Pasteryzacja słoików Weck w 6 krokach
Pasteryzacja słoików nie zawsze wygląda tak samo. Dzisiaj pokażemy, jakich zasad należy przestrzegać, aby pasteryzowanie słoików Weck zakończyło się pełnym (i smakowitym) sukcesem. Zaczynajmy!
Słów kilka...
na wstępie, aby sprawa była jasna. Pasteryzacja to proces odkażania. Tak to wygląda w dużym skrócie. Przetwory pasteryzujemy, aby móc je przechowywać przez długi czas i sięgać po nie tylko wtedy, kiedy mamy na nie ochotę – bez oglądania się na datę ważności.
Podczas pasteryzacji likwidujemy zdecydowaną większość bakterii, które przyczyniają się do psucia żywności. Czyli, inaczej ujmując, konserwujemy nasze przetwory. W domowych warunkach proces odkażania najłatwiej przeprowadzić za pomocą wysokiej temperatury – wody lub powietrza. W przypadku słoików typu 'twist', czyli takich z odkręcanym metalowym wieczkiem, pasteryzację można przeprowadzać zarówno w garnku z gorącą wodą, jak i w piekarniku.
Słoiki Weck wymagają nieco innego podejścia...
Dlaczego weków nie można pasteryzować w piekarniku?
Słoiki-weki nie nadają się do pasteryzacji w piekarniku, tzw. pasteryzacji "na sucho", ponieważ suche powietrze o bardzo wysokiej temperaturze sprawia, że gumki uszczelniające weki po prostu się rozpadają.Jak pasteryzować słoiki Weck?
Weki działają na innych zasadach niż słoiki-twist. Składają się one z trzech elementów: szklanego słoja, szklanej pokrywki oraz gumki uszczelniającej. Co istotne, pokrywka nie jest dokręcana. Wystarczy wysoka temperatura oraz porządne gumki, aby weki... zamknęły się na wieki.
Zaczynamy? Przetwory gotowe? Jeśli nie, to wciąż masz czas, aby je przygotować – koniecznie zajrzyj do naszego Magazynu: Weki na wieki. Zakręć lato w słoiku, aby dowiedzieć się podstawowych rzeczy związanych z robieniem przetworów.
Przezorny zawsze ubezpieczony
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem procesu pasteryzacji sprawdzić stan wszystkich weków, pokrywek oraz gumek. Wyszczerbione szkło może zamienić Twoją pracę w niepowodzenie.Krok 1 – czy Twoje zestawy są kompletne?
Jeden zestaw powinien zawierać:
- wek z pokrywą,
- gumkę uszczelniającą o średnicy dopasowanej do słoika,
- dwie spinki – koniecznie dwie!
Zastanów się ile takich zestawów potrzebujesz – jak dużo przetworów czeka na pasteryzację? Koniecznie weź pod uwagę, że słoików Weck nie napełnia się po same brzegi! To bardzo ważne – w każdym słoiku należy zostawić 1 cm pustej przestrzeni.
A może prezent? Jeśli myślisz o tym, żeby w przyszłości podarować komuś słoiczek ze swoim słodkim, domowym "rękodziełem" wykorzystaj ozdobne słoiki, w których przetwory będą się prezentowały jeszcze apetyczniej.
Krok 2 – przygotowanie do pasteryzacji weków
- Dokładnie umyj słoiki oraz zakrętki, a następnie wyparz je wrzątkiem lub w piekarniku. Jeśli wybierasz drugą opcję, pamiętaj, aby weki wstawić na początku grzania – włożone do rozgrzanego piekarnika mogą pęknąć!
- Uszczelki wstaw do zimnej wody, aby się ochłodziły.
Krok 3 – napełnianie weków przetworami
- Pamiętaj o zasadzie pustej przestrzeni pomiędzy poziomem przetworów a brzegiem słoika!
- Zostaw 1 cm wolnego miejsca, jeśli do weka nakładasz gorące produkty o konsystencji dżemu, marmolady czy konfitury.
- Zostaw do 2 cm wolnego miejsca, jeśli w słoiku lądują przetwory, które pęcznieją oraz płyny takie jak soki czy przeciery.
Krok 4 – zamykamy!
Test białej rękawiczki
Przed zamknięciem słoików, upewnij się, że ich krawędzie są absolutnie czyste. Poświęć kilka minut na przetarcie ich spirytusem, aby całkowicie pozbyć się bakterii.- Załóż uszczelkę na pokrywkę – dokładnie ją dopasuj!
- Zepnij spinkami krawędź słoika z wieczkiem. Spinki należy umieścić po przeciwległych stronach pokrywki. Muszą zatrzasnąć się na wystającej części brzegu słoika.
Krok 5 – pasteryzacja weków
- Kieruj się wytycznymi z przepisu (i pamiętaj, że pasteryzowanie weków w piekarniku może skończyć się źle – uszczelki mogą się rozpaść).
- Długość pasteryzacji zależy od rodzaju przetworów, dlatego sugerujemy kierowanie się przepisem. Istnieje jednak kilka ogólnych zasad, o których warto pamiętać:
a) Pasteryzowanie owoców z reguły trwa krócej niż pasteryzowanie warzyw.
b) Im większe kawałki/słoiki, tym dłuższy powinien być czas pasteryzowania.
c) Przed przystąpieniem do pasteryzacji, dno garnka, w którym będziemy "gotować" weki, warto wyłożyć ściereczką. Zamortyzuje ona uderzenia weków o garnek podczas gotowania, kiedy słoiki będą "podskakiwać" wskutek wrzącej wody.
d) Pomiędzy słoikami należy zostawić przestrzeń umożliwiający swobodny przepływ wody.
Nadgorliwość źle się kończy
Uwaga na zbyt wysoką temperaturę pasteryzacji! Jeśli Twoim wekom będzie za gorąco, uszczelki mogą zostać wypchnięte lub ulec rozszczelnieniu.Krok 6 – Weck nie lubi stania na głowie!
NIGDY nie stawiaj weków do góry nogami!
Jak już zaznaczyliśmy na początku, weki rządzą się innymi prawami niż słoiki typu twist :)
- Po zakończeniu pasteryzacji, pozostaw weki w temperaturze pokojowej, do całkowitego wystygnięcia (24 godziny). Dopiero po tym czasie możesz zdjąć spinki.
- Przetwory przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Nie zapomnij nakleić na weki etykiet! W zimę przypomną Ci o zawartości danego słoika.
Mamy nadzieję, że udało nam się wytłumaczyć Ci jak sprawnie i bezboleśnie pasteryzować weki. Pozostaje nam życzyć Ci udanych konfitur, dżemów, marmolad, powideł i kiszonek!
Kategorie, które mogą Cię zainteresować: