć oryginalne i fantazyjne dekoracje na tort, babeczki czy ciasteczka

Modelowanie lukru

Modelowanie lukru plastycznego to świetna zabawa i doskonały sposób na dekorację tortu czy innych wypieków. Przy pomocy narzędzi do modelowania możesz przygotować przeróżne dekoracje, które przyozdobią wierzch Twojego wypieku, np. jadalne kwiaty, listki, motylki wstążki, serduszka czy wyjątkowe dekoracje przypominające koronki. Dzięki plastycznym właściwościom lukru z łatwością wykonasz też figurki na tort. Narzędzia do lukru pozwolą Ci wymodelować słodką masę i ukształtować z niej pożądane kształty. Modelowanie lukru to sposób na stworzenie niepowtarzalnej, wymarzonej aranżacji tortu!

Hearts Forma do wykrawania ciasteczek

Dowiedz się

Więcej na temat pieczenia i dekorowania tortów dowiesz się z Magazynu FF: Jak wyczarować tort urodzinowy dla dziecka?

Pieczenie i dekorowanie słodkości lukrem może być naprawdę łatwe i przyjemne. Wystarczy, że wyposażysz się w funkcjonalne akcesoria do dekorowania wypieków w postaci szablonów, dekoratorów czy narzędzi do modelowania lukru. Przekonaj się, jakie to proste, i zostań mistrzem lukrowych dekoracji!

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 250 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 17 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności