5 przepisów na rozgrzewające zimowe drinki
Wystarczy wyjrzeć za okno i spojrzeć na termometr, by przekonać się, że zima nie odpuszcza! Zimowa aura zmusza nas do poszukiwania metod na rozgrzanie organizmu. Jednym z niezawodnych sposobów są drinki na bazie aromatycznych korzennych przypraw, które nie dość, że świetnie rozgrzewają to jeszcze poprawiają samopoczucie i wprawiają w dobry nastrój. Poznaj receptury na najlepsze drinki na zimę.
1. Hot Buttered Rum
Grzaniec...
przygotowywany na bazie rumu w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i masłem to niezastąpiony towarzysz zimowych wieczorów! Dodane do Hot Buttered Rum masło, czyni go drinkiem delikatnym i aksamitnym w swej konsystencji. Koktajl ten świetnie rozgrzewa i jeszcze lepiej smakuje. Warto po niego sięgać kiedy pojawiają się pierwsze objawy infekcji lub dopada nas zimowe znużenie i zmęczenie. Hot Buttered Rum w mig postawi Cię na nogi!
Składniki:
- 50 g masła
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 100 ml wrzątku
- 40 ml ciemnego rumu
- 20 ml soku jabłkowego
- 20 ml soku z cytryny
- przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Do niewielkiego rondelka dodaj masło, cukier i szczyptę cynamonu, a następnie wszystko zalej wrzątkiem. Ustaw na kuchence najmniejszą moc palnika, postaw rondel i cały czas mieszając, zagotuj maślaną mieszankę. Do szklanki do long drinków wlej przy pomocy miarki barowej odpowiednią ilość rumu, soku jabłkowego i soku z cytryny. Całość zalej rozpuszczonym wcześniej masłem i przy użyciu mieszadełka do drinków lub łyżeczki – zamieszaj zawartość szklanki tak, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Na wierzch Hot Buttered Rum zetrzyj niewielką ilość gałki muszkatołowej. Całość posyp szczyptą cynamonu, a na szklankę przyklej dla ozdoby kolorowy znacznik.
Drink gotowy! Usiądź teraz wygodnie, weź do ręki szklankę z aromatycznym koktajlem i rozkoszuj się jego wybornym smakiem.



2. Whisky Sour
Whisky, cytryna, miód i… białko jajka to naprawdę niezwykłe i niesamowicie pyszne połączenie! Jesteście ciekawi smaku Whisky Sour? Poniżej przedstawiamy przepis, a Wy już łapcie za shakery i mieszajcie, by na własnych kubkach smakowych przekonać się o jego wyjątkowym aromacie.
Składniki:
- białko jaja kurzego
- 40 ml whisky
- 20 ml soku z cytryny
- 15 ml płynnego miodu
- 3 krople octu balsamicznego
- cząstka cytryna
- kostki lodu
Przygotowanie:
Do shakera wlej białko. Kolejno dodaj wyciśnięty sok z cytryny, miód i ocet balsamiczny. Z pojemnika na lód wyjmij jedną kostkę, zamknij shaker i energicznie wstrząsaj przez kilka sekund. Uwaga! Nie dodawaj w tym momencie do shakera więcej lodu, ponieważ białko się nie ubije. Dopiero teraz, po ubiciu białka, dodaj do shakera więcej kostek lodu i wlej whisky. Zamknij shaker i ponownie energicznie wstrząsaj, by wymieszać alkohol z pozostałymi składnikami. Chwyć za szczypce do lodu - przy ich pomocy włóż do szklanki do drinków kilka lodowych kostek i wlej zawartość shakera. Drinka Whisky Sour udekoruj cząstką cytryny, którą uprzednio możesz przetrzeć brzegi szklanki, by wydobyć z przygotowanego koktajlu jeszcze więcej smaku i aromatu.

Szczypce do lodu mają przyjemny dla oka, opływowy kształt i doskonale sprawdzą się w czasie dbania o to, by serwowane w czasie przyjęć i spotkań ze znajomymi napoje miały odpowiednią temperaturę.
Nasza rada
Chcesz stać się prawdziwym, domowym barmanem? Odwiedź Magazyn FF: Jak przyrządzić i zaserwować odlotowe drinki sylwestrowe?, by dowiedzieć się więcej na temat niezbędnych akcesoriów do przygotowywania drinków i sposobów ich podawania.3. Glogg
Czerwone, grzane wino z dużą ilością aromatycznych przypraw i dodatków, czyli Glogg to trunek wywodzący się ze Szwecji, gdzie tradycyjnie podaje się go w okresie świąt Bożego Narodzenia. Warto pokusić się o przygotowanie grzanego wina rodem ze Skandynawii, ponieważ świetnie rozgrzewa, a unoszący się w trakcie jego przygotowywania zapach korzennych przypraw jest niezwykle przyjemny i z pewnością każdego wprowadzi w miły nastrój.
Składniki:
- 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina (0,75 l)
- pół szklanki cukru
- 3 kawałki kory cynamonowej
- skórka z połowy pomarańczy
- kawałek świeżego imbiru
- 5 nasion kardamonu
- 10 goździków
- szklanka soku pomarańczowego
- pół szklanki rodzynek
- ¼ szklanki blanszowanych migdałów
- pół szklanki wódki, rumu lub brandy
Przygotowanie:
Skórkę z pomarańczy oraz imbir drobno posiekaj, a korę cynamonową rozdrobnij. W garnku zagotuj szklankę soku pomarańczowego. Do gotującego się soku dodaj imbir, cynamon, kardamon, goździki i skórą pomarańczową. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj wywar przez około 30 minut. Napar przelej przez sitko do drugiego garnka i dodaj do niego wino, wybrany przez siebie alkohol (wódkę, rum lub brandy) oraz cukier. Zawartość garnka podgrzej, jednak uważaj, by jej nie zagotować. Przygotuj szklanki do alkoholi i wrzuć do nich po kilka migdałów oraz rodzynek ‒zalej gorącym winem. Do podawania wykorzystaj mieszadełka do drinków i łyżeczki, by z łatwością wyłowić z pysznego trunku rodzynki i migdały.


Nasza rada
Do serwowania drinków na gorąco wybieraj szklanki wykonane z grubego szkła, odporne na wysokie temperatury. Dodatkowo w celu zmniejszenia różnicy temperatur, możesz umyć szklankę w gorącej wodzie przed wlaniem do niej rozgrzewającego trunku.4. Canchanchara
Drink Canchanchara...
Choć drink Canchanchara pochodzi z Kuby i tradycyjnie podaje się go w glinianych kubkach, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten pyszny koktajl we własnym domu! Połączenie rumu, miodu i cytryny sprawia, że Canchanchara to idealny drink na zimę.
Składniki:
- 50 ml rumu
- 20 ml płynnego miodu
- 50 ml wody
- 10 ml soku z cytryny
- cząstka cytryny
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Przy pomocy miarki barowej odmierz poszczególne składniki. Do szklanki do drinków wlej rum i sok z cytryny. Za pomocą łyżki do miodu i dżemów dodaj miód. Mieszadełkiem do drinków, mieszaj zawartość szklanki tak długo, aż miód się rozpuści. Dodaj wodę i kostki lodu - do ich przygotowania polecamy akcesoria do lodu w postaci foremek dostępnych w oryginalnych i ciekawych kształtach. Drink już prawie gotowy! Pozostało go tylko udekorować cząstką cytryny. A jeśli zechcesz podać koktajl Canchanchara na domowej imprezie, przyklej na szklankach znaczniki do drinków, by każdy gość bez problemu mógł znaleźć swój trunek.
5. Hot Toddy
Gorąca woda, whisky i korzenne przyprawy czynią Hot Toddy idealnym drinkiem na przeziębienie, chandrę czy przygnębienie. Bez wątpienia Hot Toddy to doskonały towarzysz zimowych wieczorów spędzanych pod ciepłym kocem, z dobrą książką w ręku.
Składniki:
- 50 ml whisky
- 20 ml płynnego miodu
- ¾ szklanki gorącej wody
- 6 goździków
- plaster cytryny
Przygotowanie:
Do szklanki dodaj miód, zalej go whisky i używając mieszadełka do drinków, delikatnie wymieszaj. W plasterek cytryny wbij goździki. Cytrynę włóż do szklanki. Zawartość szklanki zalej gorącą wodą. Całość ponownie wymieszaj łyżeczką do drinków. Gotowe!
Uwaga!
Nie wszystkie gatunki whisky są odpowiednie do przygotowania drinka Hot Toddy. Wybrana przez Ciebie whisky nie może być torfowa, tj. nie może mieć dymnego aromatu ani posiadać mocnego posmaku. Do Hot Toddy poleca się w szczególności gatunki whisky irlandzkiej.Jeśli chcesz poznać inne, ciekawe receptury na smakowite drinki, rzuć okiem na Magazyn FF: Łapcie za shakery! Przepisy na orzeźwiające koktajle od Kusmi, w którym znajdziesz wiele inspiracji na kolorowe i pyszne koktajle.
***
Ukochana osoba u boku, dobry film i aromatyczny drink – brzmi jak przepis na udany wieczór prawda? Zatem nie zwlekaj dłużej, tylko już dziś zaopatrz się w shakery i akcesoria do drinków, by móc w zaciszu własnego domu przygotowywać pyszne i rozgrzewające napoje alkoholowe, które świetnie ogrzeją organizm po długim, mroźnym spacerze. Zimowe koktajle możesz też zaserwować odwiedzającym Cię znajomym – z pewnością będą zachwyceni ich smakiem i Twoją pomysłowością.