Herbata, imbir, miód… Przepisy na rozgrzewające jesienne napary
Kiedy jesienna aura za oknem nas nie rozpieszcza, warto uprzyjemnić sobie dzień, przygotowując kubek aromatycznej, parującej herbaty. Jesienno-zimowe herbaciane napary można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jako bazy wystarczy użyć ulubionej liściastej herbaty, dodając do niej rozmaite owoce, korzenne przyprawy czy zioła. Jak przygotować zimową herbatę? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na rozgrzewające napary, które ocieplą organizm od środka i umilą jesienny czas.
Herbata z imbirem i cynamonem
Czy jesienią może być coś przyjemniejszego niż zaszycie się w wygodnym fotelu z puszystym kocem na kolanach, ulubioną lekturą i kubkiem aromatycznej, gorącej herbaty? Zimowa herbata z kurkumą, świeżym imbirem, cynamonem i plasterkami świeżej cytryny, dosłodzona miodem, nie tylko doskonale rozgrzeje w pochmurne, zimne, jesienne dni i uprzyjemni czas spędzany w książką w ręku, ale też skutecznie przyczyni się do poprawy odporności naszego organizmu.
Składniki:
- 3 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
- 500 ml wody
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 plasterki cytryny
- około 3 cm obranego korzenia imbiru
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Do zaparzacza do herbaty wsyp liście czarnej herbaty. Otwórz pojemnik na przyprawy i odmierz 1 łyżeczkę kurkumy, dodaj do zaparzacza, wraz z laską cynamonu.
- Zagotuj wodę, odczekaj 3 minuty, po czym zalej powyższą mieszankę.
- Kolejno dodaj obrany i starty na tarce imbir, plasterki cytryny oraz miód. Wymieszaj.
- Poczekaj kilka minut, aż napar nabierze intensywnego koloru.
- Herbata jest już gotowa! Teraz wystarczy przelać ją do dużego kubka i cieszyć się smakiem jesiennego naparu.
Herbata rozgrzewająca z malinami
Zielona herbata ze świeżymi malinami to napój, który doskonale rozgrzeje nas w długie jesienne wieczory. Maliny i cytryna dodają naparowi lekko kwaśnego smaku, natomiast cynamon i rozmaryn – wspaniałego aromatu. Zielona herbata z malinami i cynamonem świetnie smakuje i ma szereg właściwości zdrowotnych.
Składniki:
- 2 łyżeczki zielonej herbaty liściastej
- 300 ml gorącej wody
- laska cynamonu
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżka miodu
- 2 plasterki cytryny
- 6 sztuk mrożonych malin
Przygotowanie:
- Do zaparzacza do herbaty wsyp liście zielonej herbaty, dodaj również cynamon i rozmaryn. Zalej gorącą wodą i odczekaj kilku minut.
- Do kubka wlej zaparzoną herbatą, dodaj miód, wymieszaj. Dodaj również cytrynę i maliny.
Herbata zimowa z jabłkiem, cynamonem i żurawiną
Rozgrzewająca herbata z jabłkiem, cynamonem i żurawiną z dodatkiem korzennych przypraw i miodu to pyszny napój, który nie tylko doskonale ociepli zziębnięty jesienną aurą organizm, ale też wesprze go i pomoże szybciej powrócić do zdrowia, jeśli dopadnie nas przeziębienie.
Składniki:
- 2 łyżki czarnej herbaty liściastej
- 500 ml wody
- 1 jabłko
- 50 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- kilka sztuk goździków
- około 3 centymetry korzenia imbiru
- 1 łyżka miodu
Składniki na syrop żurawinowy:
- 100 g żurawiny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj syrop żurawinowy. Do rondelka dodaj żurawinę, cukier i szklankę wody. Mieszankę zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszej mocy palnika do czasu, aż całość zacznie konsystencją przypominać syrop.
- Liście herbaty zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka minut do zaparzenia.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
- Do dzbanka dodaj jabłko pokrojone w plasterki, żurawinę, cynamon, anyż, goździki, imbir i miód. Całość zalej gorącym naparem herbacianym. Na koniec wlej syrop z żurawiny. Wymieszaj.
- Herbatę rozlej do kubków lub filiżanek i podawaj.
A może kawy?
Jeśli nie jesteś fanem herbaty, może skusisz się na nasze zimowe kawy – pierniczkową, czekoladową, pikantną? Więcej przepisów znajdziesz w Magazynie FF o zimowych kawach.Herbata z imbirem i cytryną
Rozgrzewająca herbata z imbirem, cytryną i pomarańczą to doskonały napój na wzmocnienie odporności, co jest szczególnie istotne w okresie jesiennym, kiedy nasz organizm jest wyjątkowo podatny na infekcje. Herbata z imbirem i cytryną jest łatwa i szybka do przygotowania, a do tego doskonale smakuje. Jesteśmy przekonani, że przepis ten na stałe zagości w Twoim domu w okresie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
- 500 ml wody
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- około 4 cm korzenia imbiru
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Przy pomocy wyciskacza do cytrusów, wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy.
- Imbir obierz i pokrój cienkie plasterki.
- W zaparzaczu lub dzbanku do herbaty z sitkiem zaparz herbatę.
- Do naczynia dodaj wyciśnięte soki z cytrusów i plasterki imbiru.
- Zaparzacz lub dzbanek zamknij i odczekaj kilka minut do czasu, aż napar stanie się intensywny i aromatyczny.
- Łyżeczką do miodu i dżemów nabierz odpowiednią ilość miodu i dosłódź herbatę. Dobrze wymieszaj.
- Aromatyczny, gorący napój rozlej do filiżanek do herbaty i podawaj.
Korzenna herbata z pomarańczą, imbirem i cynamonem
Parująca, aromatyczna herbata z dużą ilością smakowitych dodatków i korzennymi przyprawami to doskonały sposób na rozgrzanie się po powrocie z jesiennego spaceru. Proponowana przez nas herbata z pomarańczą i goździkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Tak przygotowany napar rozgrzewający organizm możesz również zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Najlepiej przelać ją do kubka termicznego, który przez długi czas utrzyma ciepło napoju.
Składniki:
- 1,5 łyżeczki liściastej herbaty Earl Grey
- laska cynamonu
- 3 cienkie plasterki obranego korzenia imbiru
- 4 goździki
- 1 plaster pomarańczy
- 1 plaster cytryny
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Herbatę zaparz w ulubionym naczyniu, np. w kubku z muminkami wraz z laską cynamonu, imbirem i goździkami.
- Do kubka dodaj przekrojone na pół plasterki pomarańczy i cytryny, dodaj miód, wymieszaj.
Wskazówka
Więcej na temat herbat Kusmi i ich rodzajów dowiesz się z Magazynu FF: Sweet Love czy Anastasia? Wybierz Kusmi dla siebie.Rozgrzewająca herbata z rumem
Zimowa herbata z rumem to idealna propozycja smakowitego naparu na chłodne, jesienne, deszczowe dni, który doskonale rozgrzewa, poprawia nastrój i samopoczucie oraz usprawnia krążenie. Aromatyczny rum w połączeniu z esencją herbacianą, cytryną i miodem to prawdziwe antidotum na jesienną chandrę.
Składniki:
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
- 250 ml wody
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- kieliszek rumu
Przygotowanie:
- Do zaparzacza wsyp liście herbaty i zalej gorącą wodą. Odczekaj kilka minut, by herbata zdążyła się zaparzyć.
- Napar przelej do szklanki do herbaty, dodaj miód, sok z cytryny i cynamon. Wymieszaj łyżeczką do herbaty. Do całości wlej kieliszek rumu. Ponownie wymieszaj.
To ciekawe!
Na bazie herbat Kusmi możesz przygotowywać nie tylko herbaty rozgrzewające, ale też chłodzące i energetyzujące koktajle. Sprawdzone przepisy znajdziesz w Magazynie FF: Łapcie za shakery! Przepisy na orzeźwiające koktajle od Kusmi.W deszczowe, ponure, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru i samopoczucia jak kubek gorącej, aromatycznej, dobrej jakości herbaty z dużą ilością owoców i korzennych przypraw. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej, tylko już dziś zaopatrz swoje kuchenne szafki w różne rodzaje herbat i aromatyczne dodatki, by w każdej chwili móc przygotować rozgrzewający, aromatyczny napar.