Garnek - jego funkcje i zastosowanie
Garnki to wyjątkowe narzędzia w kuchni, które pozwalają na przygotowanie wyjątkowych, pysznych potraw. Są z nami na co dzień i towarzyszą nam zarówno przy przygotowywaniu skromnych posiłków, jak i dużych uroczystych obiadów czy kolacji.
Garnek wykorzystamy zarówno do duszenia, gotowania jak i do smażenia czy konfitowania potraw. Mając na uwadze, że w obecnych czasach na garnek nie patrzy się już wyłącznie w kategoriach użytkowych, a traktuje się je też jako element budujący charakter wizualny pomieszczenia, jakim jest kuchnia (ale też wnętrze restauracji), bardzo popularne stają się zestawy garnków o wyszukanym designie.
Komplety garnków takich marek jak Alessi,Fissler,Scanpan, czy WMF od lat wytyczają nowy trend postrzegania tych praktycznych naczyń kuchennych jako elementu wystroju wnętrz. Dzieje się tak ze względu na przywiązanie wspomnianych marek do unikatowego wzornictwa, wykorzystywania najszlachetniejszych materiałów oraz dbałości o szczegóły.
Jaki powinien być dobry garnek?
Dobre garnki są inwestycją w kulinarne podróże, wyjątkowe chwile spędzone wspólnie z rodziną lub znajomymi przy przygotowywaniu wspólnych posiłków, a także solidne i niezawodne narzędzia do gotowania, które posłużą przez długie lata.
Pierwszym kryterium, na który zwracamy szczególną uwagę jest oczywiście materiał i jakość wykonania. Garnek, który posiada grube ścianki będzie się nieco dłużej nagrzewał, ale rozprowadzenie ciepła będzie wtedy bardziej równomierne, a samo ciepło dłużej będzie się utrzymywać. Odpowiednio dobrany materiał na uchwyty i rączki pozwala zapobiec nieprzyjemnym oparzeniom przy przenoszeniu lub mieszaniu potraw. Największą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej oraz garnki aluminiowe.
Istotne jest też, by potrawy przygotowywane w garnku miały swój naturalny smak i aromat - w dobrych garnkach nie spotkamy się z domieszkami metali i substancji, które mogą przenikać do potraw.
Skład kompletów
W kompletach garnków znajdziemy najczęściej przynajmniej jeden duży garnek, mniejszy do przygotowywania mniejszej ilości potraw, klasyczny rondel - albo mały garnek do mleka, a także takie akcesoria jak durszlak - przydatny w kuchni każdego miłośnika pasty i makaronów, czy woki, garnki do szparagów,do gotowania na parze lub specjalne pokrywki (np. z funkcją odcedzania). W zależności od potrzeb, istnieje możliwość zakupu pojedynczych modeli garnków - to pozwoli uzupełnić posiadaną kolekcję lub wymienić stary, zużyty egzemplarz.
Materiał
Garnki mogą być wykonane z różnych rodzajów materiałów - znajdziemy zarówno tradycyjne garnki ceramiczne i emaliowane, jak i wykonane z aluminium oraz stali szlachetnej. Ze względu na swoje właściwości utrzymywania temperatury bardzo cenione są także garnki żeliwne - potrawy przygotowywane w tym naczyniu smakują wyjątkowo!