Przepisy na świąteczne dania jednogarnkowe
Święta już za pasem, zatem to najwyższy czas, by zaplanować wigilijne i świąteczne menu. Co przyrządzić na Święta Bożego Narodzenia? Naszą propozycją są świąteczne potrawy jednogarnkowe, które doskonale smakują, są sycące i rozgrzewające, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu.
Kapusta z grzybami – potrawa jednogarnkowa na wigilię
Wigilijne potrawy jednogarnkowe to idealne rozwiązanie dla osób chcących w szybki i prosty sposób przygotować pożywne i wyśmienite danie. Jedną z nich jest kapusta wigilijna z grzybami, której nie może zabraknąć na Twoim świątecznym stole! To niezwykle łatwa w przygotowaniu potrawa, a przy tym wyjątkowo pyszna. Doskonale smakuje zarówno w połączeniu ze smażonym karpiem, ale też jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 3,5 szklanki wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Suszone grzyby przełóż do miski i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Miskę przykryj, np. talerzem i odstaw w suche i chłodne miejsce na około 12 godzin. Nie wylewaj wody pozostałej po moczeniu grzybów.
- Odsączone grzyby pokrój w cienkie paski.
- W garnku na indukcję rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Podsmażaj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
- Kapustę kiszoną odsącz z soku. Dodaj do cebuli wraz z startą na grubych oczkach tarki marchewką. Dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól.
- Do garnka wrzuć pokrojone grzyby, wodę pozostałą po moczeniu grzybów i dodatkowo jeszcze 1,5 szklanki zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj garnek pokrywkę, ustaw średnią moc palnika i gotuj wigilijny bigos przez około 1,5 godziny. Co 30 minut przemieszaj kapustę w garnku.
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem – pyszne danie jednogarnkowe na święta
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na wiele różnych sposobów, w tym także przygotowując świąteczne dania jednogarnkowe. Wyśmienity gulasz z mięsem wieprzowym i warzywami, pełen smaku i aromatu, z pewnością zajmie honorowe miejsce na świątecznym stole.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- pęczek natki pietruszki
- 300 g mrożonego groszku
- 3 łyżki mąki
- ¾ szklanki wody
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
- papryka słodka
- papryka ostra
- lubczyk
- czosnek niedźwiedzi
- sól
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso i smaż do bardzo mocnego zarumienienia. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez kilka minut. Do garnka wlej 1 litr wody, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 40 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojoną w kostkę pietruszkę, posiekaną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy.
- Gulasz duś przez 1 godzinę. W międzyczasie, w razie potrzeby, możesz dolać odrobinę wody. Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj mrożony groszek.
- Mąkę rozprowadź w ¾ szklanki zimnej wody, wlej do garnka i zagotuj gulasz. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, do momentu aż zgęstnieje.
Zajrzyj po więcej
Więcej przepisów na pożywne i rozgrzewające potrawy jednogarnkowe znajdziesz w Magazynie FF: Chłopski garnek na 5 sposobów – przepisy.Jednogarnkowy przepis na pyszny ryż z mięsem i warzywami
Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas, także w kuchni. Przygotuj na świąteczny stół coś oryginalnego, niecodziennego i przepysznego. Naszą propozycją jest ekspresowe danie jednogarnkowe z ryżem, mięsem i warzywami.
Składniki:
- 100 g ryżu
- 200 g karkówki wieprzowej
- 1 duża marchewka
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 500 ml wody
- kurkuma
- pieprz cytrynowy
- pieprz ziołowy
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w niewielką kostkę, marchewkę w półplasterki, a cebulę i papryczkę drobno posiekaj.
- W garnku aluminiowym rozgrzej olej, wrzuć cebulę i mięso, smaż do momentu dość mocnego zarumienienia. Mięso zalej wodą, dodaj marchewkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Garnek przykryj pokrywką i całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy i duś jeszcze przez 5 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj do wywaru ryż, dokładnie wymieszaj i gotuj do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Świąteczny kociołek chłopski z wołowiną, papryką, marchewką i fasolką szparagową
Świąteczne dania jednogarnkowe mogą być szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakiwać swym wyjątkowym smakiem, czego najlepszym przykładem jest przepis na pyszny gulasz wołowy z papryką, marchewką i fasolką szparagową. Przygotuj wyśmienity kociołek chłopski, by pokazać się swoim bliskim od jak najlepszej kulinarnej strony.
Składniki:
- 500 g łopatki wołowej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 marchewki
- 300 g fasolki szparagowej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, paprykę oczyść i pokrój na kawałki, a marchewki obierz i pokrój na plasterki. Odetnij końcówki z fasolki szparagowej i każdą przekrój na pół.
- Na rozgrzany w garnku emaliowanym olej wrzuć mięso i smaż tak długo, aż stanie się brązowe. Kolejno dodaj cebulę, paprykę, marchewkę, fasolkę szparagową i smaż warzywa przez 5 minut.
- Do garnka wlej wodę. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i zioła prowansalskie.
- Zawartość garnka przemieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki.
Potrawka z dorsza w sosie śmietanowym - danie jednogarnkowe na wigilię
Poszukujesz oryginalnego pomysłu na wigilijne dania jednogarnkowe? Jedną z naszych propozycji, która z pewnością zaskoczy każdego swoim smakiem i pomysłowością jest potrawka z dorsza z warzywami w pysznym sosie śmietanowym.
Składniki:
- 600 g filetów z dorsza
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 1 duży por
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- pęczek natki pietruszki
- 2 szklanki wody
- 100 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
- W międzyczasie obierz marchewkę, pietruszkę, selera i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w półplasterki.
- W garnku ze stali nierdzewnej rozgrzej masło klarowane, przełóż wszystkie warzywa wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez 5 minut. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszkę, wlej wodę i duś przez kolejne 5 minut do czasu, aż warzywa będą już miękkie.
- Do warzyw włóż przygotowanie filety z dorsza, całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
- Filety rybne wyjmij z garnka. Do warzyw dodaj śmietanę, wymieszaj. Do garnka ponownie włóż rybę. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
Potrawy jednogarnkowe doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Są proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają długiego czasu spędzania w kuchni i sprzątania po gotowaniu, a przy tym są wyjątkowo pyszne i aromatyczne.