Garnki na indukcję – czym się wyróżniają?

Płyty indukcyjne zyskują coraz więcej zwolenników - i nic dziwnego, gdyż są one wydajne i wygodne w użyciu, czym górują nad zwykłymi kuchenkami elektrycznymi oraz tradycyjnymi gazowymi. Jedynym problemem jest to, że trzeba zakupić specjalne garnki i patelnie, które przystosowane są tego typu kuchenek. Czym różnią się te naczynia od innych?

Jak działa płyta indukcyjna?

Płytę indukcyjną należy podłączyć do kontaktu – i tylko tyle ma ona wspólnego ze zwykłymi kuchenkami elektrycznymi, działa bowiem na całkiem innej zasadzie. Pod powierzchnią płyty ukryte są cewki, które generują zmienne pole magnetyczne. Waha się ono tak gwałtownie, że w dnie garnka tworzą się prądy wirowe, które przemieniają energię elektryczną w cieplną.

Tak naprawdę gorące jest zatem jedynie dno naczynia, płyta zaś nagrzewa się wtórnie od garnka, ale i tak jest dużo chłodniejsza niż w tradycyjnych kuchenkach elektrycznych. Bardzo szybko też stygnie. Co to oznacza? Przede wszystkim to, że ryzyko oparzenia jest w tym przypadku znacznie mniejsze. O innych zaletach jeszcze sobie powiemy w dalszej części tego artykułu.

Co jest takiego niezwykłego w garnkach indukcyjnych?

Płyty indukcyjne niewątpliwie mają wiele zalet, jednak decydując się na montaż jednej z nich, musimy równocześnie zainwestować w nowy zestaw garnków, ponieważ w standardowych naczyniach niczego nie ugotujemy. Potrzebne nam są specjalne rondle i patelnie, których dno wykonane jest ze specyficznego rodzaju metalu, zwanego ferromagnetykiem. To właśnie on, pod wpływem pola magnetycznego wytwarzanego przez płytę, zaczyna produkować ciepło.

Zwykłe naczynia wykonane z „normalnych” materiałów nie są „wyczuwalne” przez płytę. Nie dochodzi zatem do indukowania energii cieplnej i gotowanie czy smażenie nie jest możliwe. Tylko ferromagnetyczny metal jest „wykrywany” przez kuchenkę, gdy zetknie się z jej powierzchnią.

 

    Garnek EVA TRIO DURA LINE
    Garnek EVA TRIO WHITE LINE

Jakie cechy posiadają takie garnki?

Dno garnków indukcyjnych musi być również dopasowane do obszaru grzewczego na płycie. Jeśli będzie większe od niego, kuchenka nie zadziała. Idealne naczynie ma średnicę taką samą lub mniejszą niż pole grzejne.

Samo dno powinno być doskonale płaskie, bez żadnych żłobień, by dokładnie przylegać do płyty, co również jest warunkiem jego funkcjonowania. Nie musi być jednak okrągłe – istnieją również naczynia o prostokątnym lub kwadratowym spodzie, jak te z kolekcji Silit – Quadro Black. Niektóre garnki są węższe u dołu, a szersze u góry, dzięki czemu zużywają mniej energii, szybciej się nagrzewając.

Wybierając naczynia do kuchni indukcyjnej, zwróćmy też uwagę na rodzaj uchwytów. Najlepsze są te, wykonane z materiałów, które nie przewodzą ciepła, co zmniejsza ryzyko poparzeń i ułatwia użytkowanie. Jako przykład możemy podać tu produkty z kolekcji Eva Solo, zaopatrzone w rączki drewniane.

Byłoby dobrze, gdyby nienagrzewający się uchwyt posiadała również pokrywka. Przydałby się też otwór, przez który uchodzić będzie nadmiar pary. Najbardziej praktyczne są pokrywy szklane, ponieważ umożliwiają kontrolowanie procesu gotowania lub smażenia bez otwierania naczynia. W takie właśnie zaopatrzone są garnki z linii Fissler – Paris.

Szklane, ceramiczne czy metalowe?

Do produkcji garnków indukcyjnych używa się różnych materiałów, najważniejszym jest tylko to, by spód reagował na pole elektromagnetyczne. Jednym z często wykorzystywanych surowców jest na przykład stal nierdzewna, która niezwykle elegancko się prezentuje i jest łatwa w czyszczeniu. Przykładem naczyń z tego materiału mogą być linie Alessi – Dressed oraz Alessi – Mami 3.0. Te drugie pokryte są dodatkowo czarną, silikonowa powłoką z żywicy, która zapobiega przywieraniu potraw.

Naczynia na płyty indukcyjne mogą być również emaliowane, a nawet ceramiczne. Niektóre aluminiowe lub miedziane, jak te z kolekcji Eva Trio – Dura Line, też się nadają, pod warunkiem, że mają dno wykonane z ferromagnetyku. Większość ceramicznych możemy jednak od razu odrzucić, podobnie jak tych, wyprodukowanych z aluminium, miedzi i oczywiście szkła. Wśród garnków działających na pole magnetyczne możemy znaleźć wiele atrakcyjnych, designerskich modeli, jak choćby te z kolekcji Silit – Quadro Red.

Jak je rozpoznać?

Niektórych garnków przystosowanych do płyt indukcyjnych z powodzeniem możemy używać również do innych typów kuchenek. Wszystko zależy od ich dna i materiału, z którego zostały wykonane. Jako przykład takich naczyń możemy podać garnki i patelnie z kolekcji Fissler – Luno oraz Eva Trio – White Line. Te drugie są na tyle uniwersalne, że nadają się nawet do piekarników.

W jaki sposób poznać, że ma się do czynienia z garnkami przystosowanymi do gotowania indukcyjnego? Przede wszystkim powinny być odpowiednio oznaczone przez producenta. Służy do tego charakterystyczny symbol cewki, z wyglądu przypominający trochę kłębek czy też labirynt. Szukać należy go na opakowaniu, a nierzadko też bezpośrednio na garnkach.

Istnieje również „domowy” sposób sprawdzenia, czy dane naczynie będzie kompatybilne z płytą indukcyjną. Potrzebny jest do tego zwykły magnes, który należy przyłożyć do dna. Jeśli zostanie przez niego przyciągnięty, garnek jest dobry. W przeciwnym przypadku, nie zostanie wykryty przez sensory magnetyczne płyty. 

Dlaczego warto wybrać płytę indukcyjną?

Wspomnieliśmy już, że jedną z zalet kuchenek indukcyjnych jest zmniejszenie ryzyka poparzenia o płytę, która nagrzewa się minimalnie i szybko stygnie, ponieważ ciepło produkowane jest na spodzie garnka. To ogromny plus, gdy w domu są małe dzieci, z natury lubiące wszystkiego dotykać. Z pewnością zadowoleni będą też wielbiciele kotów – zwierzaków, którym często zdarza się wskakiwać na kuchenne blaty i sprzęty.

Ten sposób wytwarzania energii potrzebnej do przygotowania potraw jest również najbardziej ekonomiczny spośród tych, które w obecnych czasach powszechnie się stosuje. Płyty indukcyjne i komplety garnków do nich dostosowane są co prawda droższe od tych tradycyjnych, ale ich zakup szybko zwróci się w rachunkach za prąd – tym bardziej, że znacznie skracają też czas gotowania.

Płyty indukcyjne cechują się nowoczesnym designem i mają wiele dodatkowych funkcji. Ponadto są łatwe w czyszczeniu, ponieważ drobiny jedzenia, które na nie spadną, nie przypalają się. Osmaleniu nie ulegają również garnki, co znacznie przedłuża ich „żywot”.

    Garnki EVA TRIO - DURA LINE

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w 2 sklepach stacjonarnych gratis
ponad 150 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 13 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii, m.in. w celu zaprezentowania treści najbardziej odpowiadających zainteresowaniom użytkowników, a także w celach statystycznych i reklamowych. Więcej informacji w Polityce Prywatności