Garnki bez niklu i aluminium – co powinien wybrać alergik?

Uczulenie na metale, np. nikiel lub chrom, wymaga ograniczenia kontaktu z czynnikiem uczulającym. Nie każdy jednak wie, że te pierwiastki znajdują się nawet w używanych na co dzień garnkach czy patelniach. Kupując kuchenne akcesoria, alergicy powinni więc zwracać szczególną uwagę na materiały, z których są one wykonane. W jakie garnki warto więc zaopatrzyć swoją kuchnię w przypadku uczulenia na nikiel lub aluminium? Podpowiadamy…

O co chodzi z aluminium...

Garnki, patelnie czy foremki do ciast wykonane z aluminium są powszechnie dostępne na rynku. Wynika to z ich licznych zalet - są lekkie, poręczne, aluminium szybko się nagrzewa i rozprowadza ciepło, co pozwala efektywnie przygotować posiłki i oszczędzać energię. Ponadto takie garnki są wytrzymałe, mają dużą odporność na uszkodzenia i przystępną cenę. Wiele współczesnych garnków jest wytwarzanych z aluminium anodowanego (czyli pokrytego tlenkiem glinu), który jest odporny na korozje, bardziej wytrzymały, a glin nie przenika do potraw.
Dodatkowo wiele aluminiowych garnków jest wyposażonych w powłokę teflonową czy ceramiczną dla dodatkowej ochrony. Nie zaleca się jednak korzystania z bardzo starych i wysłużonych garnków, które pod wpływem eksploatacji i mycia mogą mieć zdartą warstwę ochronną. Te najtańsze warianty również mogą nie być odpowiednio zabezpieczone przed wpływem szkodliwych czynników na potrawy.

Alergia na aluminium?

 


Jeżeli jednak jesteśmy alergikami i nasz organizm źle reaguje na styczność z aluminium, to warto poszukać alternatywy - tej jednak aktualnie nie brakuje na rynku, stąd pomysł na magazyn, który przeprowadzi was przez cały proces łatwo i bezboleśnie!

Nikiel, aluminium i inne uczulające substancje – w jakich garnkach się znajdują?

Jeśli jesteś uczulony na nikiel lub aluminium, podczas wyboru garnków do swojej kuchni powinieneś zawsze brać pod uwagę materiał, z którego są one wykonane. Pierwszy z tych pierwiastków znajduje się przede wszystkim w wielu modelach wykonanych ze stali nierdzewnej, zwłaszcza słabszej jakości. W przypadku uszkodzenia powłoki bądź w wyniku działania wysokiej temperatury może on przenikać go organizmu, wywołując reakcję alergiczną. Składnikiem garnków wykonywanych z tego materiału bywa także chrom, który również należy do pierwiastków uczulających. Osoby uczulone na aluminium powinny z kolei unikać najtańszych aluminiowych garnków bez atestów na rzecz tych wykonanych z aluminium anodowanego. Są one pokryte warstwą tlenku glinu, która chroni przed przenikaniem szkodliwego aluminium do gotowanej żywności. Bezpośredniemu stykaniu się aluminium z żywnością zapobiegają także inne powłoki, np. ceramiczne lub kamienne.

emalia
regał

Garnki emaliowane – idealne dla alergików

Bezpieczny wybór dla osób uczulonych na nikiel stanowią m.in. garnki emaliowane. Zazwyczaj są one wykonane z blachy pokrytej powłoką z emalii, czyli sproszkowanego szkła ze specjalnym pigmentem. To hipoalergiczne rozwiązanie, które nie uwalnia do żywności żadnych szkodliwych substancji – nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Oprócz tego, że mogą być z powodzeniem stosowane przez alergików, garnki emaliowane są również wyjątkowo trwałe i odporne na uszkodzenia. Ich atut stanowi bez wątpienia także przyjemny dla oka design. Co więcej, stanowią one niezwykle uniwersalne rozwiązanie – możesz w nich nie tylko gotować, ale również dusić, smażyć i grillować! Poszukując idealnego emaliowanego garnka do swojej kuchni, warto zwrócić uwagę m.in. na propozycje takich marek jak Staub czy Le Creuset. W asortymencie Fabryka Form czekają na Ciebie dziesiątki garnków i garnuszków tych producentów, dostępne w najróżniejszych rozmiarach i kształtach. To emaliowane naczynia żeliwne o szerokim zastosowaniu, całkowicie bezpieczne dla alergików – a przy tym niezwykle stylowe! Na uwagę zasługują również garnki żeliwne marki Ballarini z serii Bellamonte – każdy z nich pokryty jest emaliowaną powłoką.

potrawka
pianka

Garnki z powłoką ceramiczną – równie bezpieczna opcja

Oprócz garnków emaliowanych dobrym rozwiązaniem dla alergików są także modele z powłoką ceramiczną, wykonaną z minerałów oraz gliny. Po podgrzaniu nie wchodzą one w reakcje z żywnością i nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Dzięki temu jest to w pełni bezpieczna opcja zarówno dla osób uczulonych na nikiel czy inne pierwiastki, jak i dla najmłodszych. W Fabryka Form garnki z powłoką ceramiczną znajdziesz m.in. w ofercie marki Eva Solo. Mimo że są one wykonane ze stali nierdzewnej, stanowią bezpieczny wybór dla alergików właśnie ze względu na specjalną powłokę – gwarantuje ona bowiem, że nikiel  nie przeniknie do przygotowywanej potrawy.

lecreuset czerwony
zestaw żeliwny

Garnki z marmurową lub tytanową powłoką – zero niklu i innych metali ciężkich

Kolejnym rozwiązaniem, które pozwoli alergikom przygotowywać posiłki bez obaw o przykre dolegliwości, są garnki z powłoką tytanową. Są one całkowicie pozbawione niklu, PFOA i innych szkodliwych pierwiastków, a ponadto – wyróżnia je bardzo duża odporność na zarysowania. Możesz śmiało przyrządzać w nich dania z produktami zasadowymi i kwasowymi, które nie powinny być umieszczane w garnkach bez warstwy ochronnej. Warto jednak pamiętać o tym, że uszkodzona tytanowa powłoka może nie chronić już przed kontaktem ze szkodliwym aluminium, przez co garnek może stać się nieodpowiedni dla osób uczulonych. Zniszczenie powłoki tytanowej nie jest jednak wcale taką prostą sprawą – tego rodzaju garnki służą w kuchni przez wiele lat. Oprócz wersji z powłoką tytanową egzamin w przypadku alergików zdają także modele z powłoką z marmuru, odporną na rdzę oraz uszkodzenia.

zestaw stalowy
wiszące garnki

A może… garnki ze szkła?

Bezpieczną opcję dla alergików stanowią również garnki wykonane z żaroodpornego szkła. Nie są one jeszcze tak popularne jak garnki ze stali czy ich emaliowane wersje – a powinny być zdecydowanie bardziej doceniane. Szkło jest pozbawione nie tylko niklu, ale również innych szkodliwych metali ciężkich – np. kadmu czy chromu, które często powodują alergię. Dużą zaletą szklanych garnków jest także fakt, że nie pochłaniają one zapachów ani tłuszczu i są wyjątkowo łatwe do utrzymywania w czystości. Warto jednak pamiętać, że są one znacznie mniej wytrzymałe niż inne rodzaje garnków – niekiedy wystarczy jeden zły ruch, aby naczynie rozbiło się w drobny mak. Obchodząc się z nimi w sposób delikatny, można jednak cieszyć się zdrowymi potrawami przez długie lata.

Bardzo często nie zastanawiamy się nawet, z czego wykonane są garnki, w których codziennie przygotowujemy ulubione dania. Może się jednak okazać, że szkodzą one naszemu zdrowiu i jeszcze bardziej potęgują dolegliwości związane z alergiami. Jeśli więc wiesz, że jesteś uczulony na aluminium, nikiel lub inne metale ciężkie, przejrzyj swoją kolekcję garnków i sprawdź, czy są one odpowiednie dla Twojego zdrowia. Dzięki szerokiej ofercie Fabryki Form z łatwością uzupełnisz ewentualne braki i zyskasz pewność, że nowe garnki są dla Ciebie w pełni bezpieczne!

potrawa
posiłek

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł