Przepisy na świąteczne dania jednogarnkowe

Święta już za pasem, zatem to najwyższy czas, by zaplanować wigilijne i świąteczne menu. Co przyrządzić na Święta Bożego Narodzenia? Naszą propozycją są świąteczne potrawy jednogarnkowe, które doskonale smakują, są sycące i rozgrzewające, a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu.

Kapusta z grzybami – potrawa jednogarnkowa na wigilię

Wigilijne potrawy jednogarnkowe to idealne rozwiązanie dla osób chcących w szybki i prosty sposób przygotować pożywne i wyśmienite danie. Jedną z nich jest kapusta wigilijna z grzybami, której nie może zabraknąć na Twoim świątecznym stole! To niezwykle łatwa w przygotowaniu potrawa, a przy tym wyjątkowo pyszna. Doskonale smakuje zarówno w połączeniu ze smażonym karpiem, ale też jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3,5 szklanki wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • sól
  • olej do smażenia
kapusta z grzybami na święta

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby przełóż do miski i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Miskę przykryj, np. talerzem i odstaw w suche i chłodne miejsce na około 12 godzin. Nie wylewaj wody pozostałej po moczeniu grzybów.
  2. Odsączone grzyby pokrój w cienkie paski.
  3. W garnku na indukcję rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Podsmażaj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
  4. Kapustę kiszoną odsącz z soku. Dodaj do cebuli wraz z startą na grubych oczkach tarki marchewką. Dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól.
  5. Do garnka wrzuć pokrojone grzyby, wodę pozostałą po moczeniu grzybów i dodatkowo jeszcze 1,5 szklanki zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj garnek pokrywkę, ustaw średnią moc palnika i gotuj wigilijny bigos przez około 1,5 godziny. Co 30 minut przemieszaj kapustę w garnku.

Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem – pyszne danie jednogarnkowe na święta

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na wiele różnych sposobów, w tym także przygotowując świąteczne dania jednogarnkowe. Wyśmienity gulasz z mięsem wieprzowym i warzywami, pełen smaku i aromatu, z pewnością zajmie honorowe miejsce na świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pęczek natki pietruszki
  • 300 g mrożonego groszku
  • 3 łyżki mąki
  • ¾ szklanki wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • lubczyk
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso i smaż do bardzo mocnego zarumienienia. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez kilka minut. Do garnka wlej 1 litr wody, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 40 minut.
  2. Po upływie powyższego czasu dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojoną w kostkę pietruszkę, posiekaną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy.
  3. Gulasz duś przez 1 godzinę. W międzyczasie, w razie potrzeby, możesz dolać odrobinę wody. Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj mrożony groszek.
  4. Mąkę rozprowadź w ¾ szklanki zimnej wody, wlej do garnka i zagotuj gulasz. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, do momentu aż zgęstnieje.
gulasz wieprzowy
danie z pomarańczowymi warzywami

Zajrzyj po więcej

Więcej przepisów na pożywne i rozgrzewające potrawy jednogarnkowe znajdziesz w Magazynie FF: Chłopski garnek na 5 sposobów – przepisy.

Jednogarnkowy przepis na pyszny ryż z mięsem i warzywami

Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas, także w kuchni. Przygotuj na świąteczny stół coś oryginalnego, niecodziennego i przepysznego. Naszą propozycją jest ekspresowe danie jednogarnkowe z ryżem, mięsem i warzywami.

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 200 g karkówki wieprzowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 500 ml wody
  • kurkuma
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w niewielką kostkę, marchewkę w półplasterki, a cebulę i papryczkę drobno posiekaj.
  2. W garnku aluminiowym rozgrzej olej, wrzuć cebulę i mięso, smaż do momentu dość mocnego zarumienienia. Mięso zalej wodą, dodaj marchewkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Garnek przykryj pokrywką i całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
  3. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i duś jeszcze przez 5 minut.
  4. Po upływie powyższego czasu dodaj do wywaru ryż, dokładnie wymieszaj i gotuj do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  5. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
ryż z mięsem i warzywami
fondue z chlebem

Świąteczny kociołek chłopski z wołowiną, papryką, marchewką i fasolką szparagową

Świąteczne dania jednogarnkowe mogą być szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakiwać swym wyjątkowym smakiem, czego najlepszym przykładem jest przepis na pyszny gulasz wołowy z papryką, marchewką i fasolką szparagową. Przygotuj wyśmienity kociołek chłopski, by pokazać się swoim bliskim od jak najlepszej kulinarnej strony.

Składniki:

  • 500 g łopatki wołowej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, paprykę oczyść i pokrój na kawałki, a marchewki obierz i pokrój na plasterki. Odetnij końcówki z fasolki szparagowej i każdą przekrój na pół.
  2. Na rozgrzany w garnku emaliowanym olej wrzuć mięso i smaż tak długo, aż stanie się brązowe. Kolejno dodaj cebulę, paprykę, marchewkę, fasolkę szparagową i smaż warzywa przez 5 minut.
  3. Do garnka wlej wodę. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i zioła prowansalskie.
  4. Zawartość garnka przemieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki.
kociołek chłopski z grzybami
kociołek chłopski z chlebem
Garnek Makia 2,5 l

154,00 zł

Garnek Makia 2,5 l

Muurla
    Garnek Makia 2,5 l

    154,00 zł

    Garnek Makia 2,5 l

    Muurla

Potrawka z dorsza w sosie śmietanowym - danie jednogarnkowe na wigilię

Poszukujesz oryginalnego pomysłu na wigilijne dania jednogarnkowe? Jedną z naszych propozycji, która z pewnością zaskoczy każdego swoim smakiem i pomysłowością jest potrawka z dorsza z warzywami w pysznym sosie śmietanowym.

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 duży por
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki wody
  • 100 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
  2. W międzyczasie obierz marchewkę, pietruszkę, selera i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w półplasterki.
  3. W garnku ze stali nierdzewnej rozgrzej masło klarowane, przełóż wszystkie warzywa wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez 5 minut. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszkę, wlej wodę i duś przez kolejne 5 minut do czasu, aż warzywa będą już miękkie.
  4. Do warzyw włóż przygotowanie filety z dorsza, całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  5. Filety rybne wyjmij z garnka. Do warzyw dodaj śmietanę, wymieszaj. Do garnka ponownie włóż rybę. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
danie z krewetkami
danie z dorszem

Potrawy jednogarnkowe doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Są proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają długiego czasu spędzania w kuchni i sprzątania po gotowaniu, a przy tym są wyjątkowo pyszne i aromatyczne.

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 400 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 25 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności