Przygotuj się i gotuj! Niezbędnik kuchenny Fabryki Form

Zawsze chciałeś zostać szefem kuchni... we własnej kuchni, ale nie wiesz od czego zacząć? A może jedzenie w restauracji nie jest dla Ciebie i robi Ci się ciepło na sercu i żołądku na myśl o domowym jedzeniu? Gotowanie w domu jest modne, wygodne i ekonomiczne, dlatego stworzyliśmy Niezbędnik Kuchenny Fabryki Form, w którym znajdziesz wszystko, co niezbędne do rozpoczęcia przygody z domowym gotowaniem!

Pierwsze koty za płoty

Od czego zacząć przygodę z gotowaniem? Hmmm... na pewno od optymistycznego podejścia! W końcu bez tego zaczniemy sobie rwać włosy z głowy przy pierwszym przypalonym garnku, albo rozlanym rosołku, który jakimś cudem wykipiał, gdy tylko odwróciliśmy na sekundę wzrok. A jeśli założymy, że na początku takie przygody są normalne, to potem wszystko będzie niczym bułka z masłem.

Podstawy gotowania

Cóż, nie obiecujemy, że od razu zostaniesz szefem kuchni z gwiazdkami Michelin na koncie, ale przy zastosowaniu tych kilku prostych reguł, powinno się udać okiełznać podstawy gotowania i co najważniejsze, zacząć czerpać przyjemność z całej tej zabawy!

  1. Nie bądź zbyt ambitny. Tak, wiemy, że żaden coach ani instruktor fitnessu by się z nami nie zgodził, ale jeśli postawisz na początku za wysoko poprzeczkę, to szybko się sfrustrujesz, rzucisz fartuch w kąt i tyle będzie z gotowania. Zacznij od przepisów jak dla przedszkolaka i na nich ćwicz warsztat.
  2. Przygotuj wcześniej wszystkie składniki (im mniej i łatwiej dostępne, tym lepiej) i odmierz właściwe proporcje, a następnie zaplanuj sobie, co kiedy wrzucasz, ile czasu potrzebujesz na którą czynność, aby uniknąć sytuacji, w której połowa składników jest już przegotowana, a druga połowa jeszcze czeka na desce do krojenia.
  3. Korzystaj z sezonowych składników i lokalnych – po pierwsze są tańsze, a po drugie lepiej smakują ;)
  4. Czas gotowania jest kluczowy - tutaj nie ma sensu improwizować. Trzymajmy się instrukcji z opakowań, w przypadku warzyw uważajmy, żeby ich nie przegotować (wiesz,że brokuła należy gotować tylko 9 minut?), bo stracą wartości odżywcze.
  5. Zasada "less waste" – nie kupuj za dużo naraz, żeby nie marnować żywności i staraj się ją w pełni wykorzystywać. Nawet fusy po kawie mogą dostać drugie życie jako peeling do ciała, a skórka od banana może być świetnym nawozem. Jeśli ugotujesz za dużo (co na początku jest naturalne), to zamrażaj, miksuj, wrzucaj do słoiczków i konserwuj.
  6. Szukaj zdrowych zamienników. Na przykład tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale nie musimy od razu wrzucać kilograma smalcu na patelnię, zdrowa oliwa sprawdzi się równie dobrze.
  7. Zioła i przyprawy potrafią czynić cuda, ale trzeba też stosować je z głową – sól dodana pod koniec gotowania nada smak, ale wystarczy jej mniejsza ilość. Podobnie z ziołami, mogą wydobyć smak potrawy, ale dodane w nadmiarze mogą zdominować jej smak.
  8. Wybieraj zdrowe techniki gotowania. Czasami zamiast smażenia czy gotowania w wodzie fajniej jest coś upiec bez tłuszczu w piekarniku albo przygotować na parze, to wcale nie jest trudniejsze niż tradycyjne metody, a często zdrowsze.
  9. Stwórz podstawowy zestaw naczyń i akcesoriów do gotowania, bez którego ani rusz, jeśli chcesz rozpocząć swoją obiecującą karierę kucharza! Dobry, ostry nóż czy odpowiednio wyprofilowany garnek to absolutny "must have". Może nie ugotujemy za Ciebie obiadu, ale chętnie Ci pomożemy w stworzeniu takiego zestawu.
suszonki
naczynia

Aaaby ułatwić gotowanie

Zebraliśmy w jednym miejscu podstawowe (i stylowe) akcesoria kuchenne, bez których żaden początkujący kucharz się nie obejdzie. Aby zachęcić Was do gotowania wszystkie produkty mają rabaty.  Tutaj znajdziesz naszą kampanię kuchenną!
 

Garnki, rondle i patelnie


Dobry garnek, czyli jaki?

 

Zakup garnka to poważna decyzja często na lata (coś jak ślub), więc warto wykonać pewną pracę przy wyborze garnka idealnego. Aby maksymalnie ułatwić tę decyzję, napisaliśmy przewodnik "Jakie garnki kupić?", w którym krok po kroku wyjaśniamy, z czym to się je. Generalnie garnek musi być dopasowany do rodzaju kuchenki (uważajmy na indukcję), do tego jak często gotujemy, ile mamy miejsca i na jaki materiał postawimy (każdy ma plusy i minusy).

Podobnie rzecz się ma w przypadku wyboru patelni – możemy zdecydować się na uniwersalną lub taką do zadań specjalnych, z przykrywką lub bez, płytką albo głęboką. Warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonana (żeliwna, stalowa, aluminiowa, miedziana) oraz powłokę, którą jest pokryta (np. teflonowa, ceramiczna, tytanowa) oraz możliwość mycia w zmywarce. Liczy się też rozmiar, jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca (niektóre mają odłączane rączki).
Jeśli już zdecydujemy się na zakup wymarzonej patelni, to warto zapoznać się z naszym magazynem "Jak zdrowo smażyć na patelni", to w końcu dobre ABC dla początkującego kucharza.


Wszystkie nasze garnki, rondelki, patelnie znajdziesz w poniższych działach. Jest w czym wybierać:)

GARNKI I RONDLE
PATELNIE

półka
brytfanny

Uff, jak gorąco, czyli naczynia żaroodporne

Klasyczna szklana brytfanna? Nowoczesne naczynie żaroodporne? Ceramiczna forma do quiche? A może jednak silikonowa? Niezależnie od ich kształtu, koloru i materiału, łączy je jedno - można bez wahania narażać je na naprawdę wysokie temperatury! Z pomocą dobrego piekarnika i towarzysza w postaci żaroodpornego naczynia, liczba potencjalnych potraw wydaje się nie mieć końca. Zapiekanki, lasagne, pieczone mięsa i ryby, pasztety, zapiekane warzywa oraz oczywiście wszelkiego rodzaju desery w postaci ciast i ciasteczek... Palce lizać!
Tutaj chwalimy się wszystkimi naszymi BRYTFANNAMI I NACZYNIAMI ŻAROODPORNYMI

kapusta
łapki

Noże, czyli idziemy na ostro

Krojenie chleba tępymi ząbkami albo warzyw przy pomocy źle dobranego noża, może być mocno frustrujące i zniechęcać do gotowania, dlatego nie możemy do tego dopuścić. Z dumą możemy powiedzieć, że znajdziesz u nas noże do wyboru i do koloru, mamy ich w sumie prawie 500!
Oczywiście wybór noża zależy od wielu czynników – czy szukasz noża uniwersalnego, czy do specyficznych zadań (i nie mówimy tu o morderstwie doskonałym, lecz o krojeniu twardych warzyw). Noże mogą być wykonane z różnych materiałów (od stali z domieszkami po ceramiczne), kształt noży również zależy od jego funkcji, a niekiedy producenta. Temat noży jest niezwykle bogaty i interesujący, ale na początek polecamy noże uniwersalne, które potem można uzupełniać kolejnymi, w miarę jak będziemy się rozwijać w kuchni!

Obejrzyj wszystkie nasze piękne noże tutaj, jesteśmy z nich naprawdę dumni! Obiecujemy, że się nimi nie zatniesz;)

Nóż kucharza 240 mm Type 301

Nowa cena:476,10 zł
Stara cena:529,00 zł Rabat:-10%

Nóż kucharza 240 mm Type 301

Chroma (9)
Nóż szefa kuchni 20 cm Global

439,00 zł

Nóż szefa kuchni 20 cm Global

Global (4)
3 el. Zestaw 3 noży Five Star

Nowa cena:764,10 zł
Stara cena:849,00 zł Rabat:-10%

Zestaw 3 noży Five Star

Zwilling
  • 3 el.
    Zestaw 3 noży Five Star

    Nowa cena:764,10 zł
    Stara cena:849,00 zł Rabat:-10%

    Zestaw 3 noży Five Star

    Zwilling
Nóż Santoku karbowany 170 mm Haiku

431,00 zł

Nóż Santoku karbowany 170 mm Haiku

Chroma

Fartuchy do tańca i do krojenia

Kto powiedział, że fartuchy do gotowania mają być nudne? Oczywiście są przydatne, gdy niechcący chlapniemy z rozmachem sosem pomidorowym po sobie i ścianach, ale jak już stoimy w tej kuchni, to zaprezentujmy się też modnie i stylowo – w końcu nigdy nie wiadomo, kiedy do kuchni wpadną paparazzi albo niezapowiedziani goście!

Drobiazgi bez których ani rusz


Zwykle w ferworze gotowania orientujemy się, że czegoś nam brakuje, gdy jest już za późno i nie ma skąd tego wziąć. Dlatego zabawmy się w Pana/Panią Zaradnych i skompletujmy wszystkie niezbędne drobiazgi, do których z pewnością należą podstawki pod garnki, ściereczki kuchenne, deski do krojenia czy rękawice kuchenne.

Do gotowania gotowi? Start!

Mamy nadzieję, że nasz Niezbędnik Kuchenny zainspiruje Cię do przygody w kuchni. Pamiętaj, że na zachętę wiele naszych produktów ma rabaty, które znajdziesz tutaj! Teraz już nie ma żadnych wymówek, żeby nie zacząć pichcić :)
 
sół i pieprz
gotowanie

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 400 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 25 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Korzystamy z plików cookie aby nasza strona działała niezawodnie i bezpiecznie oraz aby mierzyć jej skuteczność i zapewnić lepsze spersonalizowanie doświadczeń zakupowych i personalizację reklam. Polityka Prywatności