Jak gotować pysznie i aromatycznie? Zioła i przyprawy w Twojej kuchni

Wiosenna kuchnia to bogactwo smaków i kolorów, jednak świeże warzywa i owoce nie wystarczą, żeby przygotować smaczne i aromatyczne potrawy. Przyprawy i zioła – to one stanowią kwintesencję wykwintnych dań, a co więcej, dzięki swojej magicznej mocy, nawet zwykłą potrawę potrafią zmienić w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Znane od stuleci, posiadają szereg właściwości korzystnych dla zdrowia oraz pobudzający zmysły zapach, który sam w sobie poprawia samopoczucie i wzmaga apetyt. Sprawdź, w jaki sposób hodować zioła we własnej kuchni, oraz jak przechowywać przyprawy, by na dłużej pozostały świeże. Odpowiednio dobrane zioła i przyprawy sprawią, że już niebawem Twoja kuchnia wypełni się niezwykłym aromatem, a potrawy nabiorą zupełnie nowego smaku.

Aromatyczny must have. Jakie zioła i przyprawy wybrać?

Co uprawiać w kuchni wiosną?

Zioła z własnej doniczki

Świeże zioła stanowią podstawę zdrowej i aromatycznej kuchni. Jednak nie każdy, a w szczególności początkujący kucharz pamięta, by po nie sięgać. Najlepszym pomysłem, aby świeże zioła mieć zawsze pod ręką, jest rozpoczęcie domowej uprawy doniczkowej we własnej kuchni. Domową hodowlę najlepiej rozpocząć od najbardziej niezbędnych rodzajów ziół, które są często używane i niezbyt wymagające w uprawie. Możemy zakupić je w formie rozwiniętej sadzonki lub rozpocząć uprawę od samego początku, siejąc nasiona. Zobaczcie, które zioła powinny się znaleźć w każdej kuchni:

  • oregano – aromatyczne liście o korzennym smaku słyną jako obowiązkowy dodatek do pizzy i klasycznego spaghetti. Jak przystało na przyprawę kojarzoną z kuchnią włoską, oregano uwielbia mocno nasłonecznione miejsca i nie wymaga częstego podlewania.
  • bazylia – ulubiona przyprawa amatorów popularnej sałaki Caprese. W doniczce lubi się rozrastać, w związku z czym warto siać ją dość oszczędnie lub rozdzielić nasiona na kilka różnych doniczek.
  • mięta – idealny dodatek do wody i innych orzeźwiających napojów w gorące dni, stanowi także piękną dekoracje wielu dań i deserów. Rośnie bardzo szybko, jeśli tylko zapewnimy jej wilgotną, żyzną glebę i lekko zacienione miejsce w kuchni.
  • rozmaryn – idealnie pasuje do jajek, szpinaku, szczypiorku, pomidorów i innych wiosennych smakołyków. Będzie także dobrym dodatkiem do ryb. W uprawie preferuje glebę z odczynem zasadowym.
  • tymianek – doskonały do marynowania, sprawdzi się także jako dodatek do farszu. Do jego uprawy wystarczy doniczka o średnicy i głębokości ok. 20 cm, którą w miarę możliwości warto ustawić na południowym parapecie.
  • zielona pietruszka – bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, betakaroten, wapń, magnez oraz błonnik. Podnosi odporność i poprawia wygląd cery. Będzie cennym dodatkiem do wiosennych zup, kolorowych sałatek, dań z makaronem czy zdrowego, zielonego smoothie.

Zioła, podobnie jak kwiaty, mogą mieć różne wymagania dotyczące uprawy, dlatego warto zasadzić je w osobnych doniczkach. Ich wybór nie powinien być przypadkowy. Pamiętajmy, że dobrze skomponowany zestaw doniczek wraz z ozdobnym stojakiem może stanowić oryginalną dekorację, która ozdobi kuchenny parapet lub będzie świeżym akcentem na wiosennym stole.

Ważne!

Hodowane w domu zioła należy regularnie przycinać, nawet kiedy ich nie używamy. Doniczkowa uprawa wymaga też regularnego podlewania, ale zioła nie tolerują nadmiaru wody. Warto zatem zadbać, aby doniczki były wyposażone w otwory do odprowadzania wody.
 
zioła różne
zioła doniczki

Akcesoria do rozdrabniania ziół (siekacze, tarki, shakery)

Jak rozprawić się z oregano albo zieloną pietruszką, aby uzyskać perfekcyjnie pokrojone i niezwykle aromatyczne zioła z domowej uprawy, gotowe do wykorzystania w każdym daniu? Służą do tego specjalne akcesoria do rozdrabniania ziół, potrzebne w każdej kuchni, w której domownicy starają się gotować zdrowo i ze smakiem.

  1. Siekacze do ziół - profesjonalne siekacze zapewniają komfortowe i szybkie przygotowanie ziół do wykorzystania w ulubionym daniu lub sałatce. Ostrze w kształcie kołyski ułatwia posiekanie ziół na drobne, a przy tym estetyczne kawałki. Pamiętajmy, że zadaniem siekacza nie jest miażdżenie świeżych ziół, ale doprowadzenie do powstania estetycznej, jednolitej struktury. W tym celu warto przygotować zioła do krojenia, układając je na dużej desce lub drewnianej podstawie.
  2. Tarki - czosnek, imbir, gałka muszkatołowa – warto zakupić je w całości, by dopiero w domu z wykorzystaniem tarki poszatkować na drobne kawałki. Rozdrabnianie przypraw pomaga uwolnić ich jeszcze bardziej intensywny smak i aromat. Doskonałym rozwiązaniem do małej kuchni będą kompaktowe konstrukcje 2w1, w których pod rączką tarki umieszczone jest drugie ostrze umożliwiające szatkowanie innego rodzaju przypraw. Wybierając tarkę do ziół, warto zwrócić szczególną uwagę na komfort i bezpieczeństwo krojenia, które zapewnią antypoślizgowe końcówki.
  3. Shakery do ziół - łącz zioła i przyprawy, tworząc oryginalne, smaczne i kuszące zapachem zestawienia. Shaker do ziół umożliwia sprytne komponowanie przypraw oraz serwowanie ich na stole. W zależności od potrzeb można nabyć pojemnik z drobnymi lub większymi oczkami. Oprócz shakera do ziół, warto kupić także shaker do dressingów, by w elegancki sposób podać ulubiony sos i umożliwić łatwe przelewanie go do przygotowanej sałatki.
przprawy swiata
mozdzierz mieta

Kwintesencja smaku – przyprawy świeżo mielone

Kupowanie ziół w postaci gotowej do użycia jest wygodne, ale nawet produkty najlepszych producentów nie są w stanie równać się z pełnią smaku i aromatu świeżo zmielonych przypraw. Urządzeniem, które pozwala rozdrabniać przyprawy w zaciszu własnego domu, jest młynek do soli, pieprzu i przypraw. Tradycjonaliści z pewnością posiadają coś jeszcze – moździerz kuchenny.

Jaki młynek do soli i pieprzu wybrać?

Młynki ręczne i elektryczne

Pierwsza decyzja, jaką należy podjąć przed zakupem młynka do soli lub pieprzu, dotyczy sposobu, w jaki będzie on napędzany. Na co zwrócić uwagę, zastanawiając się nad wyborem młynka do przypraw?

  1. Komfort użytkowania - młynki ręczne wymagają użycia siły, a co się z tym wiąże, mielenie przypraw w ten sposób bywa męczące. Młynki elektryczne działają automatycznie, jednak ich cena jest nieco wyższa.
  2. Funkcjonalność - pełnię smaku i aromatu można zachować tylko dzięki powolnemu mieleniu, w czym młynek ręczny nie ma sobie równych. Młynek elektryczny to doskonałe rozwiązanie dla osób, którym podczas przygotowywania potraw zależy na czasie. Co więcej, zasilany bateriami młynek umożliwia precyzyjną regulację grubości mielenia.
  3. Design - elektryczny młynek do przypraw stanowi doskonałe uzupełnienie wnętrza nowoczesnej kuchni, opartego na aktualnych trendach i wykorzystującego pomysłowe rozwiązania technologiczne. Młynek ręczny bardziej od modnego gadżetu przypomina akcesoria z babcinej kuchni, dzięki czemu doskonale będzie komponował się z wnętrzami w stylu retro.

Rodzaje mechanizmu mielącego

Młynki do soli i pieprzu wyposażone są w dwa rodzaje mechanizmów: ceramiczny lub stalowy. Podstawowa zasada dotycząca ich wyboru dotyczy przeznaczenia każdego z nich. Młynki do pieprzu zazwyczaj wyposażone są w mechanizm stalowy – tańszy i bardziej odporny na tępienie. Mechanizm ceramiczny można wykorzystać zarówno do mielenia soli i pieprzu, ale nie na odwrót. Sól powoduje bowiem proces korozji, czyli powolnego niszczenia stalowej obudowy. Mechanizm ceramiczny jest droższy, ale dzięki temu, że nie powoduje miażdżenia, sprzyja zachowaniu prawidłowego smaku i aromatu rozdrabnianych przypraw.

Rodzaj obudowy

Na rynku dostępne są młynki plastikowe, metalowe i drewniane. Rodzaj obudowy zależy od indywidualnych preferencji kupującego, ale przed podjęciem ostatecznej decyzji warto zapoznać się z wadami i zaletami każdej z nich.

Rodzja obudowyZaletyWady

Rodzja obudowy

Plastikowa

Zalety

- szeroki wybór kolorów, w tym również niebanalne wzornictwo

- designerski, oryginalny wygląd

- lekkość i wygoda użytkowania

- łatwy w utrzymaniu czystości

Wady

- sztuczne tworzywo

- stosunkowo niska jakość i trwałość produktu

Rodzja obudowy

Matalowa (stal nierdzewna)

Zalety

- solidne wykonanie

- wysoka wytrzymałość i odporność

- pasuje do eleganckich wnętrz

Wady

- wyższa cena

- większa waga

- nie pasuje do wnętrz w stylu retro

Rodzja obudowy

Drewniana

Zalety

- wysoka jakość

- tradycyjny design

- proekologiczne, naturalne tworzywo

Wady

- nie można go myć w zmywarce

- wymaga impregnacji, aby był odporny na wilgoć

Do czego służy moździerz i jak go używać?

Wbrew pozorom moździerz kuchenny wcale nie jest reliktem przeszłości, co więcej, nadal pozostaje urządzeniem, które warto mieć w swoim domu. Głębsze moździerze wykorzystuje się do tłuczenia ziaren o znacznym stopniu twardości. Płytsze będą wygodniejsze do ucierania na przykład nasion i liści. Decydując się na nabycie moździerza, najkorzystniej zainwestować w zakup urządzenia wykonanego z kamienia lub ceramiki – będzie trwałe i pozwoli zachować niezmieniony smak przypraw. Moździerze metalowe mogą łatwo wchodzić w reakcje chemiczne z niektórymi rozdrabnianymi przyprawami, z kolei drewniane absorbują zapachy.

 

moździerz z tarkami Mastrad
moździerz stalowy Mastrad

Zachowaj świeżość i porządek na dłużej

A co zrobić ze świeżo rozdrobnionymi przyprawami, których nie wykorzystaliśmy? Zastanówmy się, jak przechowywać przyprawy, by nie straciły swego wyjątkowego smaku ani zapachu.

5 sprawdzonych sposobów, jak przechowywać zioła i przyprawy

Dobrze przechowywane przyprawy powinny być:

  1. Szczelnie zamknięte. Rodzaje pojemników na przyprawy: szklane, ceramiczne czy drewniane? Silne światło i brak szczelnego opakowania sprawia, że przyprawy szybciej tracą swój smak i aromat. Dlatego tak ważny jest dobór odpowiednich pojemników. Szklane słoiczki to tani i prosty sposób, by w odpowiedni sposób zabezpieczyć przyprawy. Hermetycznie zamknięte będą się estetycznie prezentować, a my unikniemy problemu z rozsypującą się solą czy kurkumą. Opakowania ceramiczne posiadają dodatkowo funkcję dekoracyjną. Będą doskonałym rozwiązaniem, jeśli zależy nam, żeby pochwalić się przyprawami, umieszczając je w widocznym miejscu. Są także nieprzezroczyste, dzięki czemu chronią przyprawy wyjęte z głębi szafki czy szuflady przed szkodliwym wpływem dziennego światła. Drewno z kolei doskonale współgra z wnętrzami w stylu retro, należy jednak pamiętać, że łatwo pochłania zapachy. Dlatego w drewnianych pojemnikach za każdym razem należy przechowywać te same przyprawy.
  2. Uporządkowane. Etui i organizery na przyprawy. Stojące, obrotowe, na blat i do szuflady. Duża ilość przypraw sprawia, że łatwo się pogubić. Organizer do przypraw zapewni porządek i pomoże się odnaleźć w kuchni także gościom. Organizer na przyprawy sprawdzi się przede wszystkim w przestrzeni szafki lub szuflady, ale np. oryginalny stojak może być również ciekawą dekoracją. W sezonie letnim przyprawy bardzo często używane są poza domem. Praktyczne etui ułatwi zabranie ich na piknik lub przeniesienie do ogrodu podczas wspólnego grillowania z rodziną lub przyjaciółmi. Wybierając etui, warto zwrócić uwagę na rodzaj materiału, z jakiego jest wykonane, tak by łatwo można je było wyczyścić podczas prania w pralce.
  3. Zawsze pod ręką. Półki na przyprawy. Wiemy już, w czym przechowywać przyprawy, kolejne pytanie brzmi: gdzie je umieścić. Najlepiej, jeśli cały aromatyczny arsenał znajdzie się w tym samym miejscu i będzie łatwo dostępny podczas gotowania. Doskonałym sposobem na wyeksponowanie ładnie opakowanych przypraw jest wspólna półka. Możesz umieścić ją bezpośrednio na blacie kuchennym lub – jeśli brakuje Ci miejsca – powiesić na ścianie. Pamiętaj jednak, że aby przyprawy zachowały swoją moc, nie należy wieszać ich w pobliżu źródeł ciepła, a więc np. kuchenki czy słonecznego okna.
  4. Dostępne przez cały rok. Ziołowe kostki lodowe – jak je wykonać w 3 prostych krokach? Doskonałym miejscem do przechowywania ziół, pozwalającym na utrzymanie ich w świeżości przez długi czas, jest zamrażalnik. Sposób na przygotowanie aromatycznych kostek ziołowych do wykorzystania w zupie lub sosie nawet w środku zimy, jest banalnie prosty:
  • Krok 1 - wybrane zioła umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
  • Krok 2 - do ziół dodaj dobrej jakości oliwę, tworząc w ten sposób lepką pastę.
  • Krok 3 - tak przygotowaną pastę umieść w pudełku na kostki lodu lub zawiń w plastikową folię, a następnie włóż do zamrażalnika.

I gotowe!

Twoje potrawy mogą być smaczne, pachnące i zdrowe przez cały rok! Wiosna to doskonały moment, by wzbogacić swoją kuchnię o aromat świeżych ziół.

Ważne!

Zmielone przyprawy zwykle mogą być przechowywane przez okres od 1 do 2 lat od otwarcia. Ich wartość najlepiej sprawdzić po zapachu. Jeśli przestał być intensywny, a w opakowaniu zaczynają pojawiać się grudki, warto wymienić przyprawę na świeżą.
 
przyprawy i zioła w kuchni FF

Podziel się

30 dni na zwrot produktu
odbiór w sklepie stacjonarnym gratis
ponad 500 tys. zrealizowanych zamówień
ponad 30 000 recenzji
99% polecających klientów
darmowa dostawa od 300 zł