Najzdrowsze przyprawy świata. Warto mieć je w kuchni!
Czy przyprawy są zdrowe? Jeszcze jak! Nie tylko wzbogacają smak przygotowywanych przez nas potraw, ale i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Poznaj najzdrowsze zioła i przyprawy pochodzące z różnych zakątków świata i zacznij używać ich w swojej kuchni!
Kurkuma
Kurkuma, o charakterystycznej pomarańczowej barwie, pochodzi z Azji Południowej i znana jest już od starożytnych czasów. Do Europy przywieziona została przez arabskich kupców. Przyprawa ta posiada wiele właściwości prozdrowotnych – pomaga w leczeniu wirusów i wrzodów żołądka, pozytywnie wpływa na układ trawienny, pobudza także komórki mózgowe. Zawarta w kurkumie kurkumina wykazuje również właściwości antynowotworowe. Najlepiej stosować ją z piperyną, znajdującą się m.in. w papryce – wówczas przyprawa jest najbardziej skuteczna. Kurkuma stanowi doskonałe uzupełnienie dań kuchni indyjskiej. Wykorzystywana jest ona nie tylko w kuchni, ale i w zielarstwie, kosmetyce, do barwienia tkanin oraz jako roślina ozdobna.
Imbir
Imbir wywodzi się z Chin oraz Indii. Wzmianki na temat tej wspaniałej przyprawy można znaleźć nawet w księgach pisanych przez Konfucjusza! Co ciekawe, według mieszkańców Azji imbir przynosi szczęście. Przyprawa ta poprawia trawienie, posiada również właściwości przeciwzapalne, hamuje wzrost nowotworów i łagodzi mdłości. Używana jest głównie
w kuchni azjatyckiej – wyrazisty smak imbiru, którego nie da się porównać z niczym innym, to zasługa olejków eterycznych. Imbir w formie olejku wykorzystuje się również w wielu perfumach oraz preparatach modelujących.
Cynamon
Cynamon wykorzystywany był już w starożytności, a pochodzi z południowo-wschodniej części Azji. Składano go jako dar dla bóstw w świątyniach, a kupcy nie chcieli ujawniać jego pochodzenia – była to dla nich tak cenna przyprawa. Cynamon jest silnym antyoksydantem, zawiera dużo żelaza oraz wapnia i wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi. Ma on także działanie rozgrzewające. Cynamon to przyprawa nadająca niepowtarzalnego smaku m.in. ciastom i kawom. Często dodaje się go również do grzanego wina. Poza celami spożywczymi, cynamon wykorzystywany jest w kosmetyce – olejek eteryczny stanowi składnik kremów oraz perfum.
Wskazówka
Uwielbiasz przyprawy, ale Twoje serce skradły zioła? Zajrzyj do Magazynu FF i dowiedz się, jak założyć uprawiać je w domowym zaciszu: Zioła w doniczkach. Jak założyć domowy zielnik?Pieprz Cayenne
Pieprz Cayenne – inaczej nazywany kajeńskim – to przyprawa dla miłośników pikantnych potraw. Nazwę zawdzięcza pochodzeniu, wywodzi się bowiem z Cayenne w Gujanie Francuskiej. Wyrabiany jest on z małej papryki odmiany chilli, a zawarty w nim związek – kapsaicyna – posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, pobudza także metabolizm, ułatwiając utratę wagi. To przyprawa idealna do ostrzejszych zup, gulaszu, a także potraw z mięsa czy fasoli – np. chilli con carne. Stosuje się ją najczęściej w indyjskim curry oraz ostrych tajskich zupach. Ma on również zastosowanie poza kuchnią – kapsaicyna jest składnikiem maści, kremów oraz plastrów na bóle mięśni i stawów.
Wskazówka
Jeżeli szukasz pomysłów na aromatyczne napoje, zawierające m.in. cynamon i imbir, zajrzyj do Magazynu FF: Herbata, imbir, miód… Przepisy na rozgrzewające jesienne napary. Znajdziesz tam kilka doskonałych inspiracji!Szafran
Szafran wykorzystywano w Chinach już w XVI wieku. Działał on jako środek przeciwbólowy, uspokajający i poprawiający krążenie. Uważano go także za afrodyzjak. Co więcej, szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Dlaczego? Otrzymywana jest ona ze słupków krokusa. Są one zbierane ręcznie, a następnie suszone i przekazywane do sprzedaży. Szafran pomaga przy chorobach serca i układu oddechowego, zmniejsza również ryzyko depresji. Jego charakterystyczny czerwony kolor nadaje potrawom wyjątkowej barwy. Przyprawa ta wykorzystywana jest nie tylko do mięs, makaronów czy ryb, ale i jako dodatek do deserów czy alkoholu. Stosuje się ją również jako barwnik tkanin oraz składnik lekarstw.
Rozmaryn
Rozmaryn pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego. W tamtych rejonach jest on w stanie osiągać nawet 3 metry wysokości! Zioło uprawiano już w czasach starożytnych. Rozmaryn, podobnie jak cynamon, reguluje poziom cukru we krwi. Ma on właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze, wykazuje także pozytywne działanie w przypadku chorób wrzodowych
i bólów żołądka. Przyprawa ta idealnie wzbogaca smak mięs i ziemniaków, pomimo bardzo mocnego zapachu. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni francuskiej. Ponadto, rozmaryn stosowany jest w kosmetyce – olejek z rozmarynu działa przeciwzmarszczkowo i zapobiega starzeniu się skóry. Można używać go również w płukankach na włosy, a także… jako środek przeciwko kleszczom!
Czosnek
Czosnek do innych rejonów świata został przywieziony z Azji Środkowej, a wzmianki na jego temat znajdują się nawet w Księdze Liczb! Jest to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie – mówi się, że to naturalny antybiotyk. Przede wszystkim, obniża on ciśnienie i chroni organizm przed przeziębieniami, dlatego jeżeli czujesz, że zbliża się infekcja, sięgnij po posiłek z zawartością czosnku! Głównym składnikiem tego warzywa jest allicyna. Oprócz właściwości zdrowotnych, czosnek wykazuje działanie… odmładzające. Stosuje się go więc zarówno w kuchni – w formie suchej przyprawy lub w formie ząbków – jak również w medycynie.
Potrawy pełne zdrowia – jak przetwarzać przyprawy?
Przyprawy powinny być przetwarzane w delikatny sposób. Najlepiej sprawdzają się w tym przypadku specjalne moździerze i młynki do przypraw. Jeżeli zmielimy zioła tuż przed dodaniem do przyrządzanego dania, oddadzą cały swój aromat i smak, wzbogacając nim potrawę. Dla osób, które w kuchni wolą wykonywać wszystko samodzielnie i cenią sobie tradycję, odpowiedni okaże się młynek ręczny. Jeśli natomiast preferujesz wygodniejsze rozwiązania, młynek elektryczny sam sprawnie zmieli przyprawy. Możesz użyć również moździerza – służy on do rozdrabniania, miażdżenia i ucierania przypraw. Za jego pomocą utrzesz również aromatyczne mieszanki z najzdrowszych ziół świata! Do przetwarzania przypraw niezbędne mogą okazać się również nożyce i siekacz do ziół. Zioła warto uprawiać samodzielnie w domu, na przykład na kuchennym parapecie. Kiedy odpowiednio urosną, wystarczy ściąć je za pomocą specjalnych nożyc, zmielić… i gotowe – zdrowe przyprawy w eleganckich pojemnikach zawsze pod ręką!
Nasze inspiracje
Brakuje Ci pomysłów na pyszne drinki, idealne na chłodne zimowe wieczory? W Magazynie FF czeka na Ciebie kilka propozycji: 5 przepisów na rozgrzewające zimowe drinki!Aromatyczne, zdrowe przyprawy to podstawa w każdej kuchni. Stanowią idealne uzupełnienie smaku potraw, pozytywnie wpływają na organizm oraz zdrowie, zachwycają aromatem i kolorem… Śmiało można powiedzieć: same plusy, zero minusów!