Potrawy wigilijne, które mogą Cię zaskoczyć

Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami – a wraz z nim wyjątkowy czas z bliskimi, dom wypełniony zapachem igliwia i… mnóstwo niepowtarzalnych smaków! Tradycyjne dania na Wigilię mogą znacząco różnić się między sobą w zależności od regionu czy preferencji kulinarnych. Sprawdź, co pojawia się na wigilijnym stole w różnych częściach Polski i poznaj nowe ciekawe potrawy!

Seleryba i tofurnik, czyli wariacje na temat wigilijnych dań

Ryba, barszcz, kapusta z grochem, makowe słodkości… – chyba w każdym polskim regionie jemy je w Wigilię ze smakiem. W większości domów na stole staje tego wieczoru aż dwanaście potraw, symbolizujących dwanaście miesięcy w roku lub dwunastu Apostołów. Oprócz typowych wigilijnych dań znanych większości z nas „gospodynie” i „gospodarze” przygotowują też inne potrawy, które naprawdę potrafią zaskoczyć. Co więcej, ich klasyczne wersje coraz częściej zastępowane są wersją wegańską lub bez glutenu. Dziś możliwości jest naprawdę mnóstwo – a takie wariacje wcale nie wymagają od nas szczególnych kulinarnych umiejętności. Przyjrzyjmy się bliżej tym ciekawym smakom…

ciasto w formie
zapiekanka w garnku

Seleryba, czyli wegańska „ryba” z selera

Seleryba to doskonała alternatywa dla wigilijnego karpia lub innej ryby, wybierana przez osoby na diecie wegańskiej. Jak sama nazwa wskazuje, danie to przygotowywane jest na bazie selera – a całość smakuje niemal identycznie jak prawdziwy rybny kawałek!

Składniki na kilkanaście sztuk:

• 1 kg selera;
• 2 arkusze wodorostów nori + 5 arkuszy do owijania kotletów;
• 2 łyżki sosu sojowego;
• 2 l warzywnego bulionu;
• sól i pieprz;
• 4 liście laurowe;
• 2 ziela angielskie
• łyżeczka ziaren kolendry;
• na panierkę: mleko roślinne/woda, mąka pszenna/kukurydziana/ryżowa;
• olej roślinny.

Przygotowanie:

1. Seler obierz i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
2. Do dużego garnka wlej bulion i dodaj dwa arkusze wodorostów nori, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę oraz sos sojowy.
3. Zagotuj całość, dodaj seler i gotuj do całkowitej miękkości (ok. 15-20 minut).
4. Miękkie plastry selera wyjmij z garnka do ostudzenia, uważając, aby się nie połamały.
5. Potnij arkusze wodorostów na wąskie paski.
6. Przygotuj mleko/wodę i mąkę na panierkę.
7. Plastry selera przypraw solą i pieprzem, owiń w nori, zamocz w mleku i obtocz w mące.
8. Rozgrzej na patelni olej i smaż plastry selera przez 2-3 minuty z każdej strony.

Selerybę można podawać w dowolny sposób – z ziemniakami i surówką czy z kromką świeżego chleba, czyli dokładnie tak, jak serwowana jest w Wigilię klasyczna ryba.

Boczniaki w migdałowej panierce

W Wigilię na stole nie może zabraknąć dań z grzybami – w przeszłości wierzono, że mają one magiczną moc i gwarantują zdrowie oraz siłę. Kolejnym wyśmienitym wigilijnym daniem są więc aromatyczne boczniakowe kotleciki z migdałami – w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Ich przygotowanie to pestka!

Składniki na 8 kotlecików:

• 8 boczniaków;
• 150 g blanszowanych migdałów;
• 4-5 łyżek natki pietruszki (świeżej), oregano bądź tymianku;
• 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie);
• sól morska i pieprz;
• 4 łyżki mąki owsianej bez glutenu;
• woda/mleko roślinne.

Przygotowanie:

1. Migdały upraż na patelni lub w piekarniku w temperaturze 100°C (około 20 minut), ostudź i zmiel, np. w elektrycznym młynku do ziaren kawy.
2. Boczniaki opłucz, osusz i przypraw solą oraz pieprzem.
3. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj ją ze zmielonymi migdałami, a następnie dodaj do mieszanki płatki drożdżowe.
4. Połącz mąkę z wodą/mlekiem roślinnym do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
5. Zamocz boczniaki w mące z wodą/napojem i obtocz je w migdałowej panierce.
6. Smaż grzyby na rozgrzanym oleju i na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej ze stron, dopóki lekko się nie przyrumienią.

To wszystko! Boczniaki z migdałami smakują doskonale zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą.

kanie
garnek na gazie

Pierogi z kaszą gryczaną i tofu

Pierogi to bez dwóch zdań jedno z podstawowych wigilijnych dań. Oprócz klasycznej wersji z kapustą i grzybami na stole można postawić dodatkową wersję tej przepysznej potrawy – na przykład pierogi z… kaszą gryczaną i tofu!

Składniki na ciasto (około 35 pierogów):

• 280 ml mąki orkiszowej;
• 280ml mąki żytniej;
• 280ml mąki pszennej;
• około 280ml wrzątku.
Składniki na farsz:
• ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej prażonej;
• 200 g tofu;
• 2 większe cebule;
• 2 łyżeczki soku z cytryny;
• 2 łyżeczki octu jabłkowego;
• sól i pieprz;
• pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej;
• 2-4 łyżeczki oregano;
• olej.

Przygotowanie:

1. Tofu pokrusz, a następnie zalej sokiem z cytryny i octem jabłkowym.
2. Gotuj kaszę do miękkości na małym ogniu, a po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia.
3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju jedynie do miękkości.
4. Wymieszaj wszystkie składniki farszu, przypraw solą, pieprzem, oregano oraz papryką i pozostaw na czas przygotowywania ciasta.
5. Mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, dolej wrzątek i olej.
6. Wymieszaj całość łyżką i przejdź do zagniatania ciasta na jednolitą masę.*
7. Gotowe ciasto rozwałkuj na odpowiednią grubość i wykrój równe kółka, np. przy użyciu szklanki.
8. Wypełnij kawałki ciasta farszem i sklej, a następnie wrzuć pierogi do wrzątku i gotuj przez 4-5 minut (zamrożone – 2 minuty dłużej).
*jeśli w trakcie wyrabiania ciasto jest za rzadkie, wystarczy dodać mąki orkiszowej.

Pierogi z kaszą gryczaną to danie znane m.in. w województwie pomorskim. Dodatek tofu i wędzonej papryki sprawia jednak, że zyskują one jeszcze ciekawszego smaku i stanowią idealne wigilijne danie dla wegan.

kostki
wieczerza

Świąteczna grzybowa bezglutenowa

Aromatyczne grzyby to jeden z podstawowych składników wigilijnych potraw. Znasz już przepis na boczniaki z migdałami – czas na uwielbianą przez wielu Polaków zupę grzybową, lecz w wersji bez glutenu!

Składniki na około 8 porcji:

• 600 g borowików;
• 2 cebule;
• 1,5 l bulionu;
• 2 łyżki masła;
• sól i pieprz;
• opcjonalnie śmietana 18%;
• 250 g makaronu bezglutenowego łazanki.

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na maśle.
3. Do cebuli dodaj grzyby i duś całość przez około 15 minut.
4. Grzyby z cebulką zalej bulionem, dopraw i gotuj całość do miękkości.
5. W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotuj makaron.
6. Na koniec zabiel zupę śmietaną.

Grzybowa w wersji bez glutenu skradnie niejedno serce – a na wigilijnym stole ta zupa to absolutna podstawa!

Sałatka jarzynowa w nowoczesnym wydaniu

Każdy z nas zna tradycyjną sałatkę jarzynową, która na polskim stole gości bez względu na okazję. W Święta również możemy spotkać ją w większości domów. Jeśli klasyczna wersja tej uwielbianej sałatki nieco Ci się znudziła, mamy dziś dla Ciebie przepis na „jarzynówkę” w innowacyjnej osłonie. Wzbogacono ją o kilka „nowoczesnych” dodatków, które nadają jej całkiem nowego smaku!

Składniki:

• 4 marchewki;
• 2 korzenie pietruszki;
• 3 ziemniaki;
• niewielki kawałek selera;
• 3 ogórki kiszone;
• 4 jajka;
• puszka konserwowego groszku;
• sól i pieprz;
• majonez;
• nowość: 1 cebula (najlepiej czerwona), 2 jabłka i 2 łyżki miodu!

Przygotowanie:

1. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyj i gotuj do miękkości, pilnując, aby się nie rozgotowały.
2. Po ugotowaniu odłóż je do ostudzenia, a następnie dokładnie obierz.
3. W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo, ugotowane zalej zimną wodą, a ostudzone – obierz.
4. Obraną cebulę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
5. Do jarzyn, ziemniaków i jajek możesz użyć specjalnej okrągłej krajalnicy.
6. Odsącz groszek konserwowy z zalewy, wsyp do miski i dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki.
7. Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę, a na patelnię wylej dwie łyżki miodu.
8. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodaj do niego pokrojone jabłka, aby się podpiekły.
9. Po ostudzeniu umieść karmelizowane jabłka w misce z resztą składników.
10. Dodaj majonez, sól i pieprz i odstaw sałatkę do lodówki.

Cebula i karmelizowane jabłka zdecydowanie nie należą do składników tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Pierwszy z „dodatków” nada jej jednak odrobiny ostrości, a drugi – sprawi, że sałatka będzie rozpływać się w ustach… i jeszcze bardziej kojarzyć się ze Świętami!

warzywa o
mieszadła

A może coś na deser? Piernikowy tofurnik ze śliwką

Po wigilijnej kolacji każdy z nas lubi przekąsić coś słodkiego. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego sernika lub piernika, postaw na… piernikowy tofurnik! To idealny wybór dla wszystkich wegan, jednak posmakuje każdemu – bez względu na codzienną dietę. Jeśli postawisz na bezglutenową wersję pierniczków, ciasta posmakują również goście z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Składniki na spód (tortownica 20 cm):

• 140 g miękkich pierniczków;
• 60 g masła orzechowego.
Składniki na masę „serową”:
• 2 kostki naturalnego tofu;
• 140 g miękkich pierniczków;
• puszka mleczka kokosowego;
• 40 g mąki ziemniaczanej;
• 3-4 łyżki cukru pudru;
• garść suszonych śliwek;
• sok z całej cytryny i połowy pomarańczy;
• ¼ szklanki rumu;
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na polewę:

• tabliczka gorzkiej czekolady;
• 2 miękkie pierniczki/ciasteczka korzenne;
• 3-4 łyżki mleka roślinnego, np. owsianego.

Przygotowanie:

1. Pierniczki pokrusz na mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę z masłem orzechowym.
2. Wypełnij spód tortownicy piernikowo-orzechowym ciastem i odstaw do lodówki.
3. Opłucz śliwki, zalej rumem i odstaw, aby nasiąknęły.
4. Tofu odsącz z wody i zblenduj na miękką masę z sokiem z pomarańczy i cytryny.
5. Dodaj pierniczki oraz gęstą część mleczka kokosowego i ponownie zmiksuj całość.
6. Do masy dosyp cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i miksuj uzyskania gładkiej konsystencji.
7. Masę „serową” przelej do miski, dodaj ekstrakt waniliowy i śliwki (odsączone wcześniej z rumu).
8. Wyjmij tortownicę z lodówki, wylej masę na pierniczkowo-orzechowy spód i piecz
z termoobiegiem w 180°C przez 40-50 minut.
9. Po upieczeniu i ostudzeniu wstaw tofurnik do lodówki na kilka godzin.
10. Podgrzej mleko na polewę (do momentu gotowania) i rozpuść w nim czekoladę.
11. Polej wierzch ciasta gotową polewą, udekoruj pokruszonymi pierniczkami i odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Ślinka cieknie na samą myśl o tym wyjątkowym cieście… Obok tradycyjnego sernika i makówek będzie się on prezentował naprawdę doskonale!

owoce w misce
robot na blacie

Kompot z suszu z cytrusową nutą

Wigilijnego kompotu z suszu nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni wprost go uwielbiają, inni – unikają. Dla tych należących do pierwszej grupy mamy dziś przepis na nieco unowocześnioną wersję – a mowa o kompocie z suszu w wersji… cytrusowej!

Składniki na 1,5 l kompotu:

• 150 g suszonych jabłek;
• 50 g wędzonych suszonych jabłek;
• 100 g wędzonych gruszek;
• 80 g suszonych moreli;
• 80 g suszonych śliwek;
• 45 g żurawiny;
• 6 sztuk goździków;
• 2 laski cynamonu;
• duża pomarańcza;
• cytryna;
• 3 l wody.

Przygotowanie:

1. Zalej suszone owoce wodą, pozostaw na krótką chwilę w celu wypłukania i wylej wodę.
2. Do garnka wlej 3 litry wody, umieść w nim opłukane suszone owoce i pozostaw na 8-12 godzin (np. na noc), aby dobrze się namoczyły.
3. Po upływie odpowiedniego czasu do garnka z wodą i owocami wrzuć goździki oraz cynamon.
4. Zagotuj całość i przykryj garnek pokrywką, a w chwili zagotowania zmniejsz ogień.
5. Gotuj kompot przez 30 minut na małym ogniu.
6. Po tym czasie dodaj go kompotu świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy.
7. Zamieszaj całość i gotuj jeszcze przez 10 minut.

Kompot z suszu z dodatkiem cytrusów ma znacznie bardziej orzeźwiający smak, a pomarańcza dodaje mu iście świątecznego charakteru. Można podawać go i na ciepło, i na zimno – prosto z garnka lub po rozcieńczeniu z wodą. Dobrym pomysłem okaże się też osłodzenie kompotu miodem lub cukrem trzcinowym.

susz
herbata w czajniku

Powyższe przepisy zagwarantują kubkom smakowym jeszcze ciekawsze doznania, a zgromadzeni przy stole bliscy będą naprawdę zachwyceni. W Fabryka Form czekają na Ciebie stylowe elementy zastawy stołowej, na których w elegancki sposób podasz przygotowane dania. Nie zabrakło u nas także blach do pieczenia, tac do serwowania czy dekoracyjnych dodatków do wigilijnego nakrycia. Znajdź akcesoria, których jeszcze Ci brakuje, ruszaj do kuchni i daj się porwać magii świątecznych przygotowań!

nakrycie świąteczne
choinka na talerzu

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł