Weki na wieki. Zakręć lato w słoiku
Twoje zimowe alter ego będzie Ci dziękować za każdy słoik konfitur, który wyprodukujesz w lato.
Obudź się!
Lato już na półmetku. Ile gotowych weków masz w swojej spiżarni? Jeśli odpowiedź brzmi "zero", najwyższy czas coś z tym zrobić. Winter is coming!
Za późno? Nie, wcale nie jest za późno. Sierpień jest hojnym miesiącem, który łaskawie pozwala nadrobić zaległości z całych wakacji. Podobno są wśród nas osoby, których zamrażarki są po brzegi wypełnione truskawkami czekającymi na swoją kolejkę w drodze do słoików, ale umówmy się – podczas sezonu na truskawki myślimy przede wszystkim o tym, by zjeść ich jak najwięcej. Przebieranie truskawek bez ich natychmiastowej konsumpcji wymaga sporych nakładów silnej woli.
Zajrzyj do swojej zamrażarki. Jeśli widzisz tam wyłącznie lody, to znaczy, że w grudniu truskawkowy dżem znajdziesz tylko w sklepie, a nie w swojej spiżarni.
Okej, na truskawki już za późno. W takim razie czym napełnić słoiki?
Miłością!
To oczywiste, ale tak, żeby się przy okazji... najeść? Poniżej mała ściąga najpopularniejszych warzyw i owoców, które aktualnie znajdziesz na targach i w sklepach.*
SIERPNIOWE OWOCE | SIERPNIOWE WARZYWA |
Maliny, porzeczki (czerwone i czarne), nektarynki, brzoskwinie, jagody, borówki, gruszki, winogrona, śliwki, morele, a nawet pierwsze jabłka! | Pomidory, papryka, dynia, ogórek, cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa, burak oraz większość warzyw liściastych. |
* Chodzi oczywiście o te, na które jest sezon. W sklepach jest masa innych owoców i warzyw, ale uwaga – niekoniecznie świeżych i krajowych.
Podstawowy arsenał
Wbrew pozorom, konfitura na słoiku się nie kończy. Ani nawet nie zaczyna!
- Drylownica lub szczypce do szypułek. Myślisz, "e tam, poradzę sobie bez". To na pewno. Ale zastanów się czy jedna drylownica jest warta więcej niż Twoje nerwy, pot i łzy? Serio, oszczędź sobie dramatu jakim jest drylowanie wiśni za pomocą agrafki ;)
- Lejek do słoika. Nie, przez zwykły lejek nie przepchniesz żadnej konfitury, zapewniamy Cię. Nawet tej najbardziej skłonnej do współpracy.
- Słoik, czyli gwóźdź programu, bez którego konfiturowej imprezy nie będzie. Możesz wybrać pomiędzy słoikiem typu 'twist', a tradycyjnym wekiem.
Różnica między wekiem, a słoikiem 'twist'
Słoik typu 'twist' to po prostu słoik z odkręcaną, blaszaną pokrywką. Zaś wek jest wykonany w całości ze szkła, zaś między pokrywką, a samym wekiem jest miejsce na gumową uszczelkę – to tradycyjne naczynie używane do pasteryzacji.Arsenał dodatkowy (acz całkiem przydatny)
- Etykiety na słoiki. Oczywiście, na słoik można nalepić naklejkę z papierniczego, ale to nie będzie to samo co etykieta z prawdziwego zdarzenia – ozdobna, w stylu retro, która podniesie klasę każdego słoika. Oraz przypomni o jego zawartości :)
- Otwieracz do słoika. To gadżet, którego wartość wzrasta w zimowe miesiące, kiedy przychodzi czas na otwarcie letnich przetworów. Ważne – otwieracze do słoików są używane także przez twardzieli!
Słodki prezent
Nawet najbardziej szykowny kupiony podarunek nie będzie tak uroczy jak ten zrobiony własnoręcznie. Letni sezon na przetwory to idealny czas, aby przygotować zapas upominków na resztę roku. Dżem w ozdobnym słoiku to prezent typu last minute, który uratuje Cię w ostatniej chwili w dzień urodzin bliskiej osoby (o których, co tu dużo mówić, zapomniałeś). Co ważne, nikt nie posądzi Cię o wręczenie prezentu typu 'kupiony-tuż-przed-zamknięciem-osiedlowego-kiosku'.
Dlatego przed rozpoczęciem produkcji przetworów zaopatrz się w kilka ozdobnych słoików, etykietki i wstążki. Efekt zachwyconego solenizanta – gwarantowany!
Mydło i powidło
...a właściwie chwytaki do słojów, garnki do smażenia konfitury, szczypce do szypułek i wiele innych. Właśnie takie gadżety możesz znaleźć w kategorii akcesoriów do przetworów, które nie zaliczają się do lejków, otwieraczy, etykiet czy drylownic.
Przejrzyj ją na koniec – a nuż znajdziesz coś, bez czego robienie przetworów nie miałoby sensu?